

Ghee ze šlehačky
Suroviny
- 500 ml šlehačky
- (pokud máte čertvé mléko od krávy sbírejte smetanu z jeho povrchu po 3 dny tzv. malai)
Postup přípravy receptu
Šlehačku nalejte do hrnce a přiveďte k varu. Za občasného míchání nechte vyvařit všechnu vodu.
Jakmile je vyvařena všechna voda, kravská bílkovina se začne pomalu smažit a ghee je hotovo jakmile je po stranách hrnce jasně vidět oddělený žlutavoučký tuk.
Sceďte přes sítko a nechte ghee vychladnout v otevřené nádobě.
Ghee se nemusí skladovat v lednici.
Poznámka od kuchařky
Ghee se při smažení nepálí a funguje tudíž stejně dobře jako rostliný olej nebo sádlo. Jídlu dává máslovou chuť. V Indii a na středním východě je ghee nedílnou součástí rýžových pokrmů a sladkostí.
Hnědé krystalky můžete zalít trochou vody a cukru a znovu přivést k varu. Když se voda vyvaří chutná to jako karamelky.
Do ghee se občas pro lepší aroma přidávají curry listy anebo listy betelové.
V Indii se ghee dělá z bůvolího mléka (buffalo milk) a má bílou barvu.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Ghee ze šlehačky
-
Tak snad tu nedopadneme taky tak. Moc by mi chybělo pravé mléko a domácí zabijačka
-
arrefeena: Tak teď jsem opravdu zmatená. My jsme smetanu sbírali vždycky z nepřevařeného mléka, převařením se z tuku udělá tzv. škraloup, ne? Je pravda, že když jsem dostala hodně kvalitní mléko od příbuzných, dala se smetana sebrat ještě i druhý den, ale už byla méně hustá.
-
V prodejnách se šlehačka a smetana rozlišuje už v názvu, protože mají různý obsah tuku. Smetana z opravdového mléka ze které se dělá ghee v indii se v běžném supermarketu neprodává, v angličtině se jí říká clotted cream a videla jsem ji jen jednou ve zdravé výživě a to za 5 euro 200ml. Já žiju v Irsku takže tady krávu nemám. Je nelegální pít mlíko od vlastní krávy nebo zabít zvíře, které máte na dvorku a sníst ho. Aby náhodou velkochovy nepřišly o zákazníky. Říkají tomu "bezpečnost" aby jste se něčím nenakazili. Zdejší smetana a šlehačka je více tučná než ta v ČR a říkají jí smetana, dvojitá smetana a smetana ana šlehání. Ale víceméně z každé z nich je okamžitě máslo. Do rolády je to humus. Takže tady češi používají polskou, ruskou a litevskou smetanu. Ohledně sbírání. Dělají to tak, že mléko převaří a nechají ho v lednici. Za 24 hodin seberou smetanu, za dalších 24 hodin seberou znovu smetanu a za dalších 24 hodin seberou smetanu potřetí. Nemám zkušenost s tím, zda se té smetany vytvoří víc nebo ne.
Vyšleháním získáte podmáslí a ghee se vaří kratší dobu. Ale pokud podmáslí nepotřebujete, tenhl ekrok se vynechává. Ghee se dá dělat i z mléka, ze kterého se udělá jogurt a z něj se pak vyšlehá máslo a poté se udělá ghee. To jsem ještě nezkoušela.
Každopádně pokud potřebujete akutně ghee a nemáte doma máslo anebo pokud máte zbytek smetany a nevíte co s ní, můžete z ní před zkažením udělat trošičku ghee a o tom byl tento recept. -
-
Co já si pamatuju tak ze stejného mléka.
-
cathleen:
...se omlouvám, že jsem se do toho "namontoval"
Počkáme tedy na vyjádření autorky... -
casino: stejně, jako Terka - u nas se smetana z vychlazeného a odstátého mléka sebrala najednou. Chtéla jsem obyčejné upřesnění, jestli autorka receptu sbírá stále z téhož mleka nebo pokaždé z čerstvého
-
tejaja:
prečo 3 dni?
Patrně proto, až se pro další zpracování nashromáždí (nasbírá) dostatečné množství smetany -
jarda Kadic: Ja viem, že to niekde mliekáreň takto označí, ale šľahačka to ešte nie je. Stále je to smotana.
casino : cat asi myslí, prečo 3 dni, u nás sa proste smotana pozberala po usadení naraz. -
cathleen:
No, "sbírání smetany" je terminus technicus"
Nadojené mléko se nechá v klidu a chladu stát, pak se z hladiny sebere smetana... -
Nevím, jestli to někdy zkusím
ale v surovinách mě zaujala věta o sbírání smetany z mléka po dobu tří dnů...jak tomu mám rozumět?
-
tejaja: samozřejmě se jedná o smetanu ke šlehání,ale třeba Bohušovická mlékárna vyrábí 32% smetanu a označuje jí šlehačka.
Zrovna jí mám doma, mrkni na “nové foto receptů“,já jí tam.dal
-
arrefeena: Nechcem do toho kafrať, ale aj to, z čoho vyšľahám šľahačku, je smotana, len viacpercentná. Až po vyšľahaní je to šľahačka.
-
ano, ale pokud ji kupujete tak ve smetaně je příliž málo tuku, proto jedině když z kupované, tak ze šlehačky, ale od krávy ze smetany
tamto byl překlep
-
"sbíraná šlehačka"
No, u nás (resp. u babičky) se sbírala SMETANA