Vepřová pečeně na šalvěji se šťávou a křupavou zeleninou

Eliza Kuchařka: Eliza

4 porce Vepřové maso 16 názorů

Suroviny

600 g vepřové pečeně
400 g baby karotky
400 g květáku
150 g kukuřice
na maso:
6-8 šalvěje
2-3 lžíce dijonské hořčice
2 lžíce sladko-ostré chilli omáčky
sůl
olivový olej
hladká mouka nebo instantní jíška
na zeleninu:
máslo
3 stroužky česneku
horký zeleninový vývar (třeba i z kostky nebo rosolu)
hladká mouka
případně podravka či jiná sušená zeleninová směs
Recept si zatím oblíbilo 9 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Vepřovou pečeni nakrájíme na plátky a nařízneme okraje, aby se při opékání maso nekroutilo. Nasekáme šalvějové lístky a smícháme je s dijonskou hořčicí, chilli omáčkou, solí a přiměřeným množstvím olivového oleje. Touto směsí potřeme plátky masa a odložíme stranou.

  2. V hlubší pánvi rozpustíme máslo a vsypeme růžičky květáku a kousky baby karotky. Opékáme do fáze, kdy se vydusí voda, kterou zelenina pustila, a zasypeme cca 1-2 lžícemi hladké mouky. Zalijeme horkým vývarem a dusíme, dokud není zelenina téměř měkká - na skus. Poté přidáme podrcený česnek, kukuřici, osolíme a dochutíme sušenou zeleninovou směsí. Společně ještě chvíli podusíme a doladíme hustotu omáčky.

  3. Rozpálíme steakovou pánev potřenou olejem a zprudka opečeme naložené plátky masa z obou stran. Když se maso začne připalovat, podlijeme ho malým množstvím horké vody. Po jejím vypaření postup opakujeme a maso obracíme, aby se nepřipalovalo, ale bylo dohněda opečené. Když je maso hotové (stačí 10-15 minut), vyjmeme ho, uchováme v teple (alobal), necháme odpařit výpek na tuk a zasypeme lžící mouky. Prosmahneme a opět zalijeme takovým množstvím horké vody, abychom vytvořili omáčku. Provaříme cca 15 minut, maso vrátíme, prohřejeme a podáváme s podušenou zeleninou. Komu se to neprotiví, zjednoduší si práci a ušetří čas použitím instantní jíšky.

Poznámka

Pro větší jedlíky je vhodné připravit bramborovou přílohu.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 221 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Vepřová pečeně na šalvěji se šťávou a křupavou zeleninou

  • gillan63 gillan63

    Dnes jsem vařil k obědu podle tvého receptu (do slova a do písmene) a celá rodina mě pochválila za tuhle dobrotu a já ti za supr recept moc díky ....fakt lahůdka ta omáčka je exklusivní . Bodík za tu nádheru je tam.:-K:-K:-K:-p mňam mňam

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    Danca:Jj, ta na mase je z toho výpeku, ten je škoda nespotřebovat:-p.. Všem moc děkuji za bodíky.:-)

    kaskavalerin: "morální profil" dycynky až u třetí - čtvrté omáčky...:-)

    Odpovědět

  • kaskavalerin kaskavalerin

    Člověk by se měl zamyslet i nad morálním profilem, k tomu dvě omáčky nestačí.

    Odpovědět

  • kaskavalerin kaskavalerin

  • varilamyskakasicku varilamyskakasicku

    Moc pěkné;-):-p:-p:-p:yes:

    Odpovědět

  • Danca Danca(moderátorka)

    Vypadá to dobře...jen jsem asi úplně nepochopila: to znamená, že ty omáčky jsou vlastně dvě??? Jedna se zeleninou a pak ještě šťáva z masa?:-)

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Povedené jídlo:-p:yes::yes:

    Odpovědět

  • Jana Pá Jana Pá

    :yes::-p, Eli v pohodě, nenechej se vyprovokovat;-), recept je:yes:

    Odpovědět

  • Ivana Ch Ivana Ch

    Eliza:
    Tak mě se recept líbí, určitě ho vyzkouším, pro nás akorát bez kukuřice.A pro mužský s bramborovou přílohou.:yes::yes::

    Odpovědět

  • Colombo65 Colombo65

    Eliza:
    ... jde zde jen o zbytečnou zlobu, která nemá opodstatnění. Příjemný letní recepis;-);-);-):-K

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    Už je to víc než trapný, co dokážou rozpoutávat lidi, kteří by se tu měli setkávat stran dobrého jídla a receptů na něj... Opravte mě, jestli na Topreceptech má jít o něco jiného...

    Odpovědět

  • ??? ???(neregistrovaný)

    Eliza:Už to tady sleduji delší dobu, ale Elizo, vy jste osoba, které nikdo nesmí nic vytknout. Před chvílí jste měla v komentáři něco o obhajování se a o tom , jak to tu jde kamsi, ovšem měla byste se hlavně zamyslet Vy nad svými reakcemi a komentáři.:no::-S

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    PaCaOl: Tak jo :-O, hlavně klid...

    Odpovědět

  • PaCaOl PaCaOl

    Přesně tohle jsem čekala, ty buchty si nechejte od cesty od toho jsou tady komentáře a že mně nebaví vypisovat to co zrovna uvařím je moje věc předvádět se nepotřebuji ani se žižkovskou hospůdkou.

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    Takhle to dělají v mé oblíbené žižkovské hospůdce a ještě do marinády přidají kapku černého piva. Nejsem sama, komu to chutná, ale zkoušet to nemusíte, nikomu to nevnucuju, jen nabízím podle mého mínění dobrý recept...

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: vepřová pečeně vepřová pečeně plátky na pánvi vepřova pečeně se zeleninou vepřová pečeně recept vepřová pečeně recepty jak připravit vepřovou pečeni vepřová pečeně plátky vepřová směs se zeleninou vepřovápecene vepřová kýta vepřové pečené se zeleninou pečeně se šťávou exclusivní vepřové maso plátky vepřové pečene na pánvi vepřová pečeně na pánev pečeně na šalvěji vepřova pečeně video recepty na šalvěji vepřová pečeně na šalvěji vepřové plátky na šalvěji jak pripravit veprova pečené+video recept

Zapomněl/a jsem heslo