Kadlikův "koziňon" z květů bezu

Kadlik Kuchař: Kadlik

Doba přípravy: přiměřeně dle bolesti hlavy Nápoje 29 názorů

Suroviny

1/2 tašky květů černého bezu
2 kg cukru
2 citrony
vinné kvasinky (možno dát i klasické droždí)
10 litrů vody
Recept si zatím oblíbilo 34 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Natrháte tak 0,5 tašky květů. Pozor na mšice! Naplníme do sklenic od okurek, zasypu 0,5 kg cukru, zalijeme vodou a uzavřeme. Do skleničky dáme pár lžic cukru, deci vody, rozpustíme, trochu prohřejeme a nasypeme sušené vinné kvasnice.

  2. Když začnou šumět, nalijeme je do sklenice a necháme pokračovat v bohulibé činnosti přeměny cukru na alkohol. Za 1-2 dny přes cedník přelijeme do 5 l demižonu, přidáme rozpuštěného dalšího 0,5 kg cukru, vymačkáme 1 citron, dolijeme vodou. A květy ještě jednou namočíme, a postup opakujeme.

  3. Za 4-5 dní je v demižonu příjemně sladká, na jazyku perlivá, voňavá skoro limonádka. Za 10 dní pak mléčně zabarvený "burčák" s veškerou zrádností, jaké je burčák schopen. Hodně teda záleží na teplotě, necháváme to v kuchyni na lince.

  4. Pozor, nezašpuntovat napevno!!! Při neopatrném otevření totiž máte lepivou šťávu po celé kuchyni, a velice tím potěšíte mravence v širém okolí. Je to velice příjemné a chutné pití při posezení u grilu, a podobně.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 330 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Kadlikův "koziňon" z květů bezu

  • Bobobo Bobobo

    Tak jsem dnes stočila 10 litrů bezinkového vína z demižonu (burčák jsem nestihla, protože jsem poslechla návod a la Babica, že když nemáte vinné kvasinky, mělo by fungovat i s kvasnicemi. Asi jako funguje, jen ty vinné kvasinky jsou zjevně trochu línější než kvasnice.... Tak jsem zvědavá.

    Nevíte někdo, čim by se dalo dostat to žlutý barvivo z bezinkovejch květů z lina?8-(

    Odpovědět

  • medis medis

    pecka :yes:

    Odpovědět

  • Zdeněk Zdeněk(neregistrovaný)

    Super recept, jen jsem to trochu ještě zjednodušil a dělal jen s tou sklenicí od okurek (asi 4l). :) Zhruba 3,5l vody mírně povařit s 600g cukru, pak přidat půl pytlíku živné soli. Do sklenice dát přiměřeně květů bezu a pár koleček citronu. Později přidat i tu vodu (až vychladne). Přilít ty připravené kvasinky (z půl pytlíku) a nasadit víko s kvasnou zátkou. Nějak jsem zapomněl na to scezení, takže to kvasilo vše vcelku po 10 dní. :D
    Kvasnou zátku jsem vyrobil dle tohoto článku:
    http://zkvaseno.blogspot.cz/2012/10/vomankovy-vino...
    Hotový burčák je chuťově výborný a rychle leze do hlavy. :) Děkuji za inspiraci.

    Odpovědět

  • Luboš Luboš(neregistrovaný)

    Kadliku, moc díky za recept. Jenom se chci zeptat, jestli tu vodu, co liješ do sklenice převaříš s cukrem nebo jakou vodu tam liješ, teplou, studenou. Já, když dělám jakékoli víno, tak převařím vodu s cukrem a nechám vychladnout.

    Odpovědět

  • Luboš Luboš(neregistrovaný)

    Kadliku, moc díky za recept. Jenom se chci zeptat, jestli tu vodu, co liješ do sklenice převaříš s cukrem nebo jakou vodu tam liješ, teplou, studenou. Já, když dělám jakékoli víno, tak převařím vodu s cukrem a nechám vychladnout.

    Odpovědět

  • m m(neregistrovaný)

    Půl asi jak velké tašky? Já jsem do igelitky nasbíral cca 300 květů. A sklenička s kvasnicemi uzavřená, sklenice od okurek taky uzavřená a demižon pak přes kvasnou zátku? :-/ :-?

    Odpovědět

  • renatavasina renatavasina

    :-OBezinkové víno,víno z černého bezu a spoustu dalších názvu a nic...Prostě po našem Koziňon a je to tady!!!Jdu na to:-D,doufám,že nedopadneme :-(((nějak tak).A na bez zaskočím k Rašelině.Posílám bodík!!!

    Odpovědět

  • Kokoska Kokoska

    takové pitíčka já můžu:-pa grilovačka,kamarádi a takový nápoj:-K:yes:

    Odpovědět

  • Monika1234 Monika1234

  • Kateřina Kateřina(neregistrovaná)

    Kadlíku já vás chci a to hned.Vařit umíte a ještě ste vtipný:-K:-))

    Odpovědět

  • Danca Danca

    Kadlíku, já tě chci domů!!!:-D:-D:yes:

    Odpovědět

  • PET-lahev PET-lahev

    jako obvykle....Kadlík nezklamal a opět se při čtení jeho receptu neuvěřitelně nasměju :-D Každopádně u nás doma to taky pamatuji, ale má matička to nedělala s tím alkoholovým účinkem, ale pouze jako sirup : )

    Odpovědět

  • Klariska Klariska

    Kadliku, díky. A jo, burčáček bych si hned dala, člověk ho obvykle stihne tak dva litry za rok a to je prostě málo! :-))

    Odpovědět

  • Daniella O. Daniella O.

    :-D:-D:-D Kadliku, babicka tomu rikala kosmsaticove sampanske :-D. Kdyz mi bylo asi 10, s bratrancem jsme si mysleli, ze je to limonada, ale uz nebyla.....V zivote na to nezapomenu :-D. Tatinek tohle vinko delaval take a chodil ho pozorovat, jak kvasi. Byl ovsem samonasiraci typ, takze ho pokazde rozcililo, kdyz sly bubliny moc pomalu nebo rychle. V poradku to nebylo asi nikdy :-D. Dekuji za pripomenuti na krasne vzpominky a posilam obrovsky bod :-K.

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

Předchozí 1 2

Tématické fráze: víno z květů černého bezu burčák z černého bezu víno z květu bezu bezove vino burcak z bezu bezový burčák bezinkové víno z květů vino z bezovych kvetu bezové víno z květů jak se dělá burčák pálenka z květů bezu víno z černého bezu burčák z bezinek pálenka z černého bezu burčák z bezového květu burčák recept burčák z květů černého bezu víno z bezového květu jak udelat burcak bezinkový burčák