Ghee ze šlehačky

arrefeena Kuchařka: arrefeena

Doba přípravy: 1 hod Ostatní 15 názorů

Suroviny

500 ml šlehačky
(pokud máte čertvé mléko od krávy sbírejte smetanu z jeho povrchu po 3 dny tzv. malai)
Recept si neoblíbil žádný kuchař

Postup přípravy receptu

  1. Šlehačku nalejte do hrnce a přiveďte k varu. Za občasného míchání nechte vyvařit všechnu vodu.

  2. Jakmile je vyvařena všechna voda, kravská bílkovina se začne pomalu smažit a ghee je hotovo jakmile je po stranách hrnce jasně vidět oddělený žlutavoučký tuk.

  3. Sceďte přes sítko a nechte ghee vychladnout v otevřené nádobě.

  4. Ghee se nemusí skladovat v lednici.

Poznámka

Ghee se při smažení nepálí a funguje tudíž stejně dobře jako rostliný olej nebo sádlo. Jídlu dává máslovou chuť. V Indii a na středním východě je ghee nedílnou součástí rýžových pokrmů a sladkostí.

Hnědé krystalky můžete zalít trochou vody a cukru a znovu přivést k varu. Když se voda vyvaří chutná to jako karamelky.

Do ghee se občas pro lepší aroma přidávají curry listy anebo listy betelové.

V Indii se ghee dělá z bůvolího mléka (buffalo milk) a má bílou barvu.

https://www.youtube.com/watch?v=voFX0A5TQKw

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 5 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Ghee ze šlehačky

  • MajaV MajaV

    Tak snad tu nedopadneme taky tak. Moc by mi chybělo pravé mléko a domácí zabijačka;-)

    Odpovědět

  • zizala zizala

    arrefeena: Tak teď jsem opravdu zmatená. My jsme smetanu sbírali vždycky z nepřevařeného mléka, převařením se z tuku udělá tzv. škraloup, ne? Je pravda, že když jsem dostala hodně kvalitní mléko od příbuzných, dala se smetana sebrat ještě i druhý den, ale už byla méně hustá.

    Odpovědět

  • arrefeena arrefeena(autorka receptu)

    V prodejnách se šlehačka a smetana rozlišuje už v názvu, protože mají různý obsah tuku. Smetana z opravdového mléka ze které se dělá ghee v indii se v běžném supermarketu neprodává, v angličtině se jí říká clotted cream a videla jsem ji jen jednou ve zdravé výživě a to za 5 euro 200ml. Já žiju v Irsku takže tady krávu nemám. Je nelegální pít mlíko od vlastní krávy nebo zabít zvíře, které máte na dvorku a sníst ho. Aby náhodou velkochovy nepřišly o zákazníky. Říkají tomu "bezpečnost" aby jste se něčím nenakazili. Zdejší smetana a šlehačka je více tučná než ta v ČR a říkají jí smetana, dvojitá smetana a smetana ana šlehání. Ale víceméně z každé z nich je okamžitě máslo. Do rolády je to humus. Takže tady češi používají polskou, ruskou a litevskou smetanu. Ohledně sbírání. Dělají to tak, že mléko převaří a nechají ho v lednici. Za 24 hodin seberou smetanu, za dalších 24 hodin seberou znovu smetanu a za dalších 24 hodin seberou smetanu potřetí. Nemám zkušenost s tím, zda se té smetany vytvoří víc nebo ne.;-)
    Vyšleháním získáte podmáslí a ghee se vaří kratší dobu. Ale pokud podmáslí nepotřebujete, tenhl ekrok se vynechává. Ghee se dá dělat i z mléka, ze kterého se udělá jogurt a z něj se pak vyšlehá máslo a poté se udělá ghee. To jsem ještě nezkoušela.
    Každopádně pokud potřebujete akutně ghee a nemáte doma máslo anebo pokud máte zbytek smetany a nevíte co s ní, můžete z ní před zkažením udělat trošičku ghee a o tom byl tento recept.

    Odpovědět

  • arrefeena arrefeena(autorka receptu)

  • mika59 mika59

    Co já si pamatuju tak ze stejného mléka.

    Odpovědět

  • casino casino

    cathleen:
    ...se omlouvám, že jsem se do toho "namontoval":-8
    Počkáme tedy na vyjádření autorky...:-)

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    casino: stejně, jako Terka - u nas se smetana z vychlazeného a odstátého mléka sebrala najednou. Chtéla jsem obyčejné upřesnění, jestli autorka receptu sbírá stále z téhož mleka nebo pokaždé z čerstvého:-p

    Odpovědět

  • casino casino

    tejaja:
    prečo 3 dni?
    Patrně proto, až se pro další zpracování nashromáždí (nasbírá) dostatečné množství smetany;-)

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    jarda Kadic: Ja viem, že to niekde mliekáreň takto označí, ale šľahačka to ešte nie je. Stále je to smotana. ;-)
    casino : cat asi myslí, prečo 3 dni, u nás sa proste smotana pozberala po usadení naraz. :-)

    Odpovědět

  • casino casino

    cathleen:
    No, "sbírání smetany" je terminus technicus":-)
    Nadojené mléko se nechá v klidu a chladu stát, pak se z hladiny sebere smetana...

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    Nevím, jestli to někdy zkusím :-) ale v surovinách mě zaujala věta o sbírání smetany z mléka po dobu tří dnů...jak tomu mám rozumět?

    Odpovědět

  • jarda Kadic jarda Kadic

    tejaja: samozřejmě se jedná o smetanu ke šlehání,ale třeba Bohušovická mlékárna vyrábí 32% smetanu a označuje jí šlehačka.:-)) Zrovna jí mám doma, mrkni na “nové foto receptů“,já jí tam.dal;-)

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    arrefeena: Nechcem do toho kafrať, ale aj to, z čoho vyšľahám šľahačku, je smotana, len viacpercentná. Až po vyšľahaní je to šľahačka. ;-)

    Odpovědět

  • arrefeena arrefeena(autorka receptu)

    ano, ale pokud ji kupujete tak ve smetaně je příliž málo tuku, proto jedině když z kupované, tak ze šlehačky, ale od krávy ze smetany:yes: tamto byl překlep

    Odpovědět

  • casino casino

    :yes:

    "sbíraná šlehačka":-O
    No, u nás (resp. u babičky) se sbírala SMETANA:-)

    Odpovědět

Tématické fráze: sbírání smetany co udelat ze šlehacky domácí máslo z kravského mléka jak udělat šlehačku sbírání smetany z mléka dvojitá smetana jak sebrat smetanu z mléka jak sebrat smetanu šlehačka z mléka a s másla výroba másla z kravského mléka recepty ze šlehačky sbírání smetany z kravského mléka jak se sbírá smetana šlehačka z mléka a másla kotlety na šlehačce videorecept jak se dělá ghee co je ghee slehacka z obycejneho mleka šlehačka z kravského mléka jak se udělá šlehačka