Suroviny pro 2
2
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 6 653 kJ / 1 590 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 24,97 g |
| Tuky | 99,68 g |
| Vláknina | 31,66 g |
| Cholesterol | 202 mg |
| Sodík | 11,85 g |
| Sůl | 31,98 g |
| Sacharidy | 136,03 g |
Postup přípravy
Krok 1: Nejprve si namočte čočku asi tak na hodinu do studené vody. Mezitím si naložte rybu - větvičky citronového tymiánu oberte a ponechejte si jen lístky. Filety okouna potřete asi 3 lžičkami olivového oleje a z obou stran je obalte v připraveném tymiánu. Takto nechte odpočívat po celou dobu přípravy přílohy.
Krok 2: 3 větvičky rozmarýnu společně se 3 větvičkami tymiánu zabalte do gázy nebo obinadla tak, aby se z nich mohla uvolnit chuť, ale současně neopadaly jehličky do vody.
Krok 3: Namočenou čočku slijte a vsypte do hrnce společně s balíčkem bylinek. Zalijte vodou (neosolenou) a vařte asi tak 25 minut, až čočka změkne, ale nerozvaří se.
Krok 4: Zatímco máte čočku na plotně, připravte si omáčku. Jarní cibulky omyjte a oddělte bílou a zelenou část. Obě nakrájejte najemno. V silnostěnné pánvi rozehřejte 1 lžíci másla s 1 lžičkou oleje a smažte na ni nejprve bílou část cibulky. Po 2 minutách přidejte zelenou nať a smažte další 2 minuty, až cibulka mírně změkne. Polovinu cibulky odložte stranou na čočku. Do zbylé cibulky vmíchejte 150g créme fraiche a dochuťte solí i čerstvě mletým pepřem, případně rozřeďte 1 lžící mléka na požadovanou hustotu omáčky.
Krok 5: Nastal čas na bulgur. V rendlíku rozpusťte lžíci másla a asi 2 minuty na něm za stálého míchání opékejte bulgur. Zalijte 350 ml vývaru, přidejte svazek bylinek z čočky a vařte asi tak 3 minuty na mírném plameni. Poté zvedněte plamen na maximum a za stálého míchání nechte odpařit zbylý vývar (viz tipy a triky).
Krok 6: Bulgur, společně s uvařenou a slitou čočkou přisypte k osmažené cibulce, společně prohřívejte a dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem. Odstavte z plotny, ale přikryjte poklicí, abyste přílohu udrželi v teple.
Krok 7: Nakonec je třeba připravit rybu. Filety osolte z obou stran. V silnostěnné pánvi s nepřilnavým povrchem rozpalte tak 3 lžičky olivového oleje a smažte na něm okouna z každé strany tak 4 minuty, až na povrchu krásně zezlátne. Vypněte plamen a rybku nechte ještě asi 2 minuty odpočívat v chladnoucí pánvi.
Krok 8: Servírujte společně s bulgurovou čočkou a omáčkou z jarní cibulky.
Zveřejněno 24. 5. 2013
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Nilský okoun s bulgurovou čočkou a omáčkou z jarní cibulky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/xzxr
Moje poznámka
Nilský okoun s bulgurovou čočkou a omáčkou z jarní cibulky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/xzxr
Nejnovější recepty
Medové kuličky
Přidáno před 1 hodinou
Pikantní smažený kapr
Přidáno před 2 hodinami
Nakládaný sýr s pečenými rajčátky a česnekem
Přidáno před 3 hodinami
Červená řepa s burratou a piniovými oříšky
Přidáno před 4 hodinami
Nepečené sacher kuličky
Přidáno před 6 hodinami
Pšenično - žitné sádlové pečivo
Přidáno před 18 hodinami
Přečtěte si
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Domácí langoše
Tunislav před 11 minutami
Ořechové úly
Panova před 30 minutami
Makové koláčky s povidly - cukroví
Panova před 31 minutami
Čokoládové hvězdičky s kokosovou náplní
Panova před 32 minutami
Žloutkové dortíčky
Panova před 35 minutami
Kakaové s ořechovou náplní
Panova před 36 minutami
Medovo-kokosové cukroví
Panova před 38 minutami
Pudinkové slepované cukroví
Panova před 40 minutami
Kokosová očka s bílou čokoládou
Panova před 42 minutami
Perníkové kuličky s ořechy
Panova před 43 minutami
Tématické fráze:
bulgur s čočkou,
okoun nilský recept na rozmarýnu,
okoun nilsky recepty,
okoun nilský recept,
okoun nilský,
osmažená cibulka,
nilský okoun recept,
recept okoun nilský,
okoun recepty,
filet a bulgur,
okoun nilský citit rybynou,
příloha k okounovi,
okoun nilský s omáčkou recepty,
recept okoun nilský na tymiánu,
priloha okoun nilský,
jarní cibulka příloha,
rybí file na bylinkách zeleninový bukgur ,citronová omáčka,
okoun nilský na rozmarýnu,
jak připravit jarní cibulku,
okoun nilsky priloha
Suroviny:
okoun nilský,
tymián,
tymián citronový,
čočka,
rozmarýn čerstvý,
cibulka jarní,
crème frâiche,
bulgur,
bujón zeleninový,
máslo,
olej olivový,
mléko,
Komentáře (12)