Rychlé věnečky či větrníčky z odpalovaného těsta
Znáte odpalované těsto? Je poměrně snadno připravené a příjemně tvárné. Můžeme z něj na plech nastříkat a upéct věnečky, větrníky, nebo naopak malé bobečky - profiterolky. Upečené tvary hned prokrojíme a po vychladnutí plníme nadýchaným krémem nebo pevnou šlehačkou.
Suroviny pro 2 plechy
80 ks
2plechy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 6 601 kJ / 1 578 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 49,35 g |
Tuky | 105,44 g |
Vláknina | 4,20 g |
Cholesterol | 1,27 g |
Sodík | 803 mg |
Sůl | 1,84 g |
Sacharidy | 105,72 g |
Postup přípravy
Krok 1: Vodu, sůl a máslo povaříme, ztlumíme plamen a vsypeme mouku.
Krok 2: Důkladně mícháme, dokud se těsto nezačne odlepovat od stěn a nechytá se dna. Konzistence hmoty nesmí být kašovitá (jde z ní vytvarovat koule, která drží tvar).
Krok 3: Poté odstavíme z ohně, necháme částečně vychladnout, aby hrnec nebyl již horký.
Krok 4: Troubu předehřejeme na 250 °C.
Krok 5: Postupně přidáváme po jednom vejce a šleháme. Výsledná hmota je lehce "táhlá", věnečky po nastříkání na plech drží kontury.
Krok 6: Na vymaštěný plech stříkáme cukrářským sáčkem s ozdobnou hubičkou malé věnečky (2 patra kroužků nad sebou) či menší pusinky/hromádky bez vnitřního otvoru (větrníčky).
Krok 7: Dáme do trouby předehřáté na 250°C, po 5 min ztlumíme na 200°C a dopečeme dozlatova.
Krok 8: Troubu během pečení pokud možno neotvíráme, nemáme-li skleněná dvířka, pečeme cca 5 min zprudka, 5 min volněji a poté můžeme krátce zkontrolovat, ale jen pootevřít dvířka a nakouknout, aby teplota prudce neklesla.
Krok 9: Horké věnečky sundáme z plechu a ihned prokrojíme. Po vychladnutí plníme krémem dle chuti nebo jen šlehačkou.
Zveřejněno 16. 8. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Rychlé věnečky či větrníčky z odpalovaného těsta
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/k63E
Moje poznámka
Rychlé věnečky či větrníčky z odpalovaného těsta
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/k63E
Nejnovější recepty
Cuketové válečky ve slanině
Přidáno před 6 hodinami
Losos na pánvi s pikantní česnekovou chilli omáčkou
Přidáno před 10 hodinami
Řezy s pudinkem a ostružinami
Přidáno před 11 hodinami
Litý meruňkový koláč s ostružinami
Přidáno před 12 hodinami
Odlehčená salámová pomazánka
Přidáno před 12 hodinami
Zapečené brambory s vařenými vejci
Přidáno před 12 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Povidlové šátečky bez kynutí
Hahan před 8 minutami
Rajčatový salát s majonézou
Darwin před 17 minutami
Tatarák z buřtů
Slavista62 před 4 hodinami
Hlávkový salát se škvarečky
Frana74 před 4 hodinami
Královská cukeťačka
trdlo před 4 hodinami
Polévka z růžičkové kapusty s klobáskou
oligarda před 4 hodinami
Zapečené noky s vepřovým masem v hořčičné omáčce
LiborC před 4 hodinami
Jarní pomazánka s vejci
Slavista62 před 4 hodinami
Pikatní polévka z červené čočky
Kajkajak před 4 hodinami
Brokolicová polévka s vločkami
Suzy8 před 5 hodinami
Tématické fráze:
větrniky z odpalovaneho těsta,
domácí větrníky odpalované těsto,
odpalované těsto na větrníky,
větrníky z odpalovaného těsta video,
věnečky nebo větrníky recept,
recept na větrníky z odpalovaného těsta,
větrníky odpalovaného těsta,
větrníky z odpalovaného,
odpalované těsto větrníky,
větrníky odpalované těsto,
recepty z odpalované těsto,
rychlé větrníky,
odpalované těsto na plech,
věnečky z odpalovaného těsta,
těsto na větrníky,
domácí větrníčky,
větrníky z odpalovaného těsta na plech,
recept na odpalované těsto větrníky,
větrníčky,
věnečky a větrníky
Suroviny:
voda,
sůl,
máslo,
mouka hrubá,
vejce,
tuk,
krém
Komentáře (31)
Rychlé - no rychlé jsou, příprava těsta zabere chvilku, šlehačem se vejce zapracují velmi jednoduše...ta koule není tak tuhá jako třeba perníkové těsto, to jsem asi špatně vyjádřila...prostě to ale není kaše, vytvaruje se do koule, kterou můžeš držet vcelku v ruce
Ani vychlazení těsta není myšleno do studena, stačí jen, aby se nechalo chvíli odstát, aby nebyla úplně horké a vychladl hlavně trochu hrnec, ve které se pak vejce zašlehávají...jinak by se začaly smažit
já text trochu opravím a toto do něj dopíšu, ok?
Držím palce a dej vědět