Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 3 157 kJ / 755 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 20,60 g |
Tuky | 2,75 g |
Vláknina | 17,50 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 660 mg |
Sůl | 1,51 g |
Sacharidy | 153,10 g |
Postup přípravy
Zveřejněno 25. 1. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Drbanice - jihočeský knedlík
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/xlAJ
Moje poznámka
Drbanice - jihočeský knedlík
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/xlAJ
Nejnovější recepty
Lečo v omeletě
Přidáno před 16 hodinami
Jahodové nanuky se zakysanou smetanou
Přidáno 2. 7. 2025 19:13
Květák bez smažení
Přidáno 2. 7. 2025 16:46
Kuličky z mletého masa plněné rajčátky s bylinkovou polentou
Přidáno 2. 7. 2025 13:51
Cuketová směs na cokoli
Přidáno 2. 7. 2025 08:29
Broskvový páj s tvarohem
Přidáno 2. 7. 2025 07:01
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Chléb z ovesných vloček
vikinka09 před 7 hodinami
Jednoduché věnečky z odpalovaného těsta
Klar98 před 8 hodinami
Palačinky se šunkou plněné sýrem
Elen0766 před 9 hodinami
Pikantní medová žebra
jirkastu před 10 hodinami
Křehký jablkový koláč
Theodora před 10 hodinami
Maková náplň
mismi před 10 hodinami
Znojemská omáčka s rýží
Wenaneta před 12 hodinami
Kuřecí polévka s nudlemi
Kajkajak před 13 hodinami
Žampionovo-kuřecí guláš
Jan Nemec před 13 hodinami
Tématické fráze:
máslový knedlík,
máslové knedlíky,
jihočeské chlupaté knedlíky,
jihočeské bramborové knedlíky,
máslové knedlíky prostřeno,
drbáky recept,
jihočeské drbáky,
knedliky drbaky,
kulaté knedlíky,
bramborové drbáky,
kulatý knedlík,
jihočsky maslovy knedlik,
chlupaté knedlíky recept,
jihočeské bosáky,
chlupaté knedlky,
jihicesky maslovi knedlíky,
jihocesky knedlky,
drbanice z rohlíků,
jihočeský knedlíčky,
jihočeské bosáka-drbáky
Suroviny:
brambory,
brambory,
krupička,
mouka hrubá,
máslo,
sůl,
rohlík
Komentáře (17)
ze zkušenosti vím, že houska trhá chuť "čistokrevných" bosáků pouze z brambor, vejce a mouka zase z nich dělá beton (proto si je nedávám v hospodě, i když je mám rád).
Já jsem rodilá Šumavačka. Maminka vařila drbáky pouze z brambor a soli ... nastrouhané syrové brambory se musely hodně vymačkat (většinou to dělal tatínek v utěrce) a vařené brambory z předešlého dne se jemně nastrouhaly (např. 20 syrových a 10 vařených brambor). Vše se smíchalo se solí a dobře propracovalo. Maminka je vařila 30 minut. Výborné byly k uzenému masu a zelí. Drbáky byly vynikající druhý den třeba s vajíčkem nebo jenom nakrájené a omaštěné máslem. Občas je také dělám a je to pochoutka
Bosáky - opět drobná varianta, ale podstata zůstává:
syrové brambory nastrouhat na "čtverečkovém" struhadle na kaši a v plátěném pytlíku vyždímat - hodně, tady se rozhoduje o tom, zda budu na konci mít knedlíky nebo tři litry bramborové polévky. Pytlík jsem zdědil poctivý lněný, při pokusu použít bavlněnou utěrku jsem ji protrhl!
Den předem uvařené brambory třeba nastrouhat na jemno, my jsme je mačkali v udělátku, které se i dnes prodává jako "lis na škvarky".
A nyní stejná hmotnost (váha) syrových vymačkaných a vařených brambor, vařených může být trošku víc (tím odpadá to sporné počítání a odhad velikosti).
Pak už jen osolit a lžíci Solamylu. Vše důkladně promíchat a udělat koule asi jako tenisáky. V osolené vodě vařím 3/4 hodiny.
Tyto knedlíky nejdou dělat z nových brambor a z příliš starých. A čím starší brambory, tím více barva nabírá do tmavomodrozelena. Takový vzhled může někoho odrazovat, ale chuť je stále bez konkurence! A úplná špica je druhý den knedlík nakrájet na plátky (postupně z něj okrajovat), přidat zbytky z pečené kachny (hlavně omastek a sos) a zelí a tohle osmahnout v kastrůlku nebo na pekáčku. To je ještě daleko chutnějšé než celá kachna den předtím!
Dobrou chuť!