Mazanec podle babičky
Mezi symboly Velikonoc patří tradiční mazanec, který by se dle zvyků měl péct na Bílou sobotu, aby byl hotový na nedělní snídani. Mazanec, plný rozinek, před podáváním nezapomeňte posypat moučkovým cukrem, bude chutnat ještě lépe.
Suroviny pro 2 kusy
2kusy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 31 029 kJ / 7 416 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 163,89 g |
Tuky | 275,69 g |
Vláknina | 34,80 g |
Cholesterol | 2,42 g |
Sodík | 3,64 g |
Sůl | 9,00 g |
Sacharidy | 1 052,47 g |
Postup přípravy
Krok 1: Do části vlažného mléka rozdrobíme droždí. Přidáme trošku cukru, lžíci mouky a necháme vzejít kvásek.
Krok 2: Polohrubou mouku prosejeme. Přidáme moučkový cukr, žloutky, rozpuštěné máslo, vlažné mléko, sůl, vanilkový cukr, rum a rozinky.
Krok 3: Nakonec vmícháme vzešlý kvásek a vypracujeme těsto, které se nelepí na mísu ani vařečku. Necháme hodinu kynout.
Krok 4: Z těsta můžeme vytvarovat mazanec, který pak přesuneme na plech vyložený pečicím papírem, nebo ho pečeme v dortové formě vymazané tukem a vysypané moukou.
Krok 5: Mazanec potřeme rozšlehaným vejcem, a posypeme sekanými ořechy nebo mandlemi.
Krok 6: Vložíme do trouby a pečeme zvolna na 180 °C asi 45 minut. Upečenost kontrolujeme špejlí, kterou zapíchneme do mazance a po vytažení musí být suchá. Z formy vyndáme, až vychladne.
Zveřejněno 21. 4. 2015
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Mazanec podle babičky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/o0wY
Moje poznámka
Mazanec podle babičky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/o0wY
Nejnovější recepty
Kachna s medem a jablky
Přidáno před 4 hodinami
Pomazánka z brynzy
Přidáno před 14 hodinami
Fazolový stroganoff se žampiony a cuketou
Přidáno před 18 hodinami
Hovězí maso na pivě
Přidáno 17. 10. 2025 21:23:34
Plněná kuřecí prsa na pórku
Přidáno 17. 10. 2025 18:14:00
Rybí závitek z makrely
Přidáno 17. 10. 2025 18:01:29
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Rychlý jablečný štrúdl - listové těsto
Vendy007 před 5 minutami
Milčiny macešky
Lenka95 před 32 minutami
Zapečené gnocchi s kuřecím masem v sýrové omáčce se špenátem
Aleister před 35 minutami
Šťavnaté zapečené kotlety
Sahula před 41 minutami
Polévka z červené čočky s česnekem
MilVil před 49 minutami
Café latte
nadihacek před 1 hodinou
Dýňová polévka s fazolemi
jana1974 před 1 hodinou
Vepřové maso po srbsku
Stefi.f před 1 hodinou
Krevety s chilli omáčkou
Darwin před 2 hodinami
Jablečná hrnková bábovka
LidusV před 2 hodinami
Tématické fráze:
recept na mazanec od babičky,
velikonoční mazanec od babicky,
mazanec recepty od babicky,
čím potřít mazanec,
mazanec od babičky,
čím potrit mazance,
forma na mazanec,
jak udělat mazanec,
čím potřít velikonoční mazanec,
hrníčkový mazec,
mazánec,
nedělni mazanec,
velikonoční mazanec podle babičky,
mazanec do formy,
výborný mazanec jako od babičky,
mazanec jak od babičky,
mazanec ve formě,
vánočka podle rettigové,
jak udělat velikonoční mazanec,
kynutý pletený mazanec videorecept
Suroviny:
mouka polohrubá,
cukr moučkový,
máslo,
žloutek,
droždí čerstvé,
mléko,
sůl,
cukr vanilkový,
rum,
rozinky,
vejce,
ořechy,
mandle,
tuk,
mouka hrubá
Komentáře (13)
No, mě skrzeva ten název zaujalo právě to, jak zde nekoresponduje obsah s formou, tedy to, že je to "mazanec" z formy. Domnívám se, že PRABABIČKA "lila" toto těsto sice do formy, ale do formy na vánočku. Jitta Mat asi takovou formu nemá, tak to peče v tom co má a říká tomu mazanec, což je mazec
zizala:
Sohlasím s vámi, mazanec to není
zizala:
Nesouhlasím s vámi... Ale je fakt, že tady si může každý nazvat rcp jak mu libo
Jitta Mat:
Toto je výborný, ba přímo nejlepšejší recept na vánočku co jsem zkoušel