Boloňská čočková omáčka
Boloňská omáčka nemusí být vždy jen s masem. Tato verze s červenou čočkou je rychlá, sytá a chutí překvapivě blízká té klasické. Zeleninový základ s čočkou, dušený ve vývaru, doplní rajčata a víno. Finále pak patří bylinkám a parmezánu.
Postup přípravy
Krok 1: Zeleninu očistíme a nakrájíme na drobné kostičky. Červenou čočku důkladně propláchneme pod tekoucí vodou.
Krok 2: Do rozehřáté hluboké pánve dáme olej a orestujeme nejprve cibuli. Jakmile začne zlátnout, přidáme mrkev, oba celery a za stálého míchání restujeme ještě asi 3-4 minuty.
Krok 3: Přisypeme čočku, přidáme koření a podlijeme vývarem nebo vodou do výše směsi. Po vyvaření přidáme rajčatovou pastu a konzervovaná loupaná rajčata i s nálevem. Podle potřeby mírně podléváme a dusíme do změknutí čočky.
Krok 4: Poté přidáme víno, necháme odpařit alkohol a ochutíme pepřem, solí a čerstvými bylinkami.
Krok 5: Podáváme se špagetami, posypané strouhaným parmezánem, který ale není nutný.
Zveřejněno 24. 10. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Boloňská čočková omáčka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/jR57R
Moje poznámka
Boloňská čočková omáčka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/jR57R
Nejnovější recepty
Dýňový chlebíček - muffiny
Přidáno před 1 hodinou
Vlašský salát tradičněji
Přidáno před 2 hodinami
Omeleta se žampiony
Přidáno před 3 hodinami
Vločková polévka se zeleninou trochu jiná
Přidáno před 4 hodinami
Vepřové z jednoho hrnce
Přidáno před 12 hodinami
Skořicová bábovka s kakaem
Přidáno před 17 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vanilkové vafle
Merylas před 4 minutami
Hamburská vepřová kýta
M_J_aeden před 29 minutami
Květák a brambory zapečené s hermelínem
kimlo před 33 minutami
Lutenice - pomazánka z vařených brambor
KrisZaezemi před 45 minutami
Francouzský hruškový koláč
Darina před 48 minutami
Vepřové na houbách
Darina před 58 minutami
Hraběnčiny výborné řezy
Rasice před 2 hodinami
Kuřecí čína
mcmiruska před 2 hodinami
Vepřová plec po venkovsku
limosek před 2 hodinami
Mleté vepřové maso na Kunovjance
limosek před 2 hodinami
Suroviny:
čočka červená,
rajče loupané,
mrkev,
bulva celerová,
víno bílé,
celer,
cibule,
pasta rajčatová,
olej olivový,
koření nové koření,
bobkový list,
pepř mletý,
sůl,
vývar masový,
čerstvé bylinky,
parmazán
Komentáře (7)
Zeleninová "boloňská" omáčka s červenou čočkou
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0