

Congri
Suroviny
- 300 g černých fazolí
- 400 g rýže
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- sůl
- 2 lžíce rajského protlaku
- 1 zelená paprika
- 10 dkg slaniny
- olej
Postup přípravy receptu
Fazole propláchneme a dáme vařit do osolené vody. Vhodný je širší mělký hrnec. Vodu nenecháme vyvařit, průběžně doléváme, fazole musí být pořád lehce potopené.
Po přibližně 1-1,5 hodině jsou fazole téměř měkké, není třeba je předem namáčet. Uvařené fazole necháme i s vodou v hrnci a udržujeme mírný var.
Na pánvičce na troše oleje osmažíme kousky slaniny a měsíčky cibule, přidáme na tenké proužky nakrájenou papriku a utřený česnek, orestujeme a přidáme rajský protlak. Krátce provaříme, trošku podlijeme, okořeníme solí a pepřem do pikantní chuti a vše nalijeme k fazolím.
Přidáme propláchnutou rýži, promícháme, případně ještě dokořeníme. Tekutiny by mělo být přibližně 2 cm nad rýži.
Přikryté dusíme na mírném plameni do změknutí rýže, voda by se měla všechna vstřebat a konečné jídlo má být sypké. Pokud je tekutiny příliš, můžeme dát odkryté do trouby, aby se "dosušilo"
Poznámka od kuchařky
Černé fazole jsou po uvaření pevnější, mají lehce oříškovou chuť a špatně se shání (nezaměňovat za červené fazole, které jsou běžně k dostání).
Toto jídlo patří k tradičním kubánským pokrmům, podává se jako příloha k masu i jako samostatný pokrm (obdoba našeho rizota). Recept mám od rodilých Kubánců, kteří občas nahradili slaninu suchým salámem, místo papriky použili čalamádu...jídlo má řadu variací.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Congri
-
Miluji tohle jídlo.Dnes jsem ho dělala,jen nedávám slaninu a kdo má rozmlsaný jazýček jako já ,přílohu dělám hranolky a kuře a nebo masovou směs..
-
To nemá chybu ! byli jsme na Kubě téměř pět let a kdykoliv byla možnost si congri udělat nebo si jej dát v restauraci,tak slovo mana je málo.
Dodnes když seženu černé fazole,tak je u nás "fiesta". -
manžhttp://www.toprecepty.cz/images/design/smajlici/3.gifela mam khttp://www.toprecepty.cz/images/design/smajlici/3.gifubance toto jidlo delam často .proste congri milujem 4:-
-
Congri jsem poprvé jedl při mé asi měsíční služební cestě na Kubu a od té doby si je děláme pravidelně. Jsou asi skutečně nejlepší s pečenými kuřecími stehny na másle a tymiánu. K tomu ještě naložené celé (ne nasekané, protože je z toho pak kaše)
fazolové lusky lehce prohřáté bez nálevu na másle a provensálským kořením. BOMBA!!!
-
Skvělé. Na Kubě jsme je dělali z malinkých kubánských černých fazolek, jejichž chuť je téměř masová.
-
Nedávála jsem protlak, ani zelenou papriku, ale naopak lžičku mleté červené papriky, lžičku oregana, 2 drcené bobk.listy, více česneku a 2 dcl červeného vína, které spolu s česnekem zvýrazňuje celkovou chuť.
Recept mám z knihy Co chutná Evě Pilarové a opravdu k tomu nemusí být ani masíčko.
Třeba někdo zkusí i tuto variantu
I když jsem nedělala přesně podle receptu, přidám fotku, když tak ji prostě "deletuj"17 (boďan také za inspiraci, protože mě lákají netradiční kombinace surovin..)
-
Vyzkoušeno,je to skvělé jako samostatné jídlo i jako příloha!Díky
-
ahoj
bez protlaku a papriky a dochutit oreganem...tak to aspoň dělali v havaně..a doporučuji bůček místo slaniny
-
Tyto fazole jsem jedla bez rajskeho protlaku a se suchym salamem, jak autorka pise. Byla to uzasna priloha ke kurecim stehynkum. Cerne fazole nemam rada, ale v teto uprave byly vynikajici. Davam bodik a dekuji za recept
-
Rýži s fazolemi máme všichni doma moc rádi. Já si to zjednodušuji,
dávám fazole v tomatě. Tvůj recept je založen na těch černých, tak až je seženu, určitě vyzkouším a vím, že si pochutnáme, proto posílám bodík předem
+
-
Hezká příloha a fazolky miluji
-
Výborný recept
po luštěninách se můžu utlouct
-
Černé fazole jsem měla dneska v ruce v Kaufu a přemýšlela, co by s nima šlo. Ale jelikož mám zásobu jiných barev, vrátila jsem je.
, tak tam skáknu ještě no
-
Zase další dobrota
+6
-
Ivka, veľmi sympatický recept!