Segedínský guláš, jak ho vařila maďarská babička
Segedínský guláš tvoří základ maďarské kuchyně, ale i u nás se těší velké oblibě. Příjemně pikantní guláš s kysaným zelím, zjemněný zakysanou smetanou nebo šlehačkou chutná nejlépe s krajíčkem voňavého, čerstvého chleba.
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 3 329 kJ / 796 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 115,59 g |
Tuky | 17,38 g |
Vláknina | 22,87 g |
Cholesterol | 200 mg |
Sodík | 4,27 g |
Sůl | 10,50 g |
Sacharidy | 35,75 g |
Postup přípravy
Krok 1: Maso nakrájíme na kostky, cibuli nadrobno, větší kusy zelí překrájíme.
Krok 2: Jednu cibuli osmažíme na části tuku, opečeme maso, osolíme, okořeníme paprikou a pozvolna dusíme. Pokud máme, podléváme bílým vínem, u abstinentů vodou. Maso by nemělo plavat, jen být tekutinou lehce zatopené.
Krok 3: Na druhé části tuku osmažíme ve druhé nádobě zbylou cibulku, přidáme zelí, papriku a rovněž dusíme.
Krok 4: Když je maso i zelí měkké, smícháme obsah obou nádob, dosolíme, okořeníme třeným česnekem a promícháme se zakysanou smetanou (nebo šlehačkou).
Krok 5: Poté přendáme do pekáčku (ideální je například železňák) a zapečeme v troubě, až se utvoří kůrčička. Guláš nezahušťujeme, při dodržení postupu bude směs masa a zelí hustá, lehce spojená smetanovým sosem.
Krok 6: Podáváme proleželé s čerstvým chlebem (žádné kynuté české knedlíky!) a skleničkou bílého vína nebo piva.
Zveřejněno 7. 11. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Segedínský guláš, jak ho vařila maďarská babička
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Xp2o
Moje poznámka
Segedínský guláš, jak ho vařila maďarská babička
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Xp2o
Nejnovější recepty
Mandlové müsli tyčinky
Přidáno před 7 minutami
Švestková nutella s karobem a melasou
Přidáno před 4 hodinami
Borůvkový džem
Přidáno před 6 hodinami
Slaná roláda s mletým a cuketou
Přidáno před 7 hodinami
Borůvkové palačinky s krémem
Přidáno před 8 hodinami
Maková náplň podle cukráře Maršálka
Přidáno před 21 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Salát Coleslaw
Kristina1 před 42 minutami
Zeleninová polévka s cizrnou
Pepajz před 53 minutami
Polévka s cizrnou, pórkem, bramborem
Pepajz před 54 minutami
Hrnkový koláč se žmolenkou (litý)
kohpet před 59 minutami
Jahodové řezy s vanilkovým pudinkem a želatinou
Jitka29 před 1 hodinou
Vepřová krkovice na zelenině
Luciik. před 1 hodinou
Uncle Bens omáčka
Sbotka před 1 hodinou
Koprová omáčka
rimul@email.cz před 2 hodinami
Hrnková bábovka
káťa před 2 hodinami
Buši houbová omáčka
Spepik před 2 hodinami
Tématické fráze:
pravý segedínský guláš,
segedínský guláš se zakysanou smetanou,
maďarský guláš v troubě,
maďarské speciality recepty,
segedíňák,
segedínský guláš se šlehačkou,
segedín guláš recept,
pravý segedín recept,
segedin podle babičky,
segedinsky guláš recept,
segedinský guláš,
pravy segedin,
madarský segedýn,
segedin se zakysanou smetanou,
segedin guláš,
skvělý segedínský guláš,
segedínský guláš v troubě,
pravý segedýnský guláš,
segedinský guláš podle babiček,
segedin podle maďarské babičky
Suroviny:
maso vepřové,
zelí kysané,
cibule,
smetana zakysaná,
paprika sušená sladká,
česnek,
sůl,
víno bílé,
tuk
Komentáře (63)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Hezké vánoce!
lebreux: Vy snad ano?
Takže namiesto napádania autorky si radšej niečo naštudujte.
Knedlíky s práškem určitě nepovažuju za "lajdácké"
Na Slovensku v reštauráciách aj domácnostiach segedín sa podáva, pokiaľ viem, s knedlíkmi.
Díky za nápovědu, díky ní to zvládl i počítačový polovzdělanec, jako jsem já!
(Dnes budem variť, manžel tiež požaduje knedlíky.
Ale klidně si ho dejte samotný nebo s naducaným knedlíkem!
Segedín s chlebem
Nikdy
No, než segedín s chlebem, pak raději samotný, že
P.S. Kynuté houskové knedlíky moc nemusím a už vůbec ne k maďarskému segedínu.
MODERÁTORKY: Prosím o pomóóóc s přehozením fotek. Nefotím, nikdy jsem to nedělala.
Vysledek je ovsem, pri dodrzeni postupu vyse, opravdu famozni. Maso je velmi krehke a lehce opecene, s tokajskym je celkova chut naprosto dokonala a opravdu je nejchutnejsi s chlebem.
Zapomnela jsem na cesnek, ale i tak to byla (s cerstvym chlebem) mana nebeska.
Dekuji za recept a vrele doporucuji. To krehounke opecene masicko zlaka kazdeho.
A čia tá babička vlastne je?
http://www.recepty.cz/recept/segedinsky-gulas-mada...