Mánkova pomazánka z kapřích jiker
Většina z nás využívá kapří jikry hlavně do rybí polévky. Z jiker však můžete připravit i výbornou pomazánku, která skvěle chutná na topince nebo na krajíci čerstvého kváskového chleba. Chuť jí dodá také citronová kůra naložená v soli.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 10 208 kJ / 2 440 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 314,36 g |
| Tuky | 81,10 g |
| Vláknina | 32,40 g |
| Cholesterol | 4,60 g |
| Sodík | 1,25 g |
| Sůl | 4,00 g |
| Sacharidy | 107,00 g |
Postup přípravy
Krok 1: Brambory ve slupce uvaříme do měkka, poté necháme vychladnout. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kousky. Česnek oloupeme a utřeme.
Krok 2: Jikry povaříme ve slané vodě. Vychladlé jikry vložíme do sekacího robota.
Krok 3: Přidáme cibuli, česnek a nadrobno nakrájenou kůru z citronu naloženého v soli. Ochutíme pepřem, solí a rozmělníme na pastu.
Krok 4: Brambory oloupeme a nakrájíme na malé kousky.
Krok 5: Přidáme k jikrám a v robotu rozmělníme, aby se pomazánka zahustila.
Krok 6: Hotovou pomazánku ochutnáme, případně dochutíme solí a pepřem.
Krok 7: Pomazánkou naplníme do čistých sklenic, otřeme jim po plnění hrdla, zavíčkujeme a sterilujeme při 90 °C cca 30 minut. Necháme vychladnout a uchováme v chladnu.
Krok 8: Podáváme namazané na krajíci čerstvého chleba s máslem nebo na topince.
Zveřejněno 24. 11. 2013
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Mánkova pomazánka z kapřích jiker
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/q5jp
Moje poznámka
Mánkova pomazánka z kapřích jiker
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/q5jp
Nejnovější recepty
Pšenično - žitné sádlové pečivo
Přidáno před 10 hodinami
Nepečené Lotus kuličky
Přidáno před 16 hodinami
Burizonové kuličky
Přidáno před 17 hodinami
Vepřové nudličky na pórku s česnekem
Přidáno před 17 hodinami
Mrkvovo-sýrové placky (vhodné i pro diabetiky)
Přidáno před 17 hodinami
Cuketa na kari a česneku s nakládanou červenou paprikou
Přidáno 15. 12. 2025 18:22:09
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Pikantní pečená kuřecí křídla
petrp před 7 hodinami
Kuře na paprice (i pro začátečníky)
Patoja před 7 hodinami
Rakvičkové jednohubky bez amonia
JanaK24 před 9 hodinami
Nejlepší marokánky
veronikatun před 10 hodinami
Máslový krém na vánoční cukroví
Hanka112 před 10 hodinami
Pravý vajíčkový salát podle ČSN
dedektonik před 11 hodinami
Pařížské tyčinky od maminky
KralicekZ před 11 hodinami
Mrkvovo-sýrové placky (vhodné i pro diabetiky)
Wikki před 11 hodinami
Drožďová pomazánka s vločkami
magdalenka před 12 hodinami
Bezlepková vánoční štola
mirka3 před 12 hodinami
Tématické fráze:
kapri jikry,
kapří jikry recept,
jikry z kapra,
kapři jikry recepty,
jikry recept,
pomazánka z rybích jiker,
recept na kapří jikry,
jíkry z kapra recept,
jikry z kapra recepty,
jak uvařit kapří jikry,
jikry,
recept na jikry z kapra,
jikry recepty,
pokrmy z jiker,
recepty na kapří jikry,
příprava jiker,
recepty na jikry z kapra,
recepty kapří jíkry,
pomazánka z mlíčí,
recept kapří jikry
Suroviny:
jikry z kapra,
brambory,
cibule,
česnek,
kůra citronová,
pepř mletý,
sůl
Komentáře (9)
Já měl a ještě mám jiker i mlíčí dost. Zpracovávám známým ryby, tak mi vnitřnosti a hlavy nechají. Před 3 týdny jsme s kamarády udili. Dovezli si ryby z výlovů, měl jsem plnou vanu a práce nad hlavu.
Bylo toho přes 30kg živé váhy.
Spagetko, hromadím recepty, co z jiker udělám, až jikry budou
No a teď jikry byly.