Maminčin rýžový nákyp
S každým soustem tohoto rýžového nákypu se vrátíte do dětství a vzpomenete si na maminku a její dobroty. Lahodná sladká rýže s jablky, brusinkami a tvarohem chutná skvěle teplá i studená a poslouží nejen jako hlavní jídlo, ale i jako dezert po nedělním obědě.
Suroviny pro 6 porcí
6porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 20 164 kJ / 4 819 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 117,55 g |
Tuky | 145,35 g |
Vláknina | 46,20 g |
Cholesterol | 447 mg |
Sodík | 893 mg |
Sůl | 2,01 g |
Sacharidy | 737,19 g |
Postup přípravy
Krok 1: Rýži nasypeme do cedníku, propláchneme vodou a necháme okapat.
Krok 2: Vanilkové lusky podélně rozřízneme ostrým nožem a lžičkou vyšrábneme dřeň. Tu vhodíme do osoleného vařícího mléka, do kterého jsme přidali plátek másla a přidáme i lusky.
Krok 3: Do mléka vsypeme okapanou rýži. Pro vaření rýže volíme hrnec se sendvičovým dnem. Na mírném ohni, za občasného promíchávání, vaříme asi 15 minut. Rýže nemusí být zcela měkká, budeme ji ještě zapékat. Rýžovou masu necháme zcela vychladnout.
Krok 4: Mezitím připravíme krém. Změklé máslo vyšleháme s moučkovým cukrem doběla.
Krok 5: Poté přidáme po jednom žloutky a umícháme krásný, hladký krém.
Krok 6: Jablka zbavíme slupek i jadřinců a nakrájíme (nakrouháme) na tenké plátky.
Krok 7: Tvaroh vymícháme se žloutky, cukrem a citronovou kůrou.
Krok 8: Z vychladlé rýže vyjmeme vanilkové lusky a vmícháme do ní žloutkový krém.
Krok 9: Ze 3 bílků vyšleháme pevný sníh, který lehounce vmícháme do rýžové kaše.
Krok 10: Nádobu, ve které budeme nákyp zapékat, dobře vymažeme máslem a přemístíme do ní polovinu rýžové směsi. Stěrkou na ni rozetřeme tvaroh a posypeme ho brusinkami.
Krok 11: Dále naskládáme jablečné plátky a posypeme skořicí. Nesladíme, jablíčka jsou sladká dost.
Krok 12: Na jablka urovnáme zbytek rýžové kaše. Vložíme do trouby a pečeme při 200 °C cca 30 minut.
Krok 13: Až začne povrch zlátnout, ušleháme ze zbývajících dvou bílků sníh. Během šlehání do něj po částech vsypeme krupicový cukr a až se začnou dělat fešné špičky, máme hotovo.
Krok 14: Slaďoučký sníh natřeme stěrkou na nákyp a vložíme znovu do trouby. Pečeme do zezlátnutí, asi 10 minut. Můžeme také použít funkci gril a zapékat asi 2-3 minuty.
Zveřejněno 11. 9. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Maminčin rýžový nákyp
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/AKPl
Moje poznámka
Maminčin rýžový nákyp
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/AKPl
Náhodný recept
Nejnovější recepty
Řecký salát z okurek
Přidáno před 4 hodinami
Tiramisu roláda podle Míši Landové
Přidáno před 9 hodinami
Proteinový sendvič s čokoládovým cottage
Přidáno před 22 hodinami
Kuřecí křupky z HF
Přidáno 20. 7. 2025 13:47:07
Rychlý borůvkový koláč
Přidáno 20. 7. 2025 11:00:02
Letní dort s tvarohem
Přidáno 20. 7. 2025 10:28:25
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Bramborový guláš na špeku s houbami
Krajanekcestovatel před 48 minutami
Rajská polévka II.
Kajkajak před 1 hodinou
Švestkový drobenkový koláč s pudinkem
veronika_straka před 3 hodinami
Budapešťská pomazánka
83spacir před 3 hodinami
Krémové těstoviny s kuřecím masem
ricci před 3 hodinami
Francouzské řízečky
parisn8 před 3 hodinami
Třešňový sirup
Libotovska před 5 hodinami
Opilá pomazánka Vlasty Buriana
Horyna77 před 6 hodinami
Rybí filé v zelenině
busy_dad před 14 hodinami
Zeleninový salát s jogurtovým dresingem
TondaJ před 16 hodinami
Tématické fráze:
výborný rýžový nákyp s meruňkami,
ryzovy nakyp,
rýžový nákyp s meruňkami,
nejlepší rýžový nákyp,
nejlepší rýžový nákyp s meruňkami,
výborný rýžový nákyp s jablky,
vyborny ryžovy nakyp,
rýžový nákyp do trouby,
rýžový nákyp nejlepší,
recept na rýžový nákyp s merunkami,
recept rýžový nákyp,
rýžový nákyp v troubě,
jablečný nákyp,
meruňkový nákyp,
meruňkový rýžový nákyp,
ryžovy nakyp recept,
jablečný ryzovy nakyp,
recept na ryzovy nakyp,
rýžový nákyp bez snehu,
rýžový nákyp s jablky
Suroviny:
rýže kulatozrnná,
mléko,
sůl,
máslo,
máslo,
cukr moučkový,
lusk vanilkový,
bílek,
jablko,
skořice mletá,
tvaroh,
cukr moučkový,
bílek,
citron,
brusinky sušené,
cukr krupice,
máslo
Komentáře (59)
Už když jsem uklízel prázdný sáček od PDP mi doplo, že vanilka to nebyla
A co že na to mančaft?
No, slupl to aniž přestal pochrochtávat...
No, ale líné casino si rcp zjednodušilo a netře máslo s cukrem a žloutky, ale uvaří rýži s cukrem, pak v kaši rozpustí máslo a posléze ještě do vlažného zamíchá žloutky...
p.s. fotka parádní, vyříznu z pc a dám na talíř, už jen pár kapek domácí šťávičky a dobrou chuť
Veronika.Hrozna: máš pravdu.. domácí, je holt domácí
spagetka:jj, píšu to v poznámce.. s meruňkama, se švestkama, i těma sušemýma.. jak pášeš.. když ho milujete...
díky ještě jednou všem
i tobě moc děkuju
všem moc děkuju
moc vám všem děkuju, je to milé a potěší to
1974andrea:
Len mám dotaz, čo je "žbidec másla" - ako udávaš hore v surovinách. Ďakujem za odpoveď.
Výborný by byl i se švestkami, ale už asi ujovi žádné nezbyly, viď
děkuju vám všem
Rebi ten teda je,panečku