Caponata
Caponata je tradiční sicilský pokrm. Recepty se mohou lišit podle regionu, dokonce i podle jednotlivých domácností, ale vždy jde o pokrm, který v sobě nese typické středomořské chutě a aromata. Obvykle se podává s chlebem nebo jako příloha k rybám či masu, ale skvěle chutná i samostatně.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 1 147 kJ / 274 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 5,30 g |
Tuky | 1,10 g |
Vláknina | 13,77 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 1,18 g |
Sůl | 2,80 g |
Sacharidy | 56,24 g |
Postup přípravy
Krok 1: Lilek nakrájíme na menší kostky, přendáme do cedníku, osolíme a necháme vypotit. Opláchneme a osušíme papírovou utěrkou.
Krok 2: Na pánvi rozehřejeme olivový olej a lilek restujeme dozlatova asi 8 minut. Vyndáme a pokud je potřeba, přilijeme do pánve olej.
Krok 3: Vložíme cibuli, pokrájenou na kostičky a najemno pokrájený očištěný řapíkatý celer. Opékáme také asi 7-8 minut.
Krok 4: Do hlubší pánve dáme pokrájená, oloupaná rajčata, vinný ocet, cukr, důkladně promícháme, přidáme opečenou zeleninu, osolíme, přiklopíme a dusíme na mírném ohni 15 minut. Pečlivě mícháme a je-li třeba, přilijeme malinko vody, aby se směs nepřipalovala.
Krok 5: Před koncem vmícháme olivy, kapary a natrhané lístky bazalky.
Krok 6: Hotovou caponatu podáváme při pokojové teplotě a před podáváním posypeme lehce opraženými piniovými oříšky.
Zveřejněno 15. 7. 2013
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Caponata
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/1p0Z
Moje poznámka
Caponata
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/1p0Z
Nejnovější recepty
Pohanková kaše s tofu
Přidáno před 1 hodinou
Kakaová pěna s tvarohem
Přidáno před 3 hodinami
Vanilkový máslový korpus
Přidáno před 6 hodinami
Květákové karbanátky s mozzarellou
Přidáno před 7 hodinami
Hokaido krémová polévka s kokosovým mlékem
Přidáno před 10 hodinami
Bramborové taštičky se švestkovými povidly
Přidáno před 23 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kuřecí polévka
Kajkajak před 40 minutami
Karlovarský knedlík
Kajkajak před 44 minutami
Kokosová sváteční bábovka
irenaM před 1 hodinou
Linecké těsto z cukrářského učiliště" pro začátečníky"
Marketa75 před 1 hodinou
Debrecínská hrachová polévka
Mirrika před 1 hodinou
Extra jablkový koláč
Eva_H před 1 hodinou
Rajská omáčka (jednoduchá a rychlá)
VeronikaRob před 2 hodinami
Vločkový nákyp s jablky neboli jablkový vločkovec
Masulka1967 před 4 hodinami
Kanellbular - skořicové šneky
FranTisket před 4 hodinami
Přírodní kotlet s žampiony
DavidVolvo před 4 hodinami
Tématické fráze:
kaponáta,
dýňová caponata,
sicilská caponata,
zeleninová caponata,
lilková caponata,
caponara,
caponáda,
caponata z lilku,
caponata z dyne,
capponata,
dyňová kaponata,
kapunata,
capunata,
salát caponata,
caponnata,
caponatta,
zapečená caponata,
sicilska kaponata,
kaponáta recept,
sicilská caponnata
Suroviny:
lilek,
celer řapíkatý,
cibule,
rajče,
olivy zelené,
kapary,
ocet vinný,
cukr hnědý,
olej olivový,
sůl,
bazalka čerstvá
Komentáře (30)
Akorát místo lilku dávám cuketu, lilky nepěstujeme, cuket máme každoročně dost. Chuť to trochu změní, ale pořád je to výborné.
Díky za recept 🙃
Colombo - díky, je fotogenická