Vánočka s rozinkami a ořechy
K vánočním svátkům nedomyslitelně patří vláčná vánočka, která je plná rozinek a také ořechů. Její vůně je charakteristická pro sváteční čas a nesmí chybět v toto období v žádné domácnosti.
Suroviny pro 3 kusy
3kusy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 23 859 kJ / 5 702 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 121,78 g |
| Tuky | 145,79 g |
| Vláknina | 41,96 g |
| Cholesterol | 472 mg |
| Sodík | 396 mg |
| Sůl | 0,84 g |
| Sacharidy | 954,85 g |
Postup přípravy
Krok 1: Rozinky předem namočíme do rumu, můžeme i týden dopředu, čím déle, tím lépe.
Krok 2: Necelý půllitr mléka dáme zahřát (ale nesmí být horké, pouze vlažné), přidáme trochu cukr, rozdrobené droždí a necháme vzejít kvásek.
Krok 3: Tuk rozehřejeme v mikrovlnce. Mouku prosejeme a osolíme, přidáme vanilkový cukr, cukr, rozinky i s rumem, citronovou kůru, tuk, vejce a žloutek.
Krok 4: Vypracujeme hladké těsto, které dáme na teplé místo vykynout.
Krok 5: Včas zapneme nahřívat troubu na 180 °C. Plech vyložíme pečicím papírem.
Krok 6: Vykynuté těsto dáme na vál a rozdělíme na tři stejné kusy, z každého kusu je vánočka. Těsto rozválíme na 9 válečků.
Krok 7: Ze 4 pramenů upleteme základnu vánočky, kterou přemístíme na plech. Hranou dlaně uděláme mělkou brázdu. Ze 3 pramenů upleteme cop, který přemístíme na základnu. Opět mírným tlakem uděláme brázdu. Nakonec stočíme poslední 2 prameny a umístíme na vrch vánočky.
Krok 8: Vánočku potřeme rozšlehaným bílkem, posypeme vlašskými ořechy a vložíme do trouby. Pečeme zhruba 40-45 minut při 170-180 °C.
Krok 9: Vodu smícháme s vanilkovým cukrem. Po upečení touto vodou potřeme ještě horkou vánočku.
Zveřejněno 6. 1. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Vánočka s rozinkami a ořechy
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/VAzM
Moje poznámka
Vánočka s rozinkami a ořechy
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/VAzM
Nejnovější recepty
Vepřové kung-pao
Přidáno před 8 hodinami
Tvarohový chlebíček se švestkami
Přidáno před 9 hodinami
Šunkoflekozelo
Přidáno před 12 hodinami
Dýňový chlebíček - muffiny
Přidáno před 14 hodinami
Vlašský salát tradičněji
Přidáno před 15 hodinami
Omeleta se žampiony
Přidáno před 16 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Smažená rýže
Kajkajak před 1 hodinou
Recept na lehký letní salát
Kajkajak před 1 hodinou
Jablečné lívance
Brumaire před 2 hodinami
Koláč kynutý litý s ovocem
brtna před 3 hodinami
Domácí houskový knedlík
Maestra před 3 hodinami
Mufiny z jablečného těsta
Cinderka před 3 hodinami
Černé jeřabiny - aronie - na způsob brusinek
jarmilasch před 5 hodinami
Obyčejné domácí rohlíky
hufak před 5 hodinami
Andělsky nadýchaný perník
Petulino před 5 hodinami
Banánový chlebíček II
Krize před 5 hodinami
Tématické fráze:
chyby při pečení vánočky,
minibazar vaření a pečení,
ořechová vánočka,
co dělat aby se vánočka nerozjela,
vanocka,
žloutek nebo žloudek,
vlažské ořechy,
aby se vanocka nerozjela,
recept na vanocku,
žloudek nebo žloutek,
aby vánočka nespadla,
vánočka s rozinkami,
vánočka z domácí pekárna mimibazar,
cukrová vánočka,
minibazar vaření a pečení vanočka,
žloudek,
vanocky,
pravopis žloutek,
orechova.vanocka,
pravopis zloudek nebozloutek
Suroviny:
mouka polohrubá,
sůl,
tuk,
cukr,
citron,
cukr vanilkový,
rozinky,
rum,
mléko,
droždí čerstvé,
vejce,
žloutek,
ořechy vlašské,
voda,
cukr vanilkový
Komentáře (30)
Ta vánočka vypadá senzačně, já sama jsem k pečení vánočky ještě nenašla odvahu, takže před tebou smekám, chválím, posílám ti za ni bod a těším se na další tvoje recepty.
Je moc hezká a určitě i moc chutná, posílám bodík
Ino přeju si aby jsi mě dala pokoj díky