Postup přípravy
Krok 1: Natrhané listy necháme na stinném místě 6-8 hodin zavadnout. Ještě vláčné je rozprostřeme do tenčí vrstvy a válením válečkem je pomačkáme. Pak vrstvičku listů srolujeme do pevného smotku a uložíme je na teplém vlhkém místě (já jsem je ne neprodyšně přivřela do sáčku).
Krok 2: Rostliny se mají v závitcích zapařit a tím se vytvoří podmínky pro fermentační procesy. Po 24-48 hodinách závitky nakrájíme na 5 mm řezy, které ve stínu usušíme.
Krok 3: Barva listů je dost tmavá, vůně získá na výraznosti. Z tohoto čaje můžeme udělat třeba nálev: (výluh získaný horkou vodou, čaj přelijeme vroucí vodou a zakrytý necháme stát 15 minut) nebo macerát: (výluh zastudena, čaj necháme louhovat několik hodin až dnů ve studené vodě).
Zveřejněno 15. 8. 2013
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Fermentovaný rybízový čaj
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/LGZ4
Moje poznámka
Fermentovaný rybízový čaj
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/LGZ4
Nejnovější recepty
Muffiny z rýžové mouky
Přidáno před 5 hodinami
Kynuté knedlíky s mirabelkovou omáčkou
Přidáno před 9 hodinami
Grilovaný lilek se zeleninou
Přidáno před 10 hodinami
Cuketová smetanová polévka s chlebovými krutonky
Přidáno před 13 hodinami
Švestkové knedlíky z odpalovaného těsta podle ČSN
Přidáno před 17 hodinami
Úžasná medová žebírka
Přidáno 27. 8. 2025 21:20:23
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Domácí česneková pomazánka
supportorlik před 1 hodinou
Cuketové koblihy
Bretik před 2 hodinami
Smetanová omáčka z cukety a kořenové zeleniny (bez mouky)
Miluska56 před 2 hodinami
Cuketová omáčka na špagety
Angel8 před 3 hodinami
Bramborový chleba III.
HanaS92 před 3 hodinami
Krémová pórková polévka
TondaS před 4 hodinami
Masové knedlíčky v houbové omáčce
Sahula před 4 hodinami
Pikantní špagety s hlívou ústřičnou
Sahula před 4 hodinami
Dračí špízy s hlívou ústřičnou
Sahula před 5 hodinami
Vepřová játra na paprikách s hlívou ústřičnou
Sahula před 5 hodinami
Tématické fráze:
fermentovaný maso,
fermentovaný čaj,
rybízový čaj,
rybízový pečený čaj,
rybízový sirup vařený,
peceny caj s rybizem,
rybizovy list,
pečený čaj rybízový,
fermentované ředkvičky,
fermentovaný sirup,
fermentovaný domácí čaj,
rybizovy caj jak,
pečený rybízový čaj,
pečený čaj rybizovy recept,
co jsou fermentované čaje?,
recept na rybizovy peceny caj,
jak se dela caj z listu cerneho rybizu,
fermentované čaje,
fermentovaný čaj recept,
vařený rybízový čaj
Suroviny:
rybíz černý
Komentáře (8)
Jen - tady se ta jeho charakteristická vůně fermentováním dost ztratí, setře, převládá vůně černého čaje.
Ale chutná opravdu moc dobře