Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Černá polévka

Hodnocení receptu je 4,3 (4×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

majda1512

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie18 788 kJ /
4 491 kcal
Bílkoviny282,75 g
Tuky269,69 g
Vláknina37,55 g
Cholesterol 2,10 g
Sodík 4,70 g
Sůl11,60 g
Sacharidy216,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Z masa, boku a skeletu připravíme vývar. Zeleninu nakrájenou na menší kousky orestujeme na rozškvařené slanině a másle do tmavohněda. Pak přidáme k vývaru a vaříme cca 45 minut. Měkkou zeleninu propasírujeme a vrátíme do vývaru. Dvě třetiny cukru necháme zkaramelizovat, přidáme zbytek a vložíme do polévky. Krátce provaříme a na závěr dosolíme a okořeníme muškátovým květem.
Polévka se podává s osmaženou houskou.

Zveřejněno 17. 5. 2011

Poznámka autorky majda1512

Recept je ze starých českých specialit. Tato polévka se podávala maminkám v šestinedělí a pro naše předky byla zdrojem síly a měla odhánět zlé mocnosti (píše se :-) )

Polévka má zajímavou, ale výbornou chuť a já se k ní budu ráda vracet.

*

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Černá polévka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/02l3

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Černá polévka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/02l3

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (9)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Klarisko, polévce se říká černá díky "karamelu" z cukru, který jí dodá tmavé zbarvení :-) (píší předci :-) )

Zvědavost mi nedá, proč černá? :-)

Polévka zajímavá a já ji tedy vůbec neznám.Samé dobré věci tam jsou.Jen bych pro sebe ten vývar udělala den předem a sebrala pak tuk z vrchu.Nemáme rádi tučnou polévku,jak ji dělala třeba moje bábi - ty velká oka na hov.polévce.Ale nezkusila jsem ,tak nechci posuzovat.Je zajímavá a originální.:-)

spagetka: jj, morkové kosti...to bývala polívka :-p a já pak ten horký morek baštila se slaným rohlíkem - mňam. Staré recepty mám ráda, byly tam poctivé suroviny, žádné náhražky :yes:
Tady se mi zdá hodně tuku - uzený bůček, máslo, slanina...ale dřív se tak jedlo, předkové těžce pracovali, museli mít bohatý energetický příjem.

Velmi podobný mám také - jen kapustu ani slaninu nedáváme, ale ještě morkové kosti a určitě ještě libeček ;-)

Bodejď by to nezahnalo zlé mocnosti, když to musí být vývar silný jak bejk, po tom bude zdravá matka i dítě :-D

Hezké, jen bych v šestinedělí vynechala tu kapustu, aby pak miminko nebolelo bříško...

Tématické fráze:
polévka z černé čočky, černá čočka polévka, cerna polivka, recepty v šestinedělí, polévka z černé ředkve, vánoční černá polévka, recepty.cz, recept na cernou polevku, cerna polivla, polévka v šestinedělí, recepty šestinedělí, cerna polivka recept, recepty pro šestinědelí, vanoční polevka černá, šestinedělí recepty, černá vánoční polévka, polévka s černé čočky, polívka černá, recept černá polívka, polévky v šestinedělí

Suroviny:
maso hovězí na polévku, bok uzený, skelet kuřecí, kapusta růžičková, mrkev, petrželka kořenová, celer, cibule, máslo, slanina, cukr, sůl, květ muškátový, houska

Naposledy jste si prohlédli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu