Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečený lilek s česnekem

Pečený lilek s česnekem je jednoduché a chutné jídlo, které přináší dokonalou kombinaci jemnosti lilku a výrazné vůně česneku. Při pečení lilek krásně zkaramelizuje a získá plnou, bohatou chuť, která vynikne jako příloha, předkrm nebo lehké hlavní jídlo.

Hodnocení receptu je 4,8 (15×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

isindy isindy

Snadný

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 60 min

70 min (10 min příprava + 60 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie1 157 kJ /
276 kcal
Bílkoviny10,80 g
Tuky0,72 g
Vláknina25,20 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 436 mg
Sůl1,00 g
Sacharidy54,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Lilek omyjeme a podélně rozpůlíme. Krok 2: Do dužiny uděláme zářezy, abychom neprořízli spodní slupku. Krok 3: Do jednotlivých zářezů vložíme tenké plátky oloupaného česneku, osolíme, opepříme, pokapeme olivovým olejem a pečeme v troubě na 200 °C 30 minut přikryté alobalem, poté 30 minut odkryté. Krok 4: Podáváme jako přílohu k masu nebo jen s pečivem, či bramborem.

Zveřejněno 24. 10. 2010

Poznámka autorky isindy

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pečený lilek s česnekem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/KQjJ

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pečený lilek s česnekem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/KQjJ

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (26)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Meli jsme to vcera k veceri a bylo to dobre. Chutove to trochu pripomina bramborak.

Absošmoulní žraso... palec nahoru!:yes:

áá Baklažán ala Jean! miluju tuhle úpravu. Já ještě přidávám navrch provensálské bylinky či čerstvý tymián a na závěr zasypu trochou parmezánu

Skvely a jednoduchy recept. Mne skoro chutnal jeste lepe druhy den, nakrajela jsem to nastudeno na platky a snedle i se slupkou. (lilek byl organicky pestovany) Slupka pres noc bezvadne zvlacnela.

markovaklatovy@seznam.czMusím se přidat ke kladnému hodnocení.Dnes byl lilek k obědu,je to vynikající.Děkuji za rychlý recept.

Rob: Ano, absolutní souhlas - tato úprava lilku nemá chybu:yes::yes::yes:;-)

:yes: Perfektní recept. Lilek jsem dělal poprvé, našel jsem tento jednoduchý recept a předčilo to mé očekávání.:yes:

Ja som skúšala tento recept a môžem povedať, že nebol lepší ako z http://lilek.net/zapeceny-lilek

martino, jsem ráda, že chutnalo :-K

Isu zasloužený bodík přidělen. Lilek byl fenomenální, jen jsem nepekla pod alobalem, ale přímo.:-p

martino, určitě ano ;-) dej pak vědět, jak dopadlo :-)

Isu chtěla bych tento recept vyzkoušet. Mám 2 lilky a ty váží dohromady téměř kilo. Bude stačit péct je hodinu?

Michs, baklažány mám veľmi rada a roky ich pripravujem na všetky možné spôsoby, ale doteraz som neprišla na to, kedy a prečo a ktorý baklažán bude horký...(niekedy bol taký aj po vypotení, niekedy nebol horký ani bez potenia...:-))

Tak to skusim podla teba, ked budu mat pekne lilky, aspon z 1 polovicky urobim takto ;-) bez vypotenia

michsamant, chvíli mi trvalo, proč by měla teplota lilku souviset s vypocením :-8:-D, ale už mi to došlo...ne nebyl hořký, měl výrazně česnekovou chuť a byl výborný....ze zbytku jsem teď udělala "kaviár" ;-)

isahu, nebol horky ked si ho nedavala vypotit najskor? inak jednoduchy, pekny recept :yes:

Vyzkouším ;-);-);-)

Moc dobře znám a dělávám :-p, česnek není po upečení vůbec tak štiplavý a s tím lilkem se jeho chuť tak krásně prolne, je to velice jednoduchá, ale vynikající příprava lilku. Dávám bodík :yes::yes::yes:

Jani, já už mám i šanon i desky :-)...jen si k tomu sednout :-8:-8

isahu, nechceš poslat album od Polhreicha(nebo, jak se to píše?) Je to vlastně pořadač, tam si můžeš vkládat recepty do alelujáááá!!:-)):yes::yes:

no :-8:-8:-8 trochu :-8, znáš to, postupně to probírám a třídím, ale je toho moc...a pořád přibývají...:-8 musím si založit další desky a doplnit je, už si to slibuji asi měsíc....;-)

Koukám, že máš v těch výstřižkách a útržkách receptů podobný "pořádek" jako já...:-D:-D

Elizo, já nevím :-D já našla jen mezi ústřižky fotku upečeného lilku, recept byl asi na jiné straně a někam se zatoulal :-//...takže jsem odhadovala jen z toho obrázku :-8

Znám...:-p:-p, je to lahůdka. Olivová kuchařka, že? ;-)

Lilek miluji na jakýkoliv způsob, posílám bodík. Recept vyzkouším, 2 palice česneku dodají asi lilku pořádný říz;-)

Tématické fráze:
pečený lilek, pečený lilek v troubě, lilek v troubě, lilek úprava, výborné recepty z lilku, pečený lilek recepty, pečený lilek recept, lilek pečeny, recept na pečený lilek, jednoduchá úprava lilku, pečený baklažán, pečené lilky, lilek a jeho úprava, uprava lilku pečení, lilek, lilek peceny v troube, recept lilek v troubě, lilek na česneku, zapečený lilek s česnekem, pečené lilky s česnekem

Suroviny:
lilek, česnek, pepř mletý, olej olivový, sůl

Naposledy jste si prohlédli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu