Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 5 728 kJ / 1 369 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 22,61 g |
Tuky | 26,84 g |
Vláknina | 6,08 g |
Cholesterol | 77 mg |
Sodík | 21 mg |
Sůl | 0,10 g |
Sacharidy | 256,24 g |
Postup přípravy
Krok 1: Rýži přebereme, opláchneme studenou vodou, pak několikrát horkou vodou. Necháme okapat.
Krok 2: Pak ji dáme do kastrolu, zalijeme vodou, přidáme máslo, cibuli se zapíchnutým hřebíčkem, sůl.
Krok 3: Na plotně přivedeme k varu bez míchání.
Krok 4: Pak přiklopíme pokličkou a dáme dusit do trouby, až rýže změkne a bude sypká. Nesmí být mazlavá.
Krok 5: Až ji vyndáme z trouby, necháme ještě asi 5 minut stát, pak z ní vyndáme cibuli s hřebíčkem a rýži nakypříme vidličkou.
Krok 6: Můžeme do ní přidat pažitku, nasekanou petrželovou nať, drobně nakrájenou šunku, podušené houby, koření kari (předem zpěníme na tuku), podušenou papriku nebo rajčata.
Zveřejněno 12. 3. 2008
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Dušená rýže
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/6pn
Moje poznámka
Dušená rýže
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/6pn
Nejnovější recepty
Pizza Valencia
Přidáno před 2 hodinami
Kuře na šalvěji pečené v mléce
Přidáno před 6 hodinami
Gravlax vejce
Přidáno před 21 hodinami
Cuketové válečky ve slanině
Přidáno 1. 5. 2025 09:43
Losos na pánvi s pikantní česnekovou chilli omáčkou
Přidáno 1. 5. 2025 06:19
Řezy s pudinkem a ostružinami
Přidáno 1. 5. 2025 04:28
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Čevapčiči z horkovzdušné fritézy
nemecjarda42 před 29 minutami
Pampeliškový med
Mrspassinger před 46 minutami
Klasický bramborový guláš neboli buřtguláš (výborný a hustý)
Katyyy před 2 hodinami
Vrstvený salát
Maruna365 před 2 hodinami
Jemná pažitková pomazánka
Adamek2011wo před 3 hodinami
Zelňačka
Veronika_1 před 3 hodinami
Buchta se zakysanou smetanou
Panova před 3 hodinami
Drůbková polévka
Kajkajak před 5 hodinami
Vepřové na smetaně s mrkví a hráškem
RenataMaresova před 6 hodinami
Vepřová plec pečená pomalu společně s bramborami a mrkví
Lastovia před 6 hodinami
Tématické fráze:
ryze recepty,
ryze recept,
rýže,
rýže basmati recept,
recept na rýži,
jak se vari ryze,
jak uvařit sypkou rýži,
dušená mrkev recept,
recepty z rýže,
jak se vari ryze basmati,
rýže basmati jak se vaří,
jak udělat rýži,
jak uvařit ryži,
jak uvařit rýži basmati,
recept ryze,
rýže basmati-jak se vaří,
sypká rýže,
jak se vaří sypká rýže,
rýže dušená v troubě,
recepty ryze
Suroviny:
rýže,
voda,
máslo,
cibule,
koření hřebíček,
sůl
Komentáře (12)
Rýži dělám hodně podobně jako Olda, propláchnu studenou vodou, dám na máslo nebo olej, na kterém jsem orestovala cibuli, opeču, zaliju vývarem nebo vodou asi 2 prsty nad rýži a dusím. Většinou ji dělám v kastrolu se sendvičovým dnem, takže mi stačí 5 minut, vypnu a nechám dojít. Rýže (měla by být tzv. parboiled) je akorát, stačí načechrat vidličkou
Tady http://www.toprecepty.cz/recept/40690-ledvinky-na-... po mně jedna kolegyňka loudila
Tak tady tedy ten tajný tip:
Když mám napilno, tak rýži propláchnu STUDENOU vodou, pak spařím (zaleji) prebytkem horké, ba přímo vroucí, vody a nechám rýži v lázni ať si užije, ale úplného klidu jí nedopřeji - občas ji promíchnu, že aby se rýže neslepila. V mezičase v kastrole osmažím cibuli (pokud ji použiji) nebo dělám jinou práci. Pak z rýže vodu sliji (nebo nesliji, záleží jak moc má být rýže "sypavá" či "lepivá") přendám ji do horkého kastrolu a dohotovím jak píše olda:
Tímto způsobem ušetřím jakousi minutu
OT:
Ta níže vedená řeč o "5" znamená co? Že jako na TOP byla dříve i jiná možnost než kladné hodnocení rcp