GHÍ (přepuštěné máslo)
Přepuštěné máslo, nebo-li ghí, se používá na smažení nebo pečení, kde se cení nejen jeho vlastnosti, ale i jeho slabě nasládlá jemně oříšková chuť a vůně. Snadno si ho tak můžete vyrobit doma. Potřebujete jen klasické máslo, hrnec a trochu času.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 31 129 kJ / 7 440 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 7,00 g |
| Tuky | 820,00 g |
| Vláknina | 0,00 g |
| Cholesterol | 2,55 g |
| Sodík | 20 mg |
| Sůl | 0,00 g |
| Sacharidy | 8,00 g |
Postup přípravy
Krok 1: V hrnci se silným, pokud možno světlým dnem, aby byly dobře vidět nečistoty, rozpustíme máslo. Na co nejmírnějším ohni (pod hrnec je dobré dát silnou kovovou plotýnku) máslo vaříme tak, aby příliš nepěnilo.
Krok 2: Během první 1/2 hodiny sbíráme pěnu, která se vytváří na povrchu. Dalších 5-8 hodin necháme ghí na co nejmírnějším ohni (čím déle, tím bude lepší).
Krok 3: Přecedíme přes čisté plátno a přelijeme do suché a čisté nádoby. Když celý postup 3 x zopakujeme, vydrží nám ghí ve výborném stavu rok i více.
Zveřejněno 27. 1. 2013
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
GHÍ (přepuštěné máslo)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/LBAX
Moje poznámka
GHÍ (přepuštěné máslo)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/LBAX
Nejnovější recepty
Šťavnatí švábi
Přidáno před 1 hodinou
Těstoviny zapečené s brokolicí a šunkou
Přidáno před 4 hodinami
Kapustová polévka s houbami
Přidáno před 6 hodinami
Pomazánka z pečeného česneku a špetky parmazánu
Přidáno před 9 hodinami
Boloňská čočková omáčka
Přidáno před 10 hodinami
Domácí qurrito z HF
Přidáno před 11 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Pikantní zeleninovo-těstovinový salát
Jan Nemec před 20 minutami
Kuře na kari s jablky
hajibuni před 20 minutami
Výborný makovec
Jan Nemec před 20 minutami
Holandský sekaný vepřový řízek
Jan Nemec před 22 minutami
Kuře na kari s ananasem
Jirka1986 před 26 minutami
MEXICKÁ POLÉVKA
Kajkajak před 58 minutami
Těsto na pizzu
Mon17 před 1 hodinou
Maminčin rýžový nákyp
jalamo před 1 hodinou
Koláč linecký s tvarohem a jablky - i pro CRISP
Wilma před 3 hodinami
Cop s jablečno-kokosovou náplní
Wanilor před 3 hodinami
Tématické fráze:
ghí recept,
vyroba ghi,
ghí,
jak správně přepustit máslo,
výroba přepuštěného másla,
přepuštěné máslo ghí,
domácí výroba ghí másla,
recept ghi,
máslo ghí,
recept na ghi,
přepuštěné máslo ghí recepty,
jak se dělá ghí,
příprava ghí,
jak vyrobit ghí,
jak udělat ghí,
přepuštěné máslo recept,
přepuštěné máslo ghí recept,
přepuštěné máslo výroba,
jak vyrobit přepuštěné máslo,
ghi máslo recept
Suroviny:
máslo
Komentáře (36)
nebo 45 minut. Já jsem ho vařila na co nejmírnějším ohni 45 minut a zdá se mi už i tak dost hnědé.
Není tak dlouhá doba varu zbytečná?
Prosím o vysvětlení jaký je v rozdíl pokud se vaří 45 minut nebo
8 hodin. Moc děkuji za odpověď.
Moc děkuji, konečně pořádně vím, jak na to
Bodík + oblíbené
Ivovi se omlouvám, nechtěla jsem se dohadovat, jen se snažím být spravedlivá
Magdalenko, chtěla jsem to sem taky vložit, díky
autor: www.toprecepty.cz
vloženo: 25.01.2013 22:12:30
reagovat
Ivulinka: Ano smajlik
Hanka: Moc díky, budeme to postupně procházet a slibuji, že dáme raději na kvalitu, než na kvantitu. Pořád ale nacházím urážlivé komentáře u nových receptů a znovu žádám: Nechejte tuto soutěž v poklidu dojet, neurážejte nové uživatele a soutěžící, duplicitní a odfláknuté recepty nám nahlaste, díky moc.
http://www.toprecepty.cz/recept/31547-mexicke-vlny...
Navíc, vždy se najde někdo, kdo prohlásí, né to nemažte, to je originální, není to tuctové apod. takže, co se smí mazat?
Proč jsi teda perníky nenahlásila na smazání? Statistika je na nic.