Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kulajda

Kulajda patří mezi vydatnější polévky, které si můžete dát i jako samostatný chod třeba k večeři. Co rodina, to jiná verze a univerzální recept neexistuje. My pro vás dnes máme recept na úspornější, ale přesto chutnou, variantu.

Hodnocení receptu je 4,7 (12×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

toprecepty.cz toprecepty.cz

Snadný

Doba přípravy 50 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 35 min bez doby namáčení hub

50 min (15 min příprava + 35 min tepelná úprava, bez doby namáčení hub)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie2 784 kJ /
665 kcal
Bílkoviny16,00 g
Tuky24,58 g
Vláknina33,73 g
Cholesterol 72 mg
Sodík 99 mg
Sůl0,20 g
Sacharidy78,20 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Sušené houby namočíme na 2 hodiny do teplé vody. Krok 2: Brambory oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Dáme do hrnce a zalijeme 1 litrem vody. Přidáme scezené houby, sůl, kmín a přivedeme k varu. Vaříme asi 15 minut. Krok 3: Ve 250 ml vody rozmícháme 4 lžíce hladké mouky a zakysanou smetanu. Krok 4: Po patnácti minutách varu polévku odstavíme a přes sítko přilijeme zahuštěnou smetanu. Pečlivě rozmícháme. Krok 5: Přivedeme k varu a ještě přibližně 20 minut provaříme. Krok 6: Před koncem vaření můžeme přidat najemno nakrájený kopr. Odstavíme a polévku dál již nevaříme.

TIP: Časté chyby při vaření kulajdy

Zveřejněno 17. 2. 2008

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kulajda

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/JPl

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kulajda

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/JPl

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (21)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Recept ještě nebyl hodnocen 5,0

Mnaaaaam

Recept ještě nebyl hodnocen 5,0

Mnaaaaaaam ♥️

DOBRÝ DEN,
náhodoun jsem se stavil v restauraci v Miloticích a tam jsem si dal kulajdu. Byla vynikající. A proto že máme na zahradě snad 2 arýy kopru, který rozdávám všem , tak jsem si tu kulajdu udělal . Samozřejmě ve větším (asi 15 litrů) Velmi se povedla . Něco jsem rozdal sousedům a rodině, tři dny jsme ji jedli jen samotnou. No a asi 6 sklenic jsem zavařil v mikrovlnce na další časy . Recept byl podobný jak tady , ale čerstvé houby a i trochu česneku a bohatě toho kopru. ,,toš teda tak,,

JosefZeravicky: Teda, 15 litrů kulajdy, to už zní jako pořádná fuška. 😊Všimla jsem si, že jste komentoval i náš článek ohledně zavařování v mikrovlnce:


Výčet všeho, co v mikrovlnce připravujete, je skutečně ohromující 😉Budeme rádi, když přidáte i nějáké recepty, aby se ostatní mohli inspirovat.

:-)<3:yes::yes: Dělám ji trochu jinak ale jako u většiny polovina rodiny ji miluje a druhá nejí. Také dávám sladkou smetanu,vejce, kopr a okyselit :-K

I kdyz receptů na kulajdu je vícero,nikdy nesmí chybět kopr a vajíčka a okyselit,jinak to nemá s kulajdou opravdu nic společného

Vendula: je možné , že to s názvem kulajda nemá nic společného , ale nebuďme troškaři detalisti , tady přece jde o to , ze variant na polivku existuje milion a jsou vynikající , uvarila jsem bez vajíčka a bez okyselovani a mnaaam jen se zaprasilo a zase jsme měli změnu ♥️♥️♥️

Věra Immerova 12. 1. 2015 13:50
kulajdu dělám podle tchyně ta měla namíchany koření bobkový list, nové koření, pepř,tymián a jalovec jinak vařím stejně nakonec přidám kopr a ještě rozmíchám vajíčko dělám radši sladší jen pár kapek octa krásně voní

miluji kulajdu:-)):yes:

recept ok, ja jen pridavam kopr a smazena vajicka na cibulce a pazitkou.:-))

No, super! Já jen- u nás se do kulajdy dává i kopr a nejsem si jistá houbami, ale myslím i kolečka vajec natvrdo. Musím se zeptat syna..Ale i tak fajn! Další fotka!:-p:-)

U nás je to v podstatě stejné - kulajdu mám ráda jenom já:-8, tak že ji dělám pro sebe a pro souseda;-):-D:-D

:-8 holky Ď. Zase jsem si našla jeden receptík, co neměl foto. Tady jsem dala tu zakysku, ale většinou dělám podle toto druhého receptu a se sladkou smetanou. Jen to fakt chce trošku déle provařit. A Papričko, u ná je to s tím podobné, co miluje jeden, nemusí ten druhý a já a moje chutě už vybočují úplně.

Maris Ď. ale mně je to na prd, já nejím houby. Manžel houby miluje, ale pro změnu nesnáší kopr. Vejce a brambory sice jíme všichni, ale kulajda u nás asi nikdy nebude :-D:-D

Připravuji trošku jiným postupem, jako první vařím předem namočené sušené houby samotné, pak přidám brambory a po malé chvíli zahustím jen moukou rozmíchanou ve vodě a nechám dále pozvolna vařit nejméně 10 minut, aby se mouka provařila. Nakonec už jen zamíchám kysanou smetanu a podávám. Většinou ale dělám kulajdu z čerstvých, nebo ve vlastní šťávě sterilovaných hub s koprem a ztraceným vejcem.

Krásná fotečka, a pak že neumíš fotit.
Kulajdu jsem nikdy nejedla, ale myslela jsem, že se do ní dává kopr a vařené nebo ztracené vejce.

Merylas - krásná fotka:yes::yes::-)

Tématické fráze:
kulajda s houbami a koprem, kulajda podle pohlreicha, kulajda s houbami a koprem recept, kulajda s houbami, kulajda s houbami recept, polévka kulajda, polévka kulajda s koprem, recept kulajda s koprem, kulajda s houbami a koprem pohlreich, kulajda s koprem, kulajda polévka, polévka kulajda recept, kulajda s koprem bez hub, jak se vari kulajda, recept na kulajdu s houbami, recepty kulajda s koprem, polévka kulajda s houbami, polévky recepty kulajda, nejlepší recepty z hub, jak se dělá kulajda

Suroviny:
brambory, houby lesní, smetana zakysaná, mouka hladká, sůl, kmín drcený, kopr čerstvý

Přidat fotografie receptu