Galettes - slané bretaňské palačinky

Vanilka Kuchařka: Vanilka

Doba přípravy: 30 min. asi 6 ks Ostatní 12 názorů

Suroviny

120 g pohanka
1 vejce
200-250 ml vody
1/2 lžičky soli
2 lžíce rozpuštěného sádla nebo másla (lepší je slané)
Recept si zatím oblíbilo 11 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Vyšleháme mouku s vejcem.

  2. Poté pomalu přiléváme vodu.

  3. V případě vody se řídíme spíše podle rozumu, těsto by mělo mít podobnou konzistenci jako těsto na palačinky.

  4. Následně osolíme a vyšleháme.

  5. Několik hodin necháme těsto uležet a nakonec přidáme rozpuštěné sádlo nebo máslo a opět vyšleháme.

  6. Pánev potíráme máslem a smažíme na ní tenoučké placky, které po obrácení plníme různými přísadami (šunka, losos, sýr, zelenina, cibulka dušená v medu, syrové vejce, apod.)

  7. Poté galette zabalíme - ohneme po stranách, čímž nám vznikne s otvorem uprostřed.

  8. Opět dáme pod galette kousek másla a necháme na pánvi všechny ingredience zapéct.

Poznámka

Tento recept jsem si dovezla z Francie, kde jsem byla na návštěvě u příbuzné. Ve Francii mají na přípravu galettes a palačinek speciální přístroje, každý člen rodiny si za asistence ostatních připravuje svou vlastní galettes a je u toho vždy velká legrace.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdíleli již 4 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Galettes - slané bretaňské palačinky

  • petr petr(neregistrovaný)

    chtěl bych se zeptat, cca kolik hodin se to má nechat uležet a hlavně jak dlouho je to schopno vydržet v lednici nebo jestli se musí vše vypotřebovat hned.
    Díky

    Odpovědět

  • zdenek zdenek(neregistrovaný)

    Díky za recept. Určitě jej vyzkouším. Nyní ale zkouším galettes dle podobného receptu, který jsem si dovezl z FR. Bohužel se mi nedaří :-// . Trhají se a nedají se otočit. Můžu se zeptat, jakou teplotu má mít pánev? Napadá někoho, kde by mohla být chyba? Pokud se mi podaří vyladit ten můj recept, tak jej sem taky vložím. Díky za nápady.

    Odpovědět

  • Kamila Kamila(neregistrovaná)

    Jsou naprosto dokonalé, díky za recept!

    Odpovědět

  • Vanilka Vanilka(autorka receptu)

    Ano rozdíl je v mouce. Ale myslím si, že galettes jsou pouze slané... Nicméně meze se nikomu nekladou!!!:-)

    Odpovědět

  • Eliza Eliza

    Já jsem myslela, že rozdíl je právě v té mouce - crêpes jsou z těsta z běžné hladké mouky a z pohankové mouky jsou právě galettes...? A obojí je možné plnit sladkou i slanou náplní... Tak to jsem zase chytřejší...;-)

    Odpovědět

  • Vanilka Vanilka(autorka receptu)

    No galettes na sladko jsou crepes a ty se nedělají z pohankové mouky...ale samozřejmě jsou taky výborné, například s kaštanovým krémem....mňami, mňami, mňam!!!:-8

    Odpovědět

  • jajine jajine

    Hmmm,to mě moc láká:-pA co takhle Galettes na sladko,Vanilko,to nedělají v zemi galského kohouta?Já jsem takový sladkomil:-)):-))Možná tu cibulku dušenou v medu zkusím.A posílám bod:yes::yes:

    Odpovědět

  • Vanilka Vanilka(autorka receptu)

    Všem děkuji! :-K Hlavně je to taky moc dobré!!! Pohanková mouka naprosto změní chuť klasických palačinek.

    Odpovědět

  • --ReNi-- --ReNi--

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Opravdu nádherné fotky a zajímavý recept;-):yes:

    Odpovědět

  • misza misza

    Fotky jsou úžasné:-O:-K

    Odpovědět

  • Eliza Eliza

    To je moc pěkný recept, francouzské palačinky mám moc ráda. Fotky jsou přímo kouzelné...:-K
    +:yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: slané palačinky slané palačinky recept galletes palacinky slane francouzské slané palačinky slaná palačinka recept na slané palačinky recepty slané palačinky galletes recept přístroj na palačinky slané francouzské palačinky recepty na slané palačinky recept slané palačinky francouzské palačinky slané palačinky na slano recept přístroj na francouzské palačinky slana palacinka recept recept francouzské slané palačinky slane palačinky recepty francouzské galletes recept

Zapomněl/a jsem heslo