Lečo
Jídlo, do kterého využijete přebytky sezónní zeleniny. Řeč je o leču, velmi jednoduchém, rychlém a chutném pokrmu. Můžete jej podávat s pečivem, bramborami nebo ho zavařit a chuť léta si tak připomenout i v zimě.
Suroviny pro 1 dávka
1 dávka
Nutriční hodnoty
Energie | 10 771 kJ / 2 574 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 115,19 g |
Tuky | 172,23 g |
Vláknina | 30,88 g |
Cholesterol | 1,07 g |
Sodík | 6,09 g |
Sůl | 14,63 g |
Sacharidy | 127,00 g |
Postup přípravy
Poznámka autora receptu
Lečo u nás doma vaříme vždy ve velkém hrnci, třeba i z dvojnásobku surovin. Dokud nepřidáme vejce a uzeninu, je to ideální polotovar. Co nesníme, dáme za horka do vymytých a vypařených zavařovacích sklenic. Lečo naléváme skoro vařící. Tím je vlastně i sterilované.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
6. 9. 2012 23:54
22. 8. 2012 09:59
Na špeku usmažím cibuli, pak přidám nakrájené papriky, po cca 10 minutách přidám oloupanáa nakrájená rajčata (spařená ve vařící vodě). Nechám vše přiměřeně změknout a přidám vrchovatou lžíci obyč. hořčice a cca 5 lžic kečupu Heinz.Nakrájenou čabajku na kolečka osmažím zvlášť na pánvi a dám pak do hotového pokrmu. Také zvlášť usmažím vajíčka -vypadá to pak o mnoho lépe a dám rovněž na úplný konec,když je lečo uvařené. Dobrou chuť.
19. 10. 2011 16:20
10. 10. 2011 10:58
28. 8. 2011 21:17
28. 8. 2011 15:25
Stejně tak i mletá paprika, je to sice nezvyklé, ale suroviny k sobě ladí, takže proč ne?Radím vyzkoušet a pak kritizovat.
28. 8. 2011 14:59
23. 8. 2011 10:43
U nás se například lečo dělá s mletým masem. (na osmaženou cibulku se přidá mleté maso....jinak už je postup stejný). Jako přílohu nebaštíme pečivo, ale nové brambory.
Recept mám od babičky, jelikož děda, stejně jako můj manžel, jsou spíše na maso, než na párky nebo salám v jídle
29. 7. 2011 16:02
Protlak používají profíci jako zahušťovací agent.
29. 7. 2011 12:43
16. 6. 2011 15:56
16. 6. 2011 11:22
26. 9. 2010 15:32
Dnes jsem - podle tebe, Drobku, přidala ten rajský protlak, ale nijak zvlášť tam znát není.
Fotky jsem udělala ze zvědavosti, jestli dokážu tak nevzhledné jídlo nějak slušně nafotit . No, moc ne...
5. 5. 2009 23:50
Ty podivné váhy, 170 g jsou přepočet z 6 uncí, netřeba následovat přesně.
Možná podle vás tam uzenina nepatří, podle nás a podle Wechsbergerovic moravské kuchařky Marie tam patří, podle mojí huby taky.
A těch 40 minut na papriky? Nerozvaří, jen změknou a aby to nakonec nebylo řídké zahustí se protlakem. Možná to vypadá jako nesmysl, myslel jsem si to taky. Zkusil a už to vím.
Starší generace, za socialismu vychovaná si bude pamatovat Lečo s moravskou klobásou. Jistě to nebyl špičkový výrobek, sám jsem u výroby konzerv byl. Ale jak byla zelenina s uzeninou proleželá se doma nedá napodobit. Chybí rok ve skladu.
5. 5. 2009 12:13
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno před 14 hodinami
Kokosový dort bez mouky
Přidáno před 15 hodinami
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno před 16 hodinami
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno před 18 hodinami
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Mandlové šneky
Přidáno 9. 5. 2024 09:39
Právě bylo uvařeno:
Kynuté Honzovy buchty s povidly
Kikaa uvařila před 1 hodinou
Hrníčková bábovka
Ester71 uvařil před 3 hodinami
Rychlé vafle bez vajec a cukru
Sujan uvařila před 7 hodinami
Jednoduchá zeleninová polévka s krupičkou pro začátečníky
Romana20 uvařila před 7 hodinami
Banánová bábovka
chiipss uvařila před 7 hodinami
Krůta na divoko
Chumelice uvařila před 7 hodinami
Rebarborový koláč s pudinkem
MartinaR uvařila před 7 hodinami
Jemné noky
Zizalinka uvařil před 8 hodinami
Plněné žampiony se sýrem
Marcela0123 uvařila před 9 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Oloupat rajčata s námi zvládne každý začátečník. Poradíme jednoduchý postup a pomůže i názorné video
Jak připravit domácí lečo? Rychlou zeleninovou večeři si můžete zavařit i na zimu
Jak blanšírovat zeleninu. Správný postup zachová čerstvost zeleniny a zbaví ji bakterií a virů
Další recepty
Tématické fráze: leco lečo recept lečo s moravskou klobásou recepty na domácí lečo recept leco recept na lečo jak se dělá lečo lečo s klobásou recepty leco zeleninové lečo sterilované recept domácí lečo s vejcem jak se vari leco výroba leča lečo recepty leco s klobasou recepty jak uvařit lečo recepty na leco vaříme lečo recept na leco s klobasou domaci leco s klobasou
Suroviny: sádlo, cibule, česnek, paprika sušená sladká, paprika čerstvá červená, rajče, sůl, pepř mletý, protlak rajčatový, uzenina, vejce
Lečo
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/ZJE
58 názorů