Zavařování ořechových jader
Sklidili jste letos hodně ořechů a přemýšlíte, jak je uskladnit, aby vám co nejdéle vydržely? Zkuste je zavařit. Vydrží déle než jeden rok, a to bez nejmenší změny chuti. Vyzkoušet můžete zavařování v hrnci, horkovzdušné troubě i myčce.
Postup přípravy
Krok 1: Jádra ořechů řádně vysušíme.
Krok 2: Sklenice musí být čisté a též dobře vysušené.
Krok 3: Jádra nasypeme do sklenic a dobře zavíčkujeme. Na ořechy by měla být koupená nová víčka, která můžeme příště použít při zavařování různých kompotů.
Krok 4: Sklenice urovnáme do zavařovacího hrnce a zalijeme vodou tak, aby byly do poloviny ponořené.
Krok 5: Sterilujeme je na mírném ohni 10 minut od bodu varu tak, aby chytilo víčko. Elektrický sporák z 6. stupně přepneme na 4.
Krok 6: Ořechy vydrží i 2 roky bez újmy na chuti a vůni. Do sklenice 0,7 l se vejde 300–330 g jader, v závislosti na jejich velikosti.
Zveřejněno 15. 2. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Zavařování ořechových jader
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/OM1r
Moje poznámka
Zavařování ořechových jader
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/OM1r
Nejnovější recepty
Rolády z plněné tortilly
Přidáno před 4 hodinami
Plněné hvězdičky z listového těsta
Přidáno před 4 hodinami
Chuťovky s kuřecím raráškem
Přidáno před 4 hodinami
Uherské řezy z Jičínského salámu Pikant
Přidáno před 4 hodinami
Datlové kuličky
Přidáno před 8 hodinami
Domácí datlová pasta
Přidáno před 10 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Rychlá rajská omáčka
MichalP před 27 minutami
Vajíčka z trouby
Sahula před 1 hodinou
Chleba ve vajíčku jinak
Sahula před 1 hodinou
Šťouchané brambory s cibulkou a smetanou
jitka cerna před 1 hodinou
Kari s červenou čočkou a brokolicí
monyss před 2 hodinami
Vepřové maso v mrkvi
Evellinka před 2 hodinami
Pařížské rohlíčky (škaredé rohlíčky)
Fitulka před 3 hodinami
Nejlepší vaječný koňak
MarieBrozova před 4 hodinami
Řezy s tvarohovým karamelem
Koffi před 4 hodinami
Vánoční roládka
HelenkaKrizova před 5 hodinami
Tématické fráze:
vlašské ořechy zavařování,
prodej vlašských ořechů 2015,
jak zavařovat vlašské ořechy,
prodej ořechů 2015,
vlašské ořechy prodej 2015,
sterilizace vlašských ořechů,
jak zavařit ořechy,
sterilizace orechu,
zavařujeme ořechy,
jak se zavařují ořechy,
vlašské ořechy - zavařování,
jádra vlašských ořechů,
jak sterilovat orechy,
zavaření ořechů,
vlasske orechy sterilizace,
zavareni vlasskych orechu,
zavařování,
orechova jadra,
jak zavařit vlašské ořechy,
jádra vlašských ořechů prodej
Suroviny:
ořechy vlašské
Komentáře (147)
Jak uskladnit jádra vlašských ořechů metodou "nasucho"? Šup s nimi do sklenic nebo je naložte do medu
Když koukám na Vaši fotku, tak víčko je kovové
Předem děkuji za Váš čas.
S pozdravem
Monika Horňáková
nejen zavařování ořechových jader, ale hlavně jak se vypořádat s výskytem molů. Pro vysvětlenou, já jsem před 2 roky dostala tašku ořechů, dala jsem si ji do spížky v novém rodinném domě, zapomněla jsem na ně a to se mě nevyplatilo, za 1/2 roku jsem byla nešťastná z následků, ale vymýtila jsem množství molů a larev, úžas!!! Objevila jsem jeden e-
Děkuji za předání, s pozdravem Alena Kovářová, Brno
[email protected]
Proto jsem sháněla radu, zda jdou vyloupat ještě nedosušené a dosušit v troubě nebo sušičce - poradili mi na fb v "sušičkové" diskuzi
Letos jsme to udělali poprvé taky, protože ořechů bylo hodně, počasí vlhké a neměli jsme je kde sušit. Vyloupaná jádra jsme dosušili v sušičce, jde to i v troubě. Nijak neutrpí na kvalitě, spíš naopak. Už to budem dělat pouze takto, je to pro nás rychlejší
Vydrží do nových ořechů, nepoškozená skořápka ořechu je nejlepší konzerva. Váš recept je ještě šetrný. Mnozí ořechy neusušené ihned po sklizni vyloupou a dají do mrazáku.
Ono to funguje i bez vody: vzduch ve skle se teplem roztáhne, flaška si pod víčkem uleví z přetlaku a po ochlazení se víčko snížením tlaku přicucne.
No, obvykle se přicucne...
Jinak moli jsou v každé kuchyni kde je nějaká mouka nikdo se jich zcela nezbaví je třeba rychle spotřebovat a mít na ně mucho mololapky..
A s těmi moly - závidím všem těm, kterým se moli v bytě (nebo domě) nevyskytují. Já s nimi bojuji už 25 let a pořád marně. Využila jsem určitě všechno a pořád jsou.... Dokonce se mi loni "dali" i do ořechů na půdě - když jsem začala ořechy loupat ze skořápek, tak jsem zjistila, že je to pro ně živná půda. Místo jader jsem vyloupávala housenky....
To je jednoduché proč zavařovat. Nemám zahradu, takže když dostanu tak je chci uchovat déle než do nejbližších vánoc. V paneláku je sežerou moli a mrazák mám malej takže tam zabírají místo.
Suché a vyloupané dát do sklenic, uzavřít, zalít do poloviny sklenice
vodou. Sterilovat 20 min. na 100°C.
Letos vyzkouším i mleté.
Souhlasím, já mám ořechy na balkoně v polici, v plátěném pytly 4 roky a jsou pořád dobré.
Vytrhám,dám do zavařovacího hrnce,vařím a pak naliji na kompost.Pro mě úsměvné.Má zahrada-20 arů,trávy i při obdělávání úplná hrůza.Vařit v hrnci?Děs a běs.Nestačila by ani jedna vlečka,když se urodí,ruce a stáří nedovolí větší fyzickou zátěž.Ořechy vyloupat a rozdat,trošku do mražáku pro sebe a čekat na příští úrodu.Zásadně bych nezavařovala.
používám odsávačku
madona:
Souhlasím s vámi
No, až na maličkost:
Není to zbytečná práce
Přes nespornou výhodu, že zavařená jádra jsou bez dalšího k použití (ale práce se tím neušetří, že), je zde ale nevýhoda vyšší energetické náročnosti, že?
Já se třeba předloni naučila, že ani průvan ořechy před moly neochrání (ostatně - kde vzít neustálý silný proud vzduchu, že...třeba v bytech apod.) - o ořechy, visící v síťce na cibuli jsme přišli
Mrazím, letos zkusím část i zavařit. Pokud tenhle postup někomu vyhovuje, proč mu ho brát (hanit)?
Ostatně - srovnáváte pár kilo ořechů s metráky sena?
Děkuji za odpověď Nora
Celé je to ptákovina a naprosto zbytečná práce.
Něco tak hloupého jsem neslyšil a to je mi 66 let
Trvanlivost suchých ořechů je cca 3 roky.
stačí pytle od brambor či cibule,suché prostředí a průvan ten je ochrání před moly.
Je to stejné jako by se konzervovalo obilí na mouku nebo sedláci zavořovali seno na zimu.
Ořechy nezavařuji, ponechám ve skořápkách, jen je řádně dosušíme, uskladníme v pytlích od cibule,věšeli jsme je na půdě . Zima jim nevadí,jen vlhko.Loupeme průběžne na spotřebu.
No, to je hrůza, jak je doba uspěchaná
I příroda se zbáznila
Vloni na jaře jsem nastrkal do země 17 ořechů (či ořešáků, chcete-li) a už letos jsem sklidil 10 ořechů (či plodů, chcete-li)
Dyť vy ty vořechy vlastně taky zavařujete
***
U nás ořechová jádra skladujeme v původních obalech
Přečkají tak bez újmy i případnou neúrodu a v pytlích zaberou méně místa...
A navíc je to i levnější...
Děkuji za radu.Majka
Měla jsem trošičku obavy, aby nějaká sklenice nepraskla, nemám je nejnovější a nikdy jsem takto "nasucho" nezavařovala.
Vše dopadlo OK, takže díky za recept a