

Nilský okoun s bulgurovou čočkou a omáčkou z jarní cibulky
Suroviny 2 porce
- 2 x cca 150 g porce Okouna nilského (viz tipy a triky)
- 3 lžičky otrhaných lístků tymiánu
- 3 větvičky citronového tymiánu (viz tipy a triky)
- 50 g velkozrnné čočky
- 3 větvičky čerstvého rozmarýnu
- 1 svazek jarní cibulky
- 150 g Créme fraiche (viz tipy a triky)
- 50 g bulguru
- 350 ml zeleninového bujónu nebo vývaru
- 2 lžíce másla
- olivový olej
- 1 lžíce mléka na rozředění omáčky
- kousek gázy nebo obvazu na bylinky
Postup přípravy receptu
Nejprve si namočte čočku asi tak na hodinu do studené vody. Mezitím si naložte rybu - větvičky citronového tymiánu oberte a ponechejte si jen lístky. Filety okouna potřete asi 3 lžičkami olivového oleje a z obou stran je obalte v připraveném tymiánu. Takto nechte odpočívat po celou dobu přípravy přílohy.
3 větvičky rozmarýnu společně se 3 větvičkami tymiánu zabalte do gázy nebo obinadla tak, aby se z nich mohla uvolnit chuť, ale současně neopadaly jehličky do vody.
Namočenou čočku slijte a vsypte do hrnce společně s balíčkem bylinek. Zalijte vodou (neosolenou) a vařte asi tak 25 minut, až čočka změkne, ale nerozvaří se.
Zatímco máte čočku na plotně, připravte si omáčku. Jarní cibulky omyjte a oddělte bílou a zelenou část. Obě nakrájejte najemno. V silnostěnné pánvi rozehřejte 1 lžíci másla s 1 lžičkou oleje a smažte na ni nejprve bílou část cibulky. Po 2 minutách přidejte zelenou nať a smažte další 2 minuty, až cibulka mírně změkne. Polovinu cibulky odložte stranou na čočku. Do zbylé cibulky vmíchejte 150g créme fraiche a dochuťte solí i čerstvě mletým pepřem, případně rozřeďte 1 lžící mléka na požadovanou hustotu omáčky.
Nastal čas na bulgur. V rendlíku rozpusťte lžíci másla a asi 2 minuty na něm za stálého míchání opékejte bulgur. Zalijte 350 ml vývaru, přidejte svazek bylinek z čočky a vařte asi tak 3 minuty na mírném plameni. Poté zvedněte plamen na maximum a za stálého míchání nechte odpařit zbylý vývar (viz tipy a triky).
Bulgur, společně s uvařenou a slitou čočkou přisypte k osmažené cibulce, společně prohřívejte a dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem. Odstavte z plotny, ale přikryjte poklicí, abyste přílohu udrželi v teple.
Nakonec je třeba připravit rybu. Filety osolte z obou stran. V silnostěnné pánvi s nepřilnavým povrchem rozpalte tak 3 lžičky olivového oleje a smažte na něm okouna z každé strany tak 4 minuty, až na povrchu krásně zezlátne. Vypněte plamen a rybku nechte ještě asi 2 minuty odpočívat v chladnoucí pánvi.
Servírujte společně s bulgurovou čočkou a omáčkou z jarní cibulky.
Poznámka od kuchařky
Tipy a triky, stejně jako podrobný fotopostup najdete na: http://www.foodstyle.cz/products/nilsky-okoun-s-bu...
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Nilský okoun s bulgurovou čočkou a omáčkou z jarní cibulky
-
Nilského okouna jsem ještě nejedla. Musím vyzkoušet
-
spagetka: To je asi fakt. Nejzdravější by asi vážně bylo nejíst vůbec nic... Ale do toho mám já hooodně daleko
-
K@tka:na to bych nesázela díky zamoření moří a oceánů ropnými havárkami, leč něco se papat musí no
-
Colombo65: Děkuji
Mě na něm baví hlavně to, že není cítit "rybinou", takže ho můžu jíst i já - zarytý odpůrce ryb. Jen škoda, že není mořský (ty ryby jsou prý zdravější...).
-
K@tka: dobře, píšu si do diáře
-
spagetka: Nemohl, na FOODsytle vkládám recepty vždy v úterý a pátek
Však není všem dnům konec...
-
Nilský okoun je vynikající ryba a tento recept to jen dokazuje
-
Rozhodně mě zaujala příloha, čočku i bulgur mám ráda.
-
To tu ten recept nemohl být včera
? Byla jsem u rybárny a tam ho měli v nabídce, je teda trošku dražší, ale asi dobrý, recept se mi líbí, uložím, bulgur rádi
-
Nikina:
-
To vypadá nádherně!