Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vepřová pečeně - opravdu skvělá

Recept na vepřovou pečeni s podrobným postupem by měli zvládnout i méně zkušení kuchaři. Lákavé libové maso vepřové pečeně je třeba upéct správně, jen tak zůstane šťavnaté. Pak budou všichni vaši strávníci spokojeni.

Hodnocení receptu je 4,1 (21×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

BarborkaS.

Snadný

Doba přípravy 220 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 180 min bez doby odležení masa

220 min (40 min příprava + 180 min tepelná úprava, bez doby odležení masa)

Suroviny pro 6 porcí

6porcí

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie10 816 kJ /
2 585 kcal
Bílkoviny331,03 g
Tuky114,81 g
Vláknina39,33 g
Cholesterol 650 mg
Sodík 1,29 g
Sůl2,88 g
Sacharidy40,82 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Česnek nasekáme a smícháme ho s olejem, kmínem a sladkou paprikou. Krok 2: Voňavou směsí celé maso potřeme, zabalíme ho do fólie a necháme přes noc odležet v chladničce. Krok 3: Tři hodiny před stolováním vyhřejeme troubu na 250 °C (horkovzdušnou na 220 °C). Krok 4: Vepřovou pečeni vyndáme z fólie a ze všech stran osolíme a opepříme. Krok 5: Dáme ji do většího pekáče dobře vytřeného sádlem a vložíme péct do trouby úplně dolů. Otáčíme a pečeme ze všech stran. Krok 6: Maso vyndáme z pekáče a do vypečeného tuku dáme opéct kosti (pokud je v pekáčku málo tuku, přidáme kousek sádla). Krok 7: Pak do pekáče vrátíme maso a malinko podlijeme vodou. Necháme péct 30 minut a maso občas polijeme výpekem. Krok 8: Mezitím očištěnou a oloupanou zeleninu pokrájíme na kostičky (cibuli, mrkev, celer a zbytek česneku). Krok 9: Troubu stáhneme na 180 °C (horkovzdušnou na 160 °C), k masu přidáme všechnu zeleninu a bobkový list. Krok 10: Na maso nalijeme trochu horké vody nebo piva (horké proto, aby maso zbytečně nechladlo). Krok 11: Nyní pečeme ještě 1-1,5 hodiny, než je maso zvenku křupavé a uvnitř měkké. Občas podléváme, popřípadě dolijeme vodu nebo pivo. Je to důležité, aby maso nebylo suché. Krok 12: Do masa nepícháme, vytekla by všechna šťáva. Maso otáčíme obracečkou nebo vařečkou a zkoušíme jemným zmáčknutím. Jestli teče krvavá "voda" je ještě potřeba dopéct. Maso musí být pružné a na povrchu křupavé. Příliš tuhé maso je už přepečené. Krok 13: Pečeni vyjmeme a ve vypnuté troubě necháme výpek dojít, až zčervená. Scedíme ho do hrnce a případně ještě trochu povaříme, pak ochutíme a s brambory na loupačku podáváme k pečeni.

TIP: 15 receptů na téma pečené maso - inspirace na každý den

Zveřejněno 10. 11. 2009

Poznámka autorky BarborkaS.

Podáváme s brambory na loupačku, se sýrovou omáčkou a zeleninou (např. zelené fazolky se slaninou)

Výborné k posezení s přáteli nebo pro slavnostní příležitosti. Voňavá pečeně uprostřed stolu má své kouzlo. A příprava složitá opravdu není, jen časově náročná. Dobrou chuť!

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Gv9r

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Gv9r

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (9)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Skvělé jídlo. Dcera si ho vyžádala Už po druhé v průběhu dvou týdnů :)

Barborko, za kvalitně napsaný recept posílám velký plusový bod. Napsat recept podle kterého dokáže uvařit i začínající kuchařinka je velké umění.:yes: Dobře upečená vepřová pečeně nemá chybu. :-p I když manžel má raději pořádně načesnekovaný pečený bůček nebo krkovičku.:-)):-D

vůbec nevadí, že jsou fotky takové - pečeně je u nás velmi oblíbená :yes:
+ bod

Omlouvám za nekvalitní fotku, byl u nás takový frmol, že nebyl čas fotit. Ovšem chutnalo moc:-)

Už jsem strašně zvědavá na fotky :-);-)

:-p Pokud máte teploměr, který se dá do masa zapíchnout, vnitřní teplota by měla být 70°C. Já vím, že se do masa nepíchá, ale tohle je prostě kompromis. A když si teplotu ověříte jen na konci pečení, píchnete svrchu, škoda zas není tak veliká.;-)
Tady v americku se dají koupit, a mám jeden doma, dálkové teploměry. Do masa zapíchnete už před pečením sondu teploměru, tepluvdorný kablík má na konci měřič, a já, bez otvírání trouby vím jak jsme daleko s pečením.:-8
Náramná věcička a pokud je to doma k dostání a stojí to přiměřeně, tedy o hodně míň než auto:-), doporučuju koupit.
K receptu samozřejmě bod, protože to je klasika, která tu nebyla a zasluhuje ocenění.:yes:

Tématické fráze:
vepřová pečeně, vepřová pečeně recepty, vepřová pečeně recept, veprova pecene v troube, znojemská vepřová pečeně, vepřová pečeně bez kosti recepty, vepřová pečeně s kostí, vepřová pečeně bez kosti, vepřová pečeně bez kosti recept, recept veprova pecene, co uvařit z vepřové pečeně, recept na veprovou peceni, vepřová pečeně s kostí recepty, recepty z vepřové pečeně, recepty vepřová pečeně, pečené vepřové maso, vepřová pečeně s kostí recept, znojemská pečeně z vepřového masa, vepřové maso recepty, vepřové maso recepty

Suroviny:
pečeně vepřová, kosti vepřové, kmín drcený, paprika sušená sladká, česnek, olej, sůl, pepř mletý, cibule, mrkev, celer, bobkový list, sádlo, pivo světlé

Naposledy jste si prohlédli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu