Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Congri

Hodnocení receptu je 4,9 (25×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

isindy isindy

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie13 132 kJ /
3 139 kcal
Bílkoviny99,77 g
Tuky92,48 g
Vláknina110,36 g
Cholesterol 70 mg
Sodík 1,65 g
Sůl4,12 g
Sacharidy423,60 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Fazole propláchneme a dáme vařit do osolené vody. Vhodný je širší mělký hrnec. Vodu nenecháme vyvařit, průběžně doléváme, fazole musí být pořád lehce potopené. Krok 2: Po přibližně 1-1,5 hodině jsou fazole téměř měkké, není třeba je předem namáčet. Uvařené fazole necháme i s vodou v hrnci a udržujeme mírný var. Krok 3: Na pánvičce na troše oleje osmažíme kousky slaniny a měsíčky cibule, přidáme na tenké proužky nakrájenou papriku a utřený česnek, orestujeme a přidáme rajský protlak. Krátce provaříme, trošku podlijeme, okořeníme solí a pepřem do pikantní chuti a vše nalijeme k fazolím. Krok 4: Přidáme propláchnutou rýži, promícháme, případně ještě dokořeníme. Tekutiny by mělo být přibližně 2 cm nad rýži. Krok 5: Přikryté dusíme na mírném plameni do změknutí rýže, voda by se měla všechna vstřebat a konečné jídlo má být sypké. Pokud je tekutiny příliš, můžeme dát odkryté do trouby, aby se "dosušilo"

Zveřejněno 3. 11. 2010

Poznámka autorky isindy

Černé fazole jsou po uvaření pevnější, mají lehce oříškovou chuť a špatně se shání (nezaměňovat za červené fazole, které jsou běžně k dostání).

Toto jídlo patří k tradičním kubánským pokrmům, podává se jako příloha k masu i jako samostatný pokrm (obdoba našeho rizota). Recept mám od rodilých Kubánců, kteří občas nahradili slaninu suchým salámem, místo papriky použili čalamádu...jídlo má řadu variací.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Congri

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/G84K

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Congri

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/G84K

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (18)

Moc dobré i ve vege verzi bez slaniny. Děkuji za recept :)
:yes:

Miluji tohle jídlo.Dnes jsem ho dělala,jen nedávám slaninu a kdo má rozmlsaný jazýček jako já ,přílohu dělám hranolky a kuře a nebo masovou směs..

Zdeněk Musil 7. 2. 2016 09:53
To nemá chybu ! byli jsme na Kubě téměř pět let a kdykoliv byla možnost si congri udělat nebo si jej dát v restauraci,tak slovo mana je málo.
Dodnes když seženu černé fazole,tak je u nás "fiesta".:-p:yes::-p:-):yes::-p

Congri jsem poprvé jedl při mé asi měsíční služební cestě na Kubu a od té doby si je děláme pravidelně. Jsou asi skutečně nejlepší s pečenými kuřecími stehny na másle a tymiánu. K tomu ještě naložené celé (ne nasekané, protože je z toho pak kaše):-pfazolové lusky lehce prohřáté bez nálevu na másle a provensálským kořením. BOMBA!!!

Skvělé. Na Kubě jsme je dělali z malinkých kubánských černých fazolek, jejichž chuť je téměř masová.:-K

Nedávála jsem protlak, ani zelenou papriku, ale naopak lžičku mleté červené papriky, lžičku oregana, 2 drcené bobk.listy, více česneku a 2 dcl červeného vína, které spolu s česnekem zvýrazňuje celkovou chuť.
Recept mám z knihy Co chutná Evě Pilarové a opravdu k tomu nemusí být ani masíčko.
Třeba někdo zkusí i tuto variantu:-p
I když jsem nedělala přesně podle receptu, přidám fotku, když tak ji prostě "deletuj":-D;-):-K:yes:17 (boďan také za inspiraci, protože mě lákají netradiční kombinace surovin..):-K

Vyzkoušeno,je to skvělé jako samostatné jídlo i jako příloha!Díky:-p:yes:

ahoj:-)) bez protlaku a papriky a dochutit oreganem...tak to aspoň dělali v havaně..a doporučuji bůček místo slaniny;-)

Tyto fazole jsem jedla bez rajskeho protlaku a se suchym salamem, jak autorka pise. Byla to uzasna priloha ke kurecim stehynkum. Cerne fazole nemam rada, ale v teto uprave byly vynikajici. Davam bodik a dekuji za recept:-p:yes:

Rýži s fazolemi máme všichni doma moc rádi. Já si to zjednodušuji,:-8 dávám fazole v tomatě. Tvůj recept je založen na těch černých, tak až je seženu, určitě vyzkouším a vím, že si pochutnáme, proto posílám bodík předem:-):yes:+

Hezká příloha a fazolky miluji:yes:

Výborný recept:yes:po luštěninách se můžu utlouct:-D

Černé fazole jsem měla dneska v ruce v Kaufu a přemýšlela, co by s nima šlo. Ale jelikož mám zásobu jiných barev, vrátila jsem je. :-O:-8, tak tam skáknu ještě no;-):-p:-D:yes:

Zase další dobrota:-p+6:yes:

Načíst další komentáře (3)

Tématické fráze:
kubánské congri, kubánské kongri, rýže congri, cerne fazole recept, kongri, congri kubánská rýže s fazolemi, kongri recept, cerné fazole, kubanska ryze, recepty černé fazole, cerne fazole recepty, fazole recepty, rizoto recept, kubansky congry, congri ryze, kubanske jidlo congri, kubanska ryze recept, kubánské congri recept, con gri, přílohy recepty

Suroviny:
fazole černé, rýže, cibule, česnek, sůl, protlak rajčatový, paprika čerstvá zelená, slanina, olej

Přidat fotografie receptu