Kadlíkova nutrie v kabátku z uzeného bůčku

Kadlik Kuchař: Kadlik

Doba přípravy: 2,5 hodiny cca 6 Jiné maso 13 názorů

Suroviny

nutrie
6 cibulí
12 stroužků česneku
0,5 kg bůčku
20 dkg uzeného bůčku
sůl
pepř
tymián
drcené chilli
kmín
sádlo
Recept si zatím oblíbilo 5 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Nutrii jsem opláchl, osolil, položil do pekáčku na 5 posekaných cibulí.

  2. Do hrudníku jsem vložil 12 stroužků česneku, vcelku. Shora pokmínoval.

  3. Do volného prostoru v pekáčku jsem nacpal tři kousky bůčku.

  4. Mezi stěny pekáčku a maso jsem nacpal plátky uzeného bůčku vyválené ve směsi koření, poslední cibuli jsem nasypal nahoru, a celé zakryl zbylýma plátkama uzeného bůčku, taktéž vyválenýma v koření.

  5. Podlil deci vody, přidal trochu sádla, a dal pod pokličkou péct.. Na slabou teplotu, spíš dusit.

  6. Po hodince jsem přidal i játra a lednivky z onoho hlodavce. Po další půlhodince jsem odklopil, ještě podlil a zvýšil teplotu na barvu.

  7. Podával jsem se šťouchanýma bramborama na cibulce, a Rulandou šedou..

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 25 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Kadlíkova nutrie v kabátku z uzeného bůčku

  • Frantiska Frantiska

    debata je zajimava, nasla jsem toto:

    Nutrie byly původně chovány jako kožešinová zvířata. Jejich maso je bledě růžové, velmi křehké, jemně vláknité, s nízkým obsahem tuku. Tuk není prorostlý do tkání, proto je maso lehce stravitelné, s nízkým obsahem cholesterolu a s vysokým obsahem bílkovin.

    "Maso z nutrie je velmi dobré kvality, lehce stravitelné, s nízkým obsahem cholesterolu a vysokým obsahem bílkovin. Navíc je jemně vláknité, s nízkým obsahem tuku, a proto je velmi dietní," vysvětluje předseda Českého svazu chovatelů a jeden z posledních chovatelů nutrií v Česku Jan Kaplan.
    Zdroj: http://www.lidovky.cz/nutrie-na-smetane-maso-zname-z-nemocnic-80-let-se-vraci-na-jidelnicky-1fc-/dobra-chut.aspx?c=A100325_094045_dobra-chut_glu

    Odpovědět

  • Kadlik Kadlik(autor receptu)

    :-))nedá mi to, nahlídnul jsem... maso nutrie je velice dietní, s malým obsahem tuku... ale je šťavnaté, má jinak stavěné svalové vlákna jak například králík. A velice mě překvapila měkkost i kostí. Je fakt, že toho tuku jsem tam dal víc. Ale nevypékal jsem to, bůček neměl čas pustit, a těch uzených plátků, ty byly spíš na přikrytí a ozdobení. Co zbylo na dne plechu, jsem si druhý den namazal na chleba, a byla to bašta!!!;-)

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    cathleen::-D No to nevím, ale rozhodně nebylo tučné. Dělávali jsme ji na česneku a zelenině a určitě jsme tam dávali i slaninu ( ne bůček ).
    Všude o mase z nutrie píší jako o velmi dietním, lehce stravitelném mase, viz. i tento článek http://www.lidovky.cz/nutrie-na-smetane-maso-zname...

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    My jsme měli nutrie od sousedů, je to teda už dlouho, ale určitě to není maso suché :-p:-p:yes::yes:

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    1974andrea: kdysi jsme nutrie chovali, tak vim, jak je to fantasticke maso. Rozhodne dost tucnejsi nez kralik, i diky tomu nebyla (jako kralik) sucha pri peceni na ohni.
    Ptala jsem se pro jistotu i manzela, jestli se nemylim :-)) , taky ma nutrii za tucnejsi maso. Nemohlas mit v kuchyni nejakeho mladeho nutriího sportovce? ;-)

    Odpovědět

  • hosta hosta

    Začátkem osmdesátých let byly nutrií plné obchody - dodnes vidím ty žluté řezáky:-D - suprové, dietní maso, sympatická uprava:yes:

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    Nutrie má vynikající maso.
    cathleen: Ivčo, jak jsi přišla na to, že je hodně prorostlá? Naopak, maso je, jak píše Kadlik, " suché " jako u králíka.
    Ale asi bych už nedávala to sádlo, spíš bych to víc podlévala;-)

    Odpovědět

  • MajaV MajaV

    Vypadá moc jedle:yes: Jen kde nutrii vzít. A tuku bych se nebála, když toho nesním kilo;-)

    Odpovědět

  • tauta1 tauta1

    Moc mastné.:-!

    Odpovědět

  • Kadlik Kadlik(autor receptu)

    cathleen: suchá sice není, ale tuku je v ní minimum... maso je to luxusní, šťavnaté, ale není tučné. Je v něm dokonce tuším míň tuku jak v králičím. Výpek sotva stačil na přelití brambor..:-))

    Odpovědět

  • Kadlik Kadlik(autor receptu)

    Nadja: je na ni u jednoho chovatele poblíž doslova pořadník. I když jsem zapsaný, další bude až v létě..;-(

    Odpovědět

  • Nadja Nadja

    Nutrii bychom si rádi dali, jen vědět, kam na ni. ;-)

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    Nutrií maso je výborné :-) jen mi to ve spojení s bůčkem, uzeným búčkem a ještě sádlem pod pečínkou, přijde zbytečně moc mastné. Sama o sobě je přeci dost prorostlá, není suchá jako králík.

    Odpovědět

Tématické fráze: nutrie na grilu pokrmy z nutrie nutrie recepty nutrie recept nutrie na gril nutrie sádlo sádlo z nutrie nutrie maso pomazánka z uzeného bůčku videorecepty -pečený buček s cibulí barva masa nutríe recepty na nutrii maso z nutrie nutrie barva masa recepty z nutrie jak vypadá nutrie recepty z masa nutrie maso nutrie nutrie na ohni jatra z nutrie

Zapomněl/a jsem heslo