Velikonoční jidáše řezané
Toto sladké kynuté pečivo se tradičně podává na Zelený čtvrtek. V tomto receptu si přípravu usnadníme tak, že jednotlivé jidáše netvarujeme, ale ukrajujeme z rolády, kterou naplníme máslem, rozinkami a mandlemi a ochutíme skořicí a vanilkou.
Suroviny pro 2 plechy
2plechy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 14 811 kJ / 3 540 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 78,07 g |
| Tuky | 158,83 g |
| Vláknina | 28,20 g |
| Cholesterol | 1,03 g |
| Sodík | 654 mg |
| Sůl | 1,53 g |
| Sacharidy | 435,48 g |
Postup přípravy
Krok 1: Z trochy mléka, cukru a droždí zaděláme kvásek a necháme vzejít.
Krok 2: Všechny ostatní suroviny smícháme. Přidáme kvásek a pořádně vymícháme těsto, pak ho necháme hodinu kynout.
Krok 3: Rozdělíme ho na dva díly, které rozválíme na obdélníky o rozměru asi 30x40 cm. Potřeme je rozpuštěným máslem, posypeme rozinkami, mandlovými lupínky a vanilkou se skořicí.
Krok 4: Stočíme do roládek, ostrým nožem nakrájíme 1,5 cm silné špalíky a necháme je na plechu necháme ještě vykynout.
Krok 5: Na závěr potřeme vejcem a upečeme do zlatova, přibližně při 180 °C po dobu 20-30 minut.
Zveřejněno 30. 3. 2013
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Velikonoční jidáše řezané
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/DZ9Y
Moje poznámka
Velikonoční jidáše řezané
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/DZ9Y
Nejnovější recepty
Pečená žebra s povidlovou marinádou
Přidáno před 16 hodinami
Pstruh se salátem po bořecku
Přidáno před 16 hodinami
Hruška se zmrzlinou
Přidáno 23. 12. 2025 19:47:54
Sýrová roláda
Přidáno 23. 12. 2025 18:34:02
Vánočka se skořicí a hnědým cukrem podle Pavla Berkyho
Přidáno 23. 12. 2025 18:18:06
Rychlý krém z tvarohu a Salka do dortu
Přidáno 23. 12. 2025 16:44:49
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Sýrová omáčka
Tamarilka před 42 minutami
Pečená červená řepa
Hanawagy před 55 minutami
Rybí vývar z pomalého hrnce
jaroslav.foltyn před 1 hodinou
Domácí vánočka
Zuzu10 před 1 hodinou
Pečené krůtí prso - snadné, ale dobré
Bizon33 před 1 hodinou
Dýňová caponata s bramborem a pečeným krůtím prsem
Bizon33 před 1 hodinou
Mila kuličky
Marule před 2 hodinami
Filé z tresky na citronovém pepři a kmínu
Olympus před 3 hodinami
Oříškový sen - sušenky
cernar před 4 hodinami
Dvojctihodná zelňačka
Leni1970 před 22 hodinami
Tématické fráze:
recept na velikonoční jidáše fenykl,
velikonoční jidáše,
jidáše se skořicí,
jidáše s rozinkami,
recept na jidase,
jidáše,
jidase z praskoveho droždí,
jidáše velikonoční,
recept na velikonoční jidáše,
velikonoční jidáše se skorici,
velikonoční jidáše recept,
jidas s rozinkami,
velikonoční jidášky recept,
velikonoční jidáši se skořicí,
recept na velikonoční jidáše se skořicí,
jidase-zviřatka,
jidase zviratka,
recept na řezané cukroví,
klasické jidáše,
medové jidáše se skořicí
Suroviny:
mouka polohrubá,
mouka celozrnná,
máslo,
cukr moučkový,
mléko,
žloutek,
sůl,
droždí,
kůra citronová,
fenykl,
vejce,
máslo,
rozinky,
mandle,
cukr vanilkový,
skořice
Komentáře (6)
Výrobky tolik nevyběhnou ale jsou trvanlivější (pokud se po nich nezapráší hned) a zdravější.