Rumunská sarma
Tato varianta balkánské speciality - plněných zelných listů - pochází dle kuchařských mistrů „Kluků v akci” z rumunského Banátu. Připravují se zde s nakládánými kysanými zelnými listy a můžete je nechat rozležet do druhého dne, kdy jsou ještě lepší.
Suroviny pro 6 porcí
6porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 11 328 kJ / 2 707 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 144,28 g |
| Tuky | 166,42 g |
| Vláknina | 8,25 g |
| Cholesterol | 384 mg |
| Sodík | 456 mg |
| Sůl | 0,85 g |
| Sacharidy | 155,20 g |
Postup přípravy
Krok 1: Pokud nemáme naložené kysané listy, povaříme čerstvé v octové osolené vodě asi 10 minut. Po zchladnutí vyřízneme košťál.
Krok 2: Cibuli nakrájíme a orestujeme na oleji dosklovata. Přidáme k mletému masu, ochutíme paprikou, pepřem, solí a promícháme s propláchnutou rýží.
Krok 3: Do zelných listů vložíme postupně válečky z masové směsi, zabalíme a utěsníme. Závitky naskládáme natěsno do kastrolu nebo pekáčku, položíme snítku kopru, podlijeme trochu vodou a rajčatovou šťávou a dusíme v troubě asi 45-60 minut při 150 °C.
Krok 4: Šťávu obvykle nezahušťujeme, můžeme na talíři doplnit kysanou smetanou. Podáváme s bílým pečivem.
Zveřejněno 20. 11. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Rumunská sarma
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/DJ2B
Moje poznámka
Rumunská sarma
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/DJ2B
Nejnovější recepty
Těstovinové vafle jako příloha
Přidáno před 7 hodinami
Kuře na paprice podle Zdeňka Pohlreicha
Přidáno před 9 hodinami
Domácí veka
Přidáno před 21 hodinami
Jihočeská zelná polévka
Přidáno před 23 hodinami
Pórkový salát s vejci a jogurtovou zálivkou
Přidáno 27. 12. 2025 13:57:18
Mrkvové lívanečky s borůvkovou omáčkou
Přidáno 27. 12. 2025 13:05:29
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Asijský pikantní zelný salát
Fitulka před 6 minutami
Roládky z toustového chleba
Fitulka před 8 minutami
"Tatarák" z tvarůžků a camembertu
Fitulka před 9 minutami
Cibulová polévka
AndreaRinger před 59 minutami
Hovězí plátky na zelenině a houbách
Therak před 1 hodinou
Salát z hlávkového zelí
poirotka před 1 hodinou
Kuřecí vývar s krupicovými nočky a zeleninou
poirotka před 1 hodinou
Mrkvový salát
poirotka před 1 hodinou
Vepřová pečeně po frankfurtsku
poirotka před 1 hodinou
Jehněčí kotletky v marinádě
[email protected] před 2 hodinami
Tématické fráze:
rumunské národní jídlo,
sárma recept,
plněný zelný list rumunsko,
sárma,
rumunská jídla,
balené zelí v receptech,
rumunské jídlo,
balené zelné listy,
balene zeli,
rumunske recepty,
jugoslávská sarma,
rumunské jídla,
rumunská kuchařka,
mail scarma.it loc:cz,
rumunská jídla recepty,
recept sarma,
sarmy,
kluci v akci sarma,
zelný salát kluci v akci,
recept na balene zeli
Suroviny:
listy zelné,
ocet,
voda,
sůl,
cibule,
olej,
maso mleté,
pepř mletý,
paprika sušená sladká,
sůl,
rýže,
kopr,
šťáva rajčatová,
chléb bílý,
smetana zakysaná
Komentáře (45)
magdalenka: Naložit jednotlivé listy je dobrý nápad
http://www.toprecepty.cz/recept/15504-nakladane-ze...
Recept je lákavý
a tos nemohla jako poradit dřív..to s těma zelovýma listama
já to taky dělávám velmi podobně, balím do listů z čerstvého zelí, které ale blanžíruju ve vodě bez octa..jaký ten tam má význam, prosím
vypadá to hezky a já mám hlad