Dyňanka (dziňanka)-tykvová polévka
Na tuto polévku radí autorka použít výhradně klasickou dýni. S pevnou a křupavou texturou po uvaření. Jen tak docílíte tu správnou dýňanku, jak ji nazývají na Šariši, nebo dziňanku, pod tímto názvem známou dále na východě Slovenska.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 2 347 kJ / 561 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 14,63 g |
| Tuky | 28,87 g |
| Vláknina | 19,50 g |
| Cholesterol | 90 mg |
| Sodík | 111 mg |
| Sůl | 0,25 g |
| Sacharidy | 53,10 g |
Postup přípravy
Polievku podávame s uvarenou tarhoňou alebo ryžou.
Zveřejněno 28. 10. 2014
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Dyňanka (dziňanka)-tykvová polévka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/lVJ5
Moje poznámka
Dyňanka (dziňanka)-tykvová polévka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/lVJ5
Nejnovější recepty
Mleté kuličky se žampiony
Přidáno před 10 hodinami
Skořicová kolečka
Přidáno před 10 hodinami
Kokosové rohlíčky
Přidáno před 14 hodinami
Vepřová plec na paprice
Přidáno před 14 hodinami
Nivová s ořechy a jablkem
Přidáno před 15 hodinami
Pražma královská v solné krustě podle Marka Raditsche
Přidáno 7. 12. 2025 08:00:02
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Domácí vaječný koňak
EmmaH před 8 hodinami
Domácí langoše
BTKILI před 13 hodinami
Vymazlené raffaello
Talskal před 13 hodinami
Rychlá kakaová buchta
Ppatricie2013 před 14 hodinami
Ořechové pracny
Alamatej před 14 hodinami
Rychlá toskánská polévka
Kajkajak před 14 hodinami
Vepřové na paprice
Misicka77 před 14 hodinami
Krémová polévka z pečené dýně s kokosovým mlékem
JarkaST. před 14 hodinami
Dýňová polévka mistra kuchaře
Merylas před 14 hodinami
Vajíčková pomazánka
Merylas před 14 hodinami
Tématické fráze:
dinanka,
recepty :dýňanka,
kabačka,
tykvová polívka,
recepty tykvová polívka,
habarka,
polevka z tekvice,
těkvica polévka recept,
dinanka recept,
slovenská dyňanka recept,
polívka z tykev,
recepty zelená dyňa,
dynanka polievka,
dziňanka privarok,
polívka tykvová,
slovenská dýńanka,
slovenské recepty - tekvica,
tykev halloween recept,
www,telereceptar.cz,
dzi nanka
Suroviny:
dýně,
cibule,
olej,
smetana ke šlehání,
mouka hladká,
mléko,
sůl,
kopr,
těstoviny tarhoňa
Komentáře (23)
Ci ju moji rodicia poznali, alebo nie, to uz dnes nemôzem zistit.
Nastastie sme doma nieco podobné, ako uvádzate, nikdy nejedli.
Bodaj by som sa bol narodil po r. 1989... a tam, kde som dnes!
V tom case som uz mnoho rokov, nastastie, zil za hranicami Ceskoslovenska!
Ale teraz ma napadlo, možno máš krájač na hranolčeky, tým to ide vynikajúco narezať tekvicu.
ďakujem za odpoveď
Ovocie je plodom trvaliek=stromov.
A zrejme ste sa narodili až po r. 1989, keď používate tekvicu ako Halloween dekoráciu. Tento nezmyselný sviatok sa k nám dostal až po tzv. nežnej.Predpokladám ale, že vaši rodičia sa narodili skôr=tekvicový prívarok prípadne polievku poznajú.A nepochybujem, že ju varili aj vám.
P.s.milujem ignorantov ako ste vy!
http://www.telereceptar.cz/vse-o-tykvich-s1126CZ
rozdělení tykví (dýně je jeden z poddruhů tykví)
Myslím, že dyňa je ovocie na jedenie a nemá nič alebo len málo spoločné s tekvicou.
http://slovnik.azet.sk/pravopis/slovnik-sj/?q=haba...