

Kadlíkova nutrie v kabátku z uzeného bůčku
Suroviny cca 6
- nutrie
- 6 cibulí
- 12 stroužků česneku
- 0,5 kg bůčku
- 20 dkg uzeného bůčku
- sůl
- pepř
- tymián
- drcené chilli
- kmín
- sádlo
Postup přípravy receptu
Nutrii jsem opláchl, osolil, položil do pekáčku na 5 posekaných cibulí.
Do hrudníku jsem vložil 12 stroužků česneku, vcelku. Shora pokmínoval.
Do volného prostoru v pekáčku jsem nacpal tři kousky bůčku.
Mezi stěny pekáčku a maso jsem nacpal plátky uzeného bůčku vyválené ve směsi koření, poslední cibuli jsem nasypal nahoru, a celé zakryl zbylýma plátkama uzeného bůčku, taktéž vyválenýma v koření.
Podlil deci vody, přidal trochu sádla, a dal pod pokličkou péct.. Na slabou teplotu, spíš dusit.
Po hodince jsem přidal i játra a lednivky z onoho hlodavce. Po další půlhodince jsem odklopil, ještě podlil a zvýšil teplotu na barvu.
Podával jsem se šťouchanýma bramborama na cibulce, a Rulandou šedou..
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Kadlíkova nutrie v kabátku z uzeného bůčku
-
debata je zajimava, nasla jsem toto:
Nutrie byly původně chovány jako kožešinová zvířata. Jejich maso je bledě růžové, velmi křehké, jemně vláknité, s nízkým obsahem tuku. Tuk není prorostlý do tkání, proto je maso lehce stravitelné, s nízkým obsahem cholesterolu a s vysokým obsahem bílkovin.
"Maso z nutrie je velmi dobré kvality, lehce stravitelné, s nízkým obsahem cholesterolu a vysokým obsahem bílkovin. Navíc je jemně vláknité, s nízkým obsahem tuku, a proto je velmi dietní," vysvětluje předseda Českého svazu chovatelů a jeden z posledních chovatelů nutrií v Česku Jan Kaplan.
Zdroj: http://www.lidovky.cz/nutrie-na-smetane-maso-zname-z-nemocnic-80-let-se-vraci-na-jidelnicky-1fc-/dobra-chut.aspx?c=A100325_094045_dobra-chut_glu -
nedá mi to, nahlídnul jsem... maso nutrie je velice dietní, s malým obsahem tuku... ale je šťavnaté, má jinak stavěné svalové vlákna jak například králík. A velice mě překvapila měkkost i kostí. Je fakt, že toho tuku jsem tam dal víc. Ale nevypékal jsem to, bůček neměl čas pustit, a těch uzených plátků, ty byly spíš na přikrytí a ozdobení. Co zbylo na dne plechu, jsem si druhý den namazal na chleba, a byla to bašta!!!
-
cathleen:
No to nevím, ale rozhodně nebylo tučné. Dělávali jsme ji na česneku a zelenině a určitě jsme tam dávali i slaninu ( ne bůček ).
Všude o mase z nutrie píší jako o velmi dietním, lehce stravitelném mase, viz. i tento článek http://www.lidovky.cz/nutrie-na-smetane-maso-zname... -
My jsme měli nutrie od sousedů, je to teda už dlouho, ale určitě to není maso suché
-
1974andrea: kdysi jsme nutrie chovali, tak vim, jak je to fantasticke maso. Rozhodne dost tucnejsi nez kralik, i diky tomu nebyla (jako kralik) sucha pri peceni na ohni.
Ptala jsem se pro jistotu i manzela, jestli se nemylim, taky ma nutrii za tucnejsi maso. Nemohlas mit v kuchyni nejakeho mladeho nutriího sportovce?
-
Začátkem osmdesátých let byly nutrií plné obchody - dodnes vidím ty žluté řezáky
- suprové, dietní maso, sympatická uprava
-
Nutrie má vynikající maso.
cathleen: Ivčo, jak jsi přišla na to, že je hodně prorostlá? Naopak, maso je, jak píše Kadlik, " suché " jako u králíka.
Ale asi bych už nedávala to sádlo, spíš bych to víc podlévala -
Vypadá moc jedle
Jen kde nutrii vzít. A tuku bych se nebála, když toho nesním kilo
-
Moc mastné.
-
cathleen: suchá sice není, ale tuku je v ní minimum... maso je to luxusní, šťavnaté, ale není tučné. Je v něm dokonce tuším míň tuku jak v králičím. Výpek sotva stačil na přelití brambor..
-
Nadja: je na ni u jednoho chovatele poblíž doslova pořadník. I když jsem zapsaný, další bude až v létě..
-
Nutrii bychom si rádi dali, jen vědět, kam na ni.
-
Nutrií maso je výborné
jen mi to ve spojení s bůčkem, uzeným búčkem a ještě sádlem pod pečínkou, přijde zbytečně moc mastné. Sama o sobě je přeci dost prorostlá, není suchá jako králík.