Čalamáda
Čalamáda je klasická domácí zavařenina, která nesmí chybět ve spíži. Křupavé zelí, mrkev, kapie a cibule naložené ve sladkokyselém nálevu skvěle doplní maso, obložené mísy i chlebíčky. Osvědčený recept, který provoní celou kuchyni.
Postup přípravy
Krok 1: Cibuli oloupeme, zeleninu očistíme a opláchneme. Cibuli nakrájíme na plátky. Mrkev nakrájíme na kostičky. Kapie nakrájíme na proužky.
Krok 2: Zelí nakrouháme, vložíme do velkého hrnce a trochu podlijeme vodou. Lehce osolíme a za častého promíchání povaříme, až změkne a zmenší svůj objem.
Krok 3: Uvařené zelí scedíme a v tekutině krátce povaříme na kostičky nakrájenou mrkev. Mrkev scedíme, tekutinu doplníme vodou na množství 1750 ml.
Krok 4: Přilijeme ocet, vmícháme cukr, přípravek Deko a povaříme pět minut. Hotový nálev přecedíme.
Krok 5: Povařené zelí a mrkev promícháme s cibulí a kapií.
Krok 6: Menší zavařovací sklenice a víčka dobře umyjeme a vypaříme vroucí vodou.
Krok 7: Zeleninu rozdělíme do sklenic 2 cm pod okraj, není ale nutné zeleninu do sklenic upěchovat.
Krok 8: Do každé sklenice přidáme dvě lžíce oleje a pomocí naběračky vlijeme připravený nálev. Zavíčkujeme, vložíme do zavařovacího hrnce s teplou vodou a sterilujeme při 90 °C, 20 minut.
Krok 9: Nakonec sklenice vyjmeme, ochladíme a uložíme na tmavém, chladném místě. Čalamádu podáváme jako doplněk k různým, nejčastěji zapékaným pokrmům.
Zveřejněno 13. 9. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Čalamáda
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/R6kDL
Moje poznámka
Čalamáda
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/R6kDL
Nejnovější recepty
Banánové muffiny s kousky čokolády
Přidáno před 2 hodinami
Tvarohové knedlíčky plněné švestkami
Přidáno před 3 hodinami
Čalamáda
Přidáno před 3 hodinami
Švestkový crumble s ořechy
Přidáno před 4 hodinami
Cizrnový teplý salát s rybou
Přidáno před 5 hodinami
Muffiny se švestkami a mákem
Přidáno před 20 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Banánové muffiny s kousky čokolády
kacaba10 před 1 hodinou
Rajčatový protlak
douver před 3 hodinami
Karamelové zelí
Jaroslav.gois@gmail.com před 3 hodinami
Štrúdl z pomazánkového másla
Picik před 4 hodinami
Cuketové Míša řezy
Beruna před 5 hodinami
Rychlý jablečný štrúdl - listové těsto
Ilack před 5 hodinami
Drobenka na koláč
Pavluska75 před 5 hodinami
Hrníčkový borůvkový koláč na plechu
Bertas před 5 hodinami
Extra rychlé lívance
Cecilka21 před 7 hodinami
Suroviny:
zelí bílé hlávkové,
cibule,
mrkev,
kapie,
deko,
cukr,
ocet,
sůl,
olej
Komentáře (1)