Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Valašské podlesníky

Hodnocení receptu je 5,0 (82×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

18. 7. 2010 21:56

Suroviny pro 1

1

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Postup přípravy

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Roman

29. 6. 2015 22:14

Nazdar lidičky, chtěl jsem dětem přiblížit naše dětství a udělal jsem jim podlesníky. Nu, zprvu na to hleděli nevěřícně, ale po prvním soustu bylo v jejich očích vidět stejné jiskření jako nám, když jsme u pece stáli a čekali až ji babička otevře... jojo to byly časy. Co si jen vzpomínám tak dělaly se buďto s máslem a cukrem krystalem aby to hezky křupalo, nebo se sbíranou hustou smetanou a pokapané medem a zapíjeli jsme je čerstvě nadojeným mlékem. Takhle si je pamatuju. Avšak vynalézavost nezná mezí tak já ty podlesníky dělám na sladko i slano. Na sladko s různými marmeládami a povidly, medem, kyselou smetanou s borůvkami a na slano jsou výborné s čerstvými škvarky nebo pečené se slaninou či ještě horké pomáslované a sypané strouhaným sýrem. Ke slané kombinaci už však nedoporučuju k zapíjení mléko...
A ještě pro upřesnění - podlesník byl vždy na zelném listě. Co se peklo ze stejného těsta, ale na vymazaném plechu či pekáči, byla "latěna" a ta se dělala po celý rok a nejlépe s máslem a cukrem nebo povidly. jo, a musela křupat:-p
Tož sa mivajte a aby sa Vám aj dařilo tých starých dobrých recepisů kopec vnésť zpátky do moderního života:-))

Simona

27. 8. 2014 17:49

Tak jsem si vzpoměla na strejdu jak jsem jezdívala na prázdniny do Valašské Bystřice, jak nám je tam dělal, byly suprovní,tak jako on :-):yes:simona.sg@seznam.cz

Jaruna

22. 2. 2014 07:25

Podlesníky dělám, tedy peču : pomleté /strouhané/ vařené brambory osolené, , celé vajíčko , acidofilní mléko, polohrubá mouka - těsto musí být více husté, ztěžka plcne ze lžíce na plech , dobře vymaštěný - udělám 4 obdélníčky /aby bylo hodně křupavých rožků/ o tlouštce ca půl centimetru, peču z obou stran, pak každý obdélník roztrhnu na půlky a do misky skládám - půl podlesníku, dobře poastit máslem, dobře pocukrovat až spotřebuju všecky podlesníky, hodím mezi vlky, pardon, děti a vnuky, musí dostat i pes protože mu tečou sliny, maso u něho tuto reakci nevyvolá.Celkové množství ingrediencí je nutno přidat úměrně množství brambor, po 1 až 2 vyzkoušeních do jde.

casino

8. 1. 2014 22:28

Jenda1:
Vaše podlesníky jsou obzvláště vypečené... :yes:
Zkoušel jsem na tom listoví cosi podobného a nedopadlo to:-((
http://www.labuznik.cz/recept/bramboraky-zdraveji/
Na podlesnících jsem vyrostl...
No, přežil jsem je:-!:-((
U nás se pekly jen tak na plechu, pak se, ještě horké potíraly (neboli "matlaly" jak je tu psáno) máslem a sypaly cukrem - obojího bohatě:yes: Když to šlo, tak jsem je jenom olízal:-//:-))

Zajímavé:
V 11 komentářích tu píšou že vyzkoušejí...
Buď jenom tmolili:-(( nebo zjistili, že podlesníky sice jedlé jsou, ale nestojí ani za komentář...

170963

7. 1. 2014 15:25

:-p

Zuzka Zuzka

26. 9. 2012 10:54

Jitka: Tak to je vzpomínka na dětství strávené v Lužné u Vsetína. Tetička je matlala máslem a zkyslou šlehačkou, mastnota z toho tekla, ale pro nás to bylo nebe na zemi. Dobrých 35 let jsem je nejedla. Pamatuji si je, že vypadaly trochu jinak.

Jitka

26. 9. 2012 09:30

Pravé valašské podlesníky byly bez mléka a vejce, Valaši byli chudí. A mouka byla celozrnná. Samozřejmě tyto vylepšené chutnají o fous líp.

ferko

29. 8. 2012 09:55

idem sa do toho pustiť.manželka nie je doma a já verím že ju prekvapím.dám vedieť...:-)

jarkave

8. 8. 2012 17:51

:yes::yes:no tak to bude dobrota určitě vyzkouším a :-K:-K+60

magdalenka magdalenka

30. 10. 2011 15:40

V rodisku môjho otca (nie je to ďaleko od Valašska) sa im hovorí "polesníky" a robia sa bez vajca a mlieka, iba zemiaky a málo múky. Spomínam na postávanie pri veľkej stavanej peci a čakanie na čerstvo upečené...Vďaka za tento recept :yes: i spomienky na detstvo.

senky senky

30. 10. 2011 14:40

:-O:-O valaská nádhera;-)

nada

30. 10. 2011 14:33

zrovinka je dělám a nemaj chybu:-p:yes:

hedvika

20. 1. 2011 22:16

podlesníky jóóó..to je naše:-)jsem z valašska a máme tradici že na podzim když se sklizi zeli tak je delavame primo na šporáku .vzdycky se nas sejde nejmin 20lidi-rodina a dela se cely skopek testa.vsem doporucuju...VYZKOUŠEJTE:-)

Janca

9. 8. 2010 13:08

My je delame trochu jinak - na plechu bez zelnych slupek, neni to zrovna jednoduche, daji se lehce spalit a hodne zalezi i na vasi troube :-) podavame se zakysanou smetanou, cukrem a maslem :-))

thomassinno thomassinno

4. 8. 2010 18:29

Jeno - smekám :-O Parádní recepis a supeeer fotky :yes: + 45

1 2 3

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: valašské recepty polesníky podlesnáky valašská jídla recepty z valašska podlisniky podlisniky valasske jidla valašské jídlo polesníky recept bila kava recept podlišník podlesniky na plechu bramborové podlesníky jídlo podlesníky valašská kuchařka pečeni podlesniku valašské podlistníky vareni podlesniky podlesnáky recept

Suroviny: brambory, mouka hladká, mléko, vejce, sůl, listy zelné

TopRecepty.cz

Valašské podlesníky

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ng9P