Zimní řezy

Suroviny

Těsto:
500 g hladké mouky
250 ml mléka
70 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
1 žloutek
70 g tuku (máslo)
30 g droždí
špetka soli
Tvarohová náplň:
300 g tvarohu
100 g cukru
2 žloutky
Jablková náplň:
500 g jablek
rozinky
100 g perníku na strouhání
1 lžíce cukru
trochu skořice
2 bílky a moučkový cukr na sníh

Postup přípravy receptu

  1. Zatímco v létě a na podzim zpracováváme sezónní ovoce, v zimě je nabídka přece jen menší, a tak vám možná přijdou k chuti tyto řezy, které můžete připravit i v zimním období. Nejsou náročné na suroviny ani na přípravu (pokud zvládáte kynuté těsto).

  2. Na těsto si nejdříve rozpustíme tuk (máslo nebo Heru) a necháme ho trochu zchladnout. Kvasnice rozdrobíme do mléka, do kterého jsme přidali trochu cukru a necháme je vzejít. K mouce přidáme oba cukry, špetku soli, žloutek, vlahý tuk a vzkynutý kvásek. Vypracujeme hladké těsto a necháme v teple asi hodinu kynout.

  3. Zatím se věnujeme přípravě náplní. Jablka oloupeme, odstraníme jádřince a nakrájíme na kousky. Vložíme je do hrnečku, kde jsou asi 2 mm vody na dně. Mírně posypeme cukrem a skořicí a pod pokličkou dusíme pár minut do měkka. Odstavíme ze zdroje tepla a přidáme nastrouhaný perník. Měla by vzniknout poměrně hustá jablečná hmota, kterou necháme zchladnout.

  4. K tvarohu přidáme cukr, žloutky, moučkový cukr a vymícháme. Nakonec přidáme propláchnuté rozinky.

  5. Vykynuté těsto rozdělíme na pomoučeném vále na dva díly a připravíme si hlubší plech na pečení. Ten vytřeme tukem a vysypeme hrubou moukou. P

  6. rvní díl těsta rozválíme na plát velikosti plechu a opatrně ho na plech přeneseme. Potřeme ho tvarohovou náplní.

  7. Stejně si vyválíme druhou část těsta, ale při přenášení na plech jsme ještě pečlivější, protože na tvarohové náplni s ním nejde moc pohybovat. Na druhou vrstvu těsta rozetřeme jablečnou náplň.

  8. Z bílků ušleháme tuhý sníh a zamícháme do něj moučkový cukr. Sněhem potřeme povrch moučníku a pečeme v troubě vyhřáté na 190°C.

  9. Po upečení necháme zchladnout a krájíme na řezy. Tyto řezy jsou nejlepší ještě vlahé. Před podáváním je můžeme ozdobit i kopečkem šlehačky.

Poznámka od kuchařky

Tento recept jsem nedávno dostala, ale zatím jsem ho ještě nezkoušela.

Tak snad ten kdo si jej skusí, bude spokojen a dá vědět jak mu chutnalo.

Komentáře k receptu Zimní řezy

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Výborný koláč :yes: Jablkovú náplň som zahustila piškótami, nakoľko perník na strúhanie som u nás nevidela ani nepamätám :-D Nabudúce ale dám viac tvarohu, cca 500 g.
    Nepiekla som naraz, ale najprv samotný koláč asi na 80%, až potom som dala sneh a dopiekla.

    Odpovědět

  • mimosa mimosa

    Nechci být škodolibá,ale foto není,proto,že není ani na webu ,z kterého je to doslova opsáno:-Shttp://oblackovy.blog.cz/1005/zimni-rezy

    Odpovědět

  • Klara Klara

    Mám obavy, že ten sneh na vrchu sa skôr upečie, než tie dve vrstvy cesta, nie je to tak?

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    RenyH , recept je krásný, dobře popsaný. Śkoda, že nemáš foto.;-):yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: řezy na plech nejnovější recepty zimní řezy nejlepší řezy na plechu řezy na plech řezy s jablečnou náplní zimní koláč nejlepší řezy na plech zimní řez růží řezy recept na zimní řezy zimní řezy recept zimní řez řezy z kynutého těsta zimni recepty řezy s kynutého těsta náročné řezy vlahé řezy řezy pro náročné top řezy nejlepší kynuté pečené řezy