Mazanec podle babičky
Mezi symboly Velikonoc patří tradiční mazanec, který by se dle zvyků měl péct na Bílou sobotu, aby byl hotový na nedělní snídani. Mazanec, plný rozinek, před podáváním nezapomeňte posypat moučkovým cukrem, bude chutnat ještě lépe.
Suroviny pro 2 kusy
2kusy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 31 029 kJ / 7 416 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 163,89 g |
Tuky | 275,69 g |
Vláknina | 34,80 g |
Cholesterol | 2,42 g |
Sodík | 3,64 g |
Sůl | 9,00 g |
Sacharidy | 1 052,47 g |
Postup přípravy
Krok 1: Do části vlažného mléka rozdrobíme droždí. Přidáme trošku cukru, lžíci mouky a necháme vzejít kvásek.
Krok 2: Polohrubou mouku prosejeme. Přidáme moučkový cukr, žloutky, rozpuštěné máslo, vlažné mléko, sůl, vanilkový cukr, rum a rozinky.
Krok 3: Nakonec vmícháme vzešlý kvásek a vypracujeme těsto, které se nelepí na mísu ani vařečku. Necháme hodinu kynout.
Krok 4: Z těsta můžeme vytvarovat mazanec, který pak přesuneme na plech vyložený pečicím papírem, nebo ho pečeme v dortové formě vymazané tukem a vysypané moukou.
Krok 5: Mazanec potřeme rozšlehaným vejcem, a posypeme sekanými ořechy nebo mandlemi.
Krok 6: Vložíme do trouby a pečeme zvolna na 180 °C asi 45 minut. Upečenost kontrolujeme špejlí, kterou zapíchneme do mazance a po vytažení musí být suchá. Z formy vyndáme, až vychladne.
Zveřejněno 21. 4. 2015
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Mazanec podle babičky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/o0wY
Moje poznámka
Mazanec podle babičky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/o0wY
Nejnovější recepty
Maminčina bažantí stehna
Přidáno před 6 hodinami
Květákové kari s fazolkami edamame
Přidáno před 6 hodinami
Uzená kuřecí stehna s baby špenátem
Přidáno před 13 hodinami
Chuťovky z listového těsta
Přidáno před 15 hodinami
Těstoviny s treskou a pepřem
Přidáno před 23 hodinami
Vepřová plec se špenátem
Přidáno 19. 10. 2025 15:32:36
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vepřové karé na cibuli
misula29 před 32 minutami
Palačinky - klasické
Lukrejka před 1 hodinou
Vepřovo-špenátová roláda na česneku
PavlaJ před 1 hodinou
Hrníčková bábovka od babičky
Lukrejka před 3 hodinami
Závin tažený jablečný
Majkaa před 4 hodinami
Hlíva ústřičná jako "minutka"
KrisZaezemi před 5 hodinami
Domácí kmínový chleba
KristulaT před 5 hodinami
Babiččiny blbouny
KristulaT před 6 hodinami
Kynuté buchty, plněné marmeládou
Renata1101 před 6 hodinami
Španělské ptáčky
Jan@Novy před 6 hodinami
Tématické fráze:
recept na mazanec od babičky,
velikonoční mazanec od babicky,
mazanec recepty od babicky,
čím potřít mazanec,
mazanec od babičky,
čím potrit mazance,
forma na mazanec,
jak udělat mazanec,
čím potřít velikonoční mazanec,
hrníčkový mazec,
mazánec,
nedělni mazanec,
velikonoční mazanec podle babičky,
mazanec do formy,
výborný mazanec jako od babičky,
mazanec jak od babičky,
mazanec ve formě,
vánočka podle rettigové,
jak udělat velikonoční mazanec,
kynutý pletený mazanec videorecept
Suroviny:
mouka polohrubá,
cukr moučkový,
máslo,
žloutek,
droždí čerstvé,
mléko,
sůl,
cukr vanilkový,
rum,
rozinky,
vejce,
ořechy,
mandle,
tuk,
mouka hrubá
Komentáře (13)
No, mě skrzeva ten název zaujalo právě to, jak zde nekoresponduje obsah s formou, tedy to, že je to "mazanec" z formy. Domnívám se, že PRABABIČKA "lila" toto těsto sice do formy, ale do formy na vánočku. Jitta Mat asi takovou formu nemá, tak to peče v tom co má a říká tomu mazanec, což je mazec
zizala:
Sohlasím s vámi, mazanec to není
zizala:
Nesouhlasím s vámi... Ale je fakt, že tady si může každý nazvat rcp jak mu libo
Jitta Mat:
Toto je výborný, ba přímo nejlepšejší recept na vánočku co jsem zkoušel