Nilský okoun s bulgurovou čočkou a omáčkou z jarní cibulky

Ryby Doba přípravy: 2 h. 11 názorů

Ryby Doba přípravy: 2 h. 11 názorů

Suroviny 2 porce

2 x cca 150 g porce Okouna nilského (viz tipy a triky)
3 lžičky otrhaných lístků tymiánu
3 větvičky citronového tymiánu (viz tipy a triky)
50 g velkozrnné čočky
3 větvičky čerstvého rozmarýnu
1 svazek jarní cibulky
150 g Créme fraiche (viz tipy a triky)
50 g bulguru
350 ml zeleninového bujónu nebo vývaru
2 lžíce másla
olivový olej
1 lžíce mléka na rozředění omáčky
kousek gázy nebo obvazu na bylinky

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve si namočte čočku asi tak na hodinu do studené vody. Mezitím si naložte rybu - větvičky citronového tymiánu oberte a ponechejte si jen lístky. Filety okouna potřete asi 3 lžičkami olivového oleje a z obou stran je obalte v připraveném tymiánu. Takto nechte odpočívat po celou dobu přípravy přílohy.

  2. 3 větvičky rozmarýnu společně se 3 větvičkami tymiánu zabalte do gázy nebo obinadla tak, aby se z nich mohla uvolnit chuť, ale současně neopadaly jehličky do vody.

  3. Namočenou čočku slijte a vsypte do hrnce společně s balíčkem bylinek. Zalijte vodou (neosolenou) a vařte asi tak 25 minut, až čočka změkne, ale nerozvaří se.

  4. Zatímco máte čočku na plotně, připravte si omáčku. Jarní cibulky omyjte a oddělte bílou a zelenou část. Obě nakrájejte najemno. V silnostěnné pánvi rozehřejte 1 lžíci másla s 1 lžičkou oleje a smažte na ni nejprve bílou část cibulky. Po 2 minutách přidejte zelenou nať a smažte další 2 minuty, až cibulka mírně změkne. Polovinu cibulky odložte stranou na čočku. Do zbylé cibulky vmíchejte 150g créme fraiche a dochuťte solí i čerstvě mletým pepřem, případně rozřeďte 1 lžící mléka na požadovanou hustotu omáčky.

  5. Nastal čas na bulgur. V rendlíku rozpusťte lžíci másla a asi 2 minuty na něm za stálého míchání opékejte bulgur. Zalijte 350 ml vývaru, přidejte svazek bylinek z čočky a vařte asi tak 3 minuty na mírném plameni. Poté zvedněte plamen na maximum a za stálého míchání nechte odpařit zbylý vývar (viz tipy a triky).

  6. Bulgur, společně s uvařenou a slitou čočkou přisypte k osmažené cibulce, společně prohřívejte a dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem. Odstavte z plotny, ale přikryjte poklicí, abyste přílohu udrželi v teple.

  7. Nakonec je třeba připravit rybu. Filety osolte z obou stran. V silnostěnné pánvi s nepřilnavým povrchem rozpalte tak 3 lžičky olivového oleje a smažte na něm okouna z každé strany tak 4 minuty, až na povrchu krásně zezlátne. Vypněte plamen a rybku nechte ještě asi 2 minuty odpočívat v chladnoucí pánvi.

  8. Servírujte společně s bulgurovou čočkou a omáčkou z jarní cibulky.

Poznámka od kuchařky

Tipy a triky, stejně jako podrobný fotopostup najdete na: http://www.foodstyle.cz/products/nilsky-okoun-s-bu...

Komentáře k receptu Nilský okoun s bulgurovou čočkou a omáčkou z jarní cibulky

  • BILKOVAI BILKOVAI

    Nilského okouna jsem ještě nejedla. Musím vyzkoušet :-p:yes:

    Odpovědět

  • K@tka K@tka(autorka receptu)

    spagetka: To je asi fakt. Nejzdravější by asi vážně bylo nejíst vůbec nic... Ale do toho mám já hooodně daleko ;-)

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    K@tka:na to bych nesázela díky zamoření moří a oceánů ropnými havárkami, leč něco se papat musí no ;-);-);-)

    Odpovědět

  • K@tka K@tka(autorka receptu)

    Colombo65: Děkuji :-K Mě na něm baví hlavně to, že není cítit "rybinou", takže ho můžu jíst i já - zarytý odpůrce ryb. Jen škoda, že není mořský (ty ryby jsou prý zdravější...).

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    K@tka: dobře, píšu si do diáře :-D:-D:yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • K@tka K@tka(autorka receptu)

    spagetka: Nemohl, na FOODsytle vkládám recepty vždy v úterý a pátek ;-) Však není všem dnům konec...

    Odpovědět

  • Colombo65 Colombo65

    Nilský okoun je vynikající ryba a tento recept to jen dokazuje;-);-);-)

    Odpovědět

  • rozmarynaH rozmarynaH

    Rozhodně mě zaujala příloha, čočku i bulgur mám ráda. :yes:

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    To tu ten recept nemohl být včera:-S:-D? Byla jsem u rybárny a tam ho měli v nabídce, je teda trošku dražší, ale asi dobrý, recept se mi líbí, uložím, bulgur rádi :-p:-p:yes::yes:

    Odpovědět

  • K@tka K@tka(autorka receptu)

    Nikina: :-K

    Odpovědět

  • Nikina Nikina

    :-O To vypadá nádherně! :yes::-K

    Odpovědět

Tématické fráze: bulgur s čočkou okoun nilský recept na rozmarýnu okoun nilsky recepty okoun nilský recept okoun nilský osmažená cibulka nilský okoun recept recept okoun nilský okoun recepty filet a bulgur okoun nilský citit rybynou příloha k okounovi okoun nilský s omáčkou recepty recept okoun nilský na tymiánu priloha okoun nilský jarní cibulka příloha rybí file na bylinkách zeleninový bukgur ,citronová omáčka okoun nilský na rozmarýnu jak připravit jarní cibulku okoun nilsky priloha