Dobré ořechové pečivo
Voňavé kynuté šneky plněné sladkou sněhovo-ořechovou náplní potěší milovníky tradičního pečiva i svátečního mlsání. Jsou nadýchané, vláčné a při pečení provoní celý domov. Můžete je upéct i do zásoby.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 15 984 kJ / 3 820 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 62,48 g |
| Tuky | 230,32 g |
| Vláknina | 17,80 g |
| Cholesterol | 360 mg |
| Sodík | 161 mg |
| Sůl | 0,31 g |
| Sacharidy | 365,46 g |
Postup přípravy
Krok 1: Do mísy prosejeme mouku s cukrem, uděláme důlek, do něj rozdrobíme kvasnice, zalijeme mlékem a necháme vzejít kvásek.
Krok 2: Pak přidáme hodně změklé máslo (ne tekuté - dávám ho na 20 s společně s mlékem nahřát do mikrovlnky) a zaděláme kynuté těsto. Vypracujeme ho, až se nelepí na stěny mísy. Pokud je hodně řídké, dáme ho na chvíli do chladničky, jinak jen na chvíli odložíme, než uděláme náplň.
Krok 3: Na náplň ušleháme tuhý sníh z bílků, přidáme postupně cukr a nakonec velmi lehce ručně vmícháme strouhané ořechy. Náplň rozdělíme na 2 poloviny.
Krok 4: Včas vyhřejeme troubu na 160 °C. Dva plechy vyložíme papírem na pečení.
Krok 5: Těsto rozdělíme na 2 části, každou pak rozválíme do tenka asi na 30 × 20 cm na moukou podsypané ploše. Po rozválení dlouhým nožem podjedeme pod těstem, abychom měli jistotu, že se nikde nepřichytilo.
Krok 6: Na těsto rozetřeme ořechovou náplň a svineme do roládky. Pak nití nakrájíme (jako knedlík) jednotlivé plátky 0,5 až 1 cm široké a klademe je na plech vyložený pečicím papírem asi 2 cm od sebe (nabydou). Je lepší "neporcovat" nožem, ale nití, zůstane pak zachován kulatý tvar. Stejně zpracujeme i druhou část těsta a náplně.
Krok 7: Necháme na plechu asi 10 minut kynout. Pak vložíme do vyhřáté trouby a pečeme asi 15 minut na 160 °C do zlatova.
Zveřejněno 22. 10. 2008
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Dobré ořechové pečivo
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/mZ6n
Moje poznámka
Dobré ořechové pečivo
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/mZ6n
Nejnovější recepty
Kokosové rohlíčky
Přidáno před 10 hodinami
Nivová s ořechy a jablkem
Přidáno před 11 hodinami
Pražma královská v solné krustě podle Marka Raditsche
Přidáno před 20 hodinami
Kuřecí karbanátky se sýrem a slaninou
Přidáno 7. 12. 2025 01:09:02
Lilek dušený s mrkví na česneku a rajčatech
Přidáno 6. 12. 2025 19:03:50
Kapřík podle pánů z Rožmberka s bramborami
Přidáno 6. 12. 2025 17:46:33
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Domácí vaječný koňak
EmmaH před 5 hodinami
Domácí langoše
BTKILI před 9 hodinami
Vymazlené raffaello
Talskal před 10 hodinami
Rychlá kakaová buchta
Ppatricie2013 před 10 hodinami
Ořechové pracny
Alamatej před 10 hodinami
Rychlá toskánská polévka
Kajkajak před 10 hodinami
Vepřové na paprice
Misicka77 před 11 hodinami
Krémová polévka z pečené dýně s kokosovým mlékem
JarkaST. před 11 hodinami
Dýňová polévka mistra kuchaře
Merylas před 11 hodinami
Vajíčková pomazánka
Merylas před 11 hodinami
Tématické fráze:
vanoční pečivo recepty,
vanocni pecivo,
recepty pečení s ořechy,
vianocne pečivo,
pečeme s ořechy,
trvanlive pecivo recepty,
orechove moucniky,
recepty vanocni pecivo,
trvanlivé pečivo recept,
recepty na vanoční pečivo,
pečení s ořechy,
pečení z ořechů,
recepty na trvanlivé pečivo,
orechove peceni,
dobré pečení,
recepty na vianocne pecivo,
ořechové recepty,
recept na trvanlivé pečivo,
šišmáky,
peceme z orechu
Suroviny:
mouka hladká,
cukr,
máslo,
mléko,
kvasnice,
sůl,
cukr krupice,
ořechy strouhané,
bílek
Komentáře (65)
Nechybí velikost placek , jak silná kolečka "řezat", počet kusů ,dokonce i přesně jak daleko od sebe na plechu ,tak už za tohle dávám velikou jedničku
A brzy udělám ,ořechů mám mraky
Autorce Helle moc děkuji.
Večer už jsem nestihla vyfotit a bojím se, že než přijdu z práce nebude fotit co, chlapec se vrátil z vandru po Evropě značně hladov
Ďakujem za receptík, konečne som ho odskúšala. +