Houbová omáčka
Pokud máte rádi houby připravené na kyselo, tato omáčka vás dostane svou lahodnou chutí. Ať už máte hříbky čerstvé nebo sušené, stačí k nim přidat kysanou smetanu a pár kapek octa. Obohatit můžete kořením a bylinkami dle chuti.
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 151 kJ / 36 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 1,15 g |
| Tuky | 0,20 g |
| Vláknina | 0,30 g |
| Cholesterol | 0 mg |
| Sodík | 0 mg |
| Sůl | 0,00 g |
| Sacharidy | 7,30 g |
Postup přípravy
Krok 1: Čerstvé houby očistíme a nakrájíme na menší kousky.
Krok 2: Vložíme je do hrnce, přidáme zhruba 250 ml vody, osolíme dle chuti a vaříme na mírném stupni 30 minut, dokud nezměknou.
Krok 3: V misce rozmícháme dohladka zakysanou smetanu s 1 lžící hladké mouky. Směs pomalu vlijeme za stálého míchání k uvařeným houbám.
Krok 4: Necháme přejít varem (2–3 minuty), aby se mouka provařila a omáčka zhoustla. K omáčce případně dle chuti přidáme i ocet.
Krok 5: Podáváme s bramborami nebo s knedlíkem.
Zveřejněno 17. 2. 2008
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Houbová omáčka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/ojN
Moje poznámka
Houbová omáčka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/ojN
Nejnovější recepty
Opilcův kapr
Přidáno před 4 hodinami
Vánočka 3 hodiny kynutá
Přidáno před 11 hodinami
Zeleninový salát s vejci, sýrem a šunkou (vhodné pro diabetiky)
Přidáno 21. 12. 2025 17:52:16
Bramborová roláda plněná mletým masem
Přidáno 21. 12. 2025 11:32:02
Babiččina vánočka
Přidáno 21. 12. 2025 10:00:01
Nepečená kávová zrna podle Ivety Fabešové
Přidáno 21. 12. 2025 07:01:01
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Celerové karbanátky se šunkou a sýrem
Wanilor před 16 minutami
Piškotová vosí hnízda
vladka.sme před 35 minutami
Snadná vaječná pomazánka
Slavista62 před 45 minutami
Jednoduchá hermelínová pomazánka
Slavista62 před 46 minutami
Domácí šunková pěna
Slavista62 před 47 minutami
Bramborový švýcarský salát
TondaJ před 1 hodinou
Jemná mandlová vánočka
Dechtochema před 1 hodinou
Nivové hvězdičky
80Katerina.M před 1 hodinou
Medovníkové koule
Dechtochema před 1 hodinou
Americké čokoládové krinkles
Dechtochema před 1 hodinou
Tématické fráze:
recept na houbovou omáčku,
houbová omáčka na smetaně pohlreich,
štěpánská omáčka,
houbove kyselo,
hribova omacka,
omáčka z hub,
omáčka z kuřátek,
houbová,
omáčka na houbách,
omáčka z lišek pohlreich,
houbové recepty,
bílá omáčka z hub,
recept na smetanovou houbovou omáčku,
houbová omáčka s hovězím masem,
omáčka z čerstvých hub,
hobová omáčka,
recepty na houbovou omacku,
recept na houbovou omáčku hnedou,
štěpánská omáčka recept,
houbová omáčka na smetaně ze sušenych hub
Suroviny:
houby čerstvé,
smetana zakysaná,
mouka hladká,
ocet,
voda,
sůl
Komentáře (31)
Přesně takovou jsme dělali i u nás doma, jen místo kysané smetany jsme používali sladnou a jaká to byla dobrota.
Já respektuji váš recept ale proto je tady diskuze.Sežente si kuchařku z roku 1955 kde se vaří vše na sádle ale dělá se poctivě vývar atd to je umění vaření mam za sebou 42 let v kuchyni vařím výhradně poctivou českou baštu ja to sice dražší jak vaření z dnešních náhražek ale jde o chut a hlavně si pochutnat tak Vám posílám kytičku a nezlobte se
HLAVNĚ NEDÁVEJTE OCET CITRON SMETANU PAK TŘEBA CELER ATD TO JSOU INDENGRIENCE KDE SRAZÍTE CHUT A VŮNI HUB to je pak šlichta to je jako bych udělal houbovku z nakládaných hub v octě
prostě cibulku do víc něž zlatova,vložim tam maso s hříbkama a zbytek těch věcí vařím do měkka z trošku zahustím a at jsem vařil v rekreačních střediscích nebo kde koliv jinde nikdo si nestěžoval a to bylo v jídelníčku komu chutnat nebude udělám místo toho jakou koliv minutku tak jak říkám pokud to má bejt na houbách tak houby a maso tak ahoj