Halušky s uzeným masem a kysaným zelím
Ideální jídlo do zimního počasí? Halušky - člověk se po nich cítí příjemně sytý a zalezl by rovnou pod peřinu. Nejpracnější je nastrouhat brambory na těsto. Jinak je ale příprava rychlá a jednoduchá. Verzi s kysaným zelím se říká strapačky.
Postup přípravy
	Krok 1: Syrové brambory oloupeme a nastrouháme najemno. Smícháme je s vejci, osolíme a postupně přidáváme mouku, dokud nevznikne vláčné těsto. Konzistence by měla být taková, aby šlo těsto snadno protlačit přes haluškovač.
	Krok 2: Těsto protláčíme přes haluškovač do vroucí osolené vody (případně nožem trháme drobné kousky z těsta na prkýnku). Vaříme je, dokud nevyplavou na hladinu. Poté halušky ihned scedíme nebo vybereme děrovanou naběračkou.
	Krok 3: Cibuli oloupeme a nakrájíme na větší kostky či měsíčky.
	Krok 4: Uzené maso omyjeme a nakrájíme na kostičky o velikosti asi 2 x 2 cm.
	Krok 5: Do pánve nebo hlubšího pekáčku dáme trochu oleje, přidáme uzené maso i cibuli a pozvolna smažíme dozlatova. Občas promícháme.
	Krok 6: K orestované cibulce a masu přidáme zelí, které můžeme podlít asi 200 ml vody. Podle chuti přidáme cukr, sůl a kmín. Dusíme nepřikryté, dokud se voda neodpaří, občas promícháme.
	Krok 7: Halušky nakonec promícháme s hotovou směsí, podle chuti dosolíme a dopepříme.
Zveřejněno 5. 9. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
						
					
Halušky s uzeným masem a kysaným zelím
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/G853
Moje poznámka
					
				
Halušky s uzeným masem a kysaným zelím
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/G853
Nejnovější recepty
	
			
	
Syrečkové bramboráky
Přidáno před 1 hodinou
	
			
	
Vepřová konzerva ve skle
Přidáno před 3 hodinami
	
			
	
Grónský halibut s restovanou cuketou
Přidáno před 3 hodinami
	
			
	
Vepřový závitek s hořcicovo-slaninovou omáčkou
Přidáno před 4 hodinami
	
			
	
Rychlé šlehačkové řezy
Přidáno před 4 hodinami
	
			
	
Špekové knedlíky se zelím
Přidáno před 5 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
	
			
	
	
			
		
	
	
			
		
	
	
			
	
	
			
		
	
	
			
		
	
	
			
	
	
			
		
	
Nejnovější články
	
			
		
	
			
		
	
			
		
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
	
			
	
Čokoládový dort z čokolády
Vackovaklara312 před 31 minutami
	
			
	
Vepřová plec na houbách a na smetaně
74tomik před 37 minutami
	
			
	
Bramborové placky ze 4 ingrediencí
Merylas před 1 hodinou
	
			
	
Východňarské halušky z Porúbky od Michalovců
Merylas před 1 hodinou
	
			
	
Třená buchta
Martina Veveruska před 1 hodinou
	
			
	
	
Vykrajované ořechové měsíčky
@Monika před 1 hodinou
	
			
	
Dvojctihodné koláčky podle Josefa Maršálka
Massa před 4 hodinami
	
			
	
Rajská omáčka s masovými kuličkami a knedlíkem
klarence před 6 hodinami
	
			
	
Bramborová kuřecí polévka
chachar před 7 hodinami
	
			
	
	
Mrkváče
ZdenaUvizlova před 8 hodinami
						Tématické fráze:
						
							halušky se zelim, 
						
						
							halušky s uzeným, 
						
						
							bramborové halušky se zelím a uzeným, 
						
						
							slovenské halušky se zelím, 
						
						
							bramborové halušky se zelím, 
						
						
							domácí halušky se zelím, 
						
						
							halušky, 
						
						
							domaci halušky, 
						
						
							výroba halušek, 
						
						
							bramborové halušky s uzeným a se zelím, 
						
						
							halušky s kysaným zelím, 
						
						
							recept na halusky se zelim, 
						
						
							recepty halušky s uzeným, 
						
						
							domácí bramborové halušky, 
						
						
							bramborové halušky s uzenym, 
						
						
							halusky se zelim recept, 
						
						
							domácí halušky recept, 
						
						
							testo na halusky, 
						
						
							halušky v prášku, 
						
						
							halušky z prášku
						
					
						Suroviny:
						
							brambory, 
						
						
							mouka polohrubá, 
						
						
							vejce, 
						
						
							sůl, 
						
						
							zelí kysané, 
						
						
							maso uzené, 
						
						
							cibule, 
						
						
							cukr krystal, 
						
						
							kmín celý, 
						
						
							sůl, 
						
						
							pepř mletý, 
						
						
							olej
						
					
	
			
	
	
	
	
	
Komentáře (86)
Půl sáčku halušek v prášku, kolem 25 dkg zředím s vodou aby těsto nebylo tuhé.
Dávám vařit přes haluškár, když těsto vyplave tak ho scedím, nepřeplachují ve vodě, na teplé halušky dám tak 30 dkg syrového kysaného zelí a omastím.
Na omastek použijí 15 až 20 dkg slaniny na drobno nakrájene, ne moc prorostlá.
Vše zamíchám a podávám.
Pokud použijí anglickou slaninu tak na omastek použjí tak 3 až 4 lžice sádla v kterém ohřejí 15 dkg na drobno nakrájené prorostle slaniny.
Musí to být co lžíce to škvarka.
Stejně dělám i bryndzové halušky, jen místo zelí použijí 15 dkg bryndze.
Tady kolorie nepočítám.
Link na Vinické halušky prikladám, aby ste videli balenie : http://potravinydomov.itesco.sk/sk-SK/ProductDetai...
A mám pocit, že som ich videla v Kauflande.
Uvařit halušky nebo chlupaté knedlíky není snadné. Já dnes dělám chlupaté knedlíky celkem běžně, přinejmenším 2 druhy (normální a chodské) Když jsem s nimi začínala, připravovala jsem je z prášku a přidávala jsem syrové brambory. Tak jsem se je postupně naučila vařit sama. Stejně tak bramborové knedlíky. Takže proč ne?
Edit:Halušky jsem právě dovařila,jsou vynikající.A nakonec jsem opravdu dělala dvojitou dávku.Díky přesnému návodu autorky se dílo podařilo