Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kadlikův "koziňon" z květů bezu

Pod názvem "koziňon" se skrývá jemně perlivé víno z květů černého bezu. Je jen na vás, jak silné ho chcete a od toho se odvíjí doba odležení. Jedná se o velmi příjemné a chutné pití, které se hodí k posezení u grilu.

Hodnocení receptu je 5,0 (34×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Kadlik Kadlik

Náročný

Doba přípravy 20 min Doba přípravy: 20 min + 10 dní odležení

20 min (20 min příprava, + 10 dní odležení)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie34 003 kJ /
8 127 kcal
Bílkoviny2,52 g
Tuky1,44 g
Vláknina8,28 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 64 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy2 021,96 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Květy černého bezu očistíme od hmyzu. Naplníme do sklenic od okurek, zasypeme 0,5 kg cukru, zalijeme vodou a uzavřeme. Krok 2: Do skleničky dáme pár lžic cukru, deci vody, rozpustíme, trochu prohřejeme a nasypeme sušené vinné kvasnice. Krok 3: Když začnou šumět, nalijeme je do sklenice a necháme pokračovat v bohulibé činnosti přeměny cukru na alkohol. Krok 4: Za 1-2 dny přes cedník přelijeme do 5 l demižonu, přidáme rozpuštěného dalšího 0,5 kg cukru, vymačkáme 1 citron, dolijeme vodou. A květy ještě jednou namočíme, a postup opakujeme. Krok 5: Za 4-5 dní je v demižonu příjemně sladká, na jazyku perlivá, voňavá skoro limonádka. Za 10 dní pak mléčně zabarvený "burčák" s veškerou zrádností, jaké je burčák schopen. Hodně teda záleží na teplotě, necháváme to v kuchyni na lince.

TIP: Květy černého bezu v kuchyni

Zveřejněno 6. 6. 2011

Poznámka autora Kadlik

Pozor, nezašpuntovat napevno. Při neopatrném otevření totiž máte lepivou šťávu po celé kuchyni, a velice tím potěšíte mravence v širém okolí.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/QA60

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/QA60

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (30)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Tak jsem dnes stočila 10 litrů bezinkového vína z demižonu (burčák jsem nestihla, protože jsem poslechla návod a la Babica, že když nemáte vinné kvasinky, mělo by fungovat i s kvasnicemi. Asi jako funguje, jen ty vinné kvasinky jsou zjevně trochu línější než kvasnice.... Tak jsem zvědavá.

Nevíte někdo, čim by se dalo dostat to žlutý barvivo z bezinkovejch květů z lina?8-(

pecka :yes:

Super recept, jen jsem to trochu ještě zjednodušil a dělal jen s tou sklenicí od okurek (asi 4l). :) Zhruba 3,5l vody mírně povařit s 600g cukru, pak přidat půl pytlíku živné soli. Do sklenice dát přiměřeně květů bezu a pár koleček citronu. Později přidat i tu vodu (až vychladne). Přilít ty připravené kvasinky (z půl pytlíku) a nasadit víko s kvasnou zátkou. Nějak jsem zapomněl na to scezení, takže to kvasilo vše vcelku po 10 dní. :D
Kvasnou zátku jsem vyrobil dle tohoto článku:
http://zkvaseno.blogspot.cz/2012/10/vomankovy-vino...
Hotový burčák je chuťově výborný a rychle leze do hlavy. :) Děkuji za inspiraci.

Kadliku, moc díky za recept. Jenom se chci zeptat, jestli tu vodu, co liješ do sklenice převaříš s cukrem nebo jakou vodu tam liješ, teplou, studenou. Já, když dělám jakékoli víno, tak převařím vodu s cukrem a nechám vychladnout.

Kadliku, moc díky za recept. Jenom se chci zeptat, jestli tu vodu, co liješ do sklenice převaříš s cukrem nebo jakou vodu tam liješ, teplou, studenou. Já, když dělám jakékoli víno, tak převařím vodu s cukrem a nechám vychladnout.

Půl asi jak velké tašky? Já jsem do igelitky nasbíral cca 300 květů. A sklenička s kvasnicemi uzavřená, sklenice od okurek taky uzavřená a demižon pak přes kvasnou zátku? :-/ :-?

:-OBezinkové víno,víno z černého bezu a spoustu dalších názvu a nic...Prostě po našem Koziňon a je to tady!!!Jdu na to:-D,doufám,že nedopadneme :-(((nějak tak).A na bez zaskočím k Rašelině.Posílám bodík!!!

takové pitíčka já můžu:-pa grilovačka,kamarádi a takový nápoj:-K:yes:

Kateřina 14. 6. 2011 10:28
Kadlíku já vás chci a to hned.Vařit umíte a ještě ste vtipný:-K:-))

Kadlíku, já tě chci domů!!!:-D:-D:yes:

jako obvykle....Kadlík nezklamal a opět se při čtení jeho receptu neuvěřitelně nasměju :-D Každopádně u nás doma to taky pamatuji, ale má matička to nedělala s tím alkoholovým účinkem, ale pouze jako sirup : )

Kadliku, díky. A jo, burčáček bych si hned dala, člověk ho obvykle stihne tak dva litry za rok a to je prostě málo! :-))

:-D:-D:-D Kadliku, babicka tomu rikala kosmsaticove sampanske :-D. Kdyz mi bylo asi 10, s bratrancem jsme si mysleli, ze je to limonada, ale uz nebyla.....V zivote na to nezapomenu :-D. Tatinek tohle vinko delaval take a chodil ho pozorovat, jak kvasi. Byl ovsem samonasiraci typ, takze ho pokazde rozcililo, kdyz sly bubliny moc pomalu nebo rychle. V poradku to nebylo asi nikdy :-D. Dekuji za pripomenuti na krasne vzpominky a posilam obrovsky bod :-K.

Tématické fráze:
víno z květů černého bezu, burčák z černého bezu, víno z květu bezu, bezove vino, burcak z bezu, bezový burčák, bezinkové víno z květů, vino z bezovych kvetu, bezové víno z květů, jak se dělá burčák, pálenka z květů bezu, víno z černého bezu, burčák z bezinek, pálenka z černého bezu, burčák z bezového květu, burčák recept, burčák z květů černého bezu, víno z bezového květu, jak udelat burcak, bezinkový burčák

Suroviny:
květy černého bezu, cukr, citron, kvasinky vinné, voda

Naposledy jste si prohlédli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu