Kynuté chryzantémy z Chruščov těsta

Suroviny 12 porcí

1 hrnek mléka
200 g rostlinného tuku (Rama…)
0,5 lžičky soli
2 lžíce cukru
3,5-4 hrnky polohrubé mouky
1 sušené droždí

Postup přípravy receptu

  1. Do pekárny dáme mléko, rozpuštěný margarín, cukr a sůl, nasypeme mouku a navrch dáme sušené droždí. Pekárnu zapneme na program Těsto a necháme vymísit a vykynout.

  2. Vykynuté těsto rozdělíme 12 bochánků (cca velikost tenisového míčku), ty potom rukou vyválíme na váleček o tloušťce cca 1,5-2 cm. Váleček stočíme do tvaru šneka (prostřední část výše) a nůžkami nastříháme.

  3. Vše potřeme olejem, posypeme vanilkovým či skořicovým cukrem, necháme na plechu 10 minut opět nakynout a pečeme v předehřáté troubě na 180°C cca 15-20 minut.

  4. Hotové chryzantémy pocukrujeme.

Poznámka od kuchařky

Na ruském webu Kuharka.ru mě zaujalo toto kynuté těsto, ze kterého je na webu poměrně dost různě tvarovaných plněných i neplněných buchet. Je do něj používán margarín místo másla či sádla.

Vygooglila jsm info, že se v bývalé SSSR začalo vyrábět okolo r.1963 po zavedení přídělových dávek mouky (odtud název podle tehdejšího 1.tajemníka KSSS Nikity Chruščova)

Výsledkem je velmi dobré těsto, nepřeslazené, vhodné pro sladké kynuté moučníky, často se používá na různé tvarované bochníčky, možno i plnit. Velmi dobře se s ním pracuje, není třeba podsypávat, po upečení křehké, vláčné.

Komentáře k receptu Kynuté chryzantémy z Chruščov těsta

  • mardosa mardosa

    Tak jsme dělala po druhé :-K:-K,jsem moc spokojená s tím těstem opravdu.Kiksla mě pekárna,tak jsem dělala ručně a taky to šlo dobře.:yes::yes::yes:
    Dám druhou fotečku,snad to nebude vadit,že už tu jednu mám,ale už je mám lepší než prvně.
    Škoda,že nejde dát ještě bodík.Moc díky za tento recept,je vážně bezvadnej a už jsem ho doporučila dost kamarádkám.:-K:-K:-K

    Odpovědět

  • isindy isindy(autor receptu)

    zuzi, dík za vyzkoušení...ono s tou moukou to bývá všelijaké :-) záleží na typu a její vlhkosti, ale jsem ráda, že se povedlo :-)

    Odpovědět

  • HankaPu HankaPu

    Tak tohle mi nějak uniklo:-/ už mám uloženo, protože kynuté těsto je u nás na 1.místě. Musím ho vyzkoušet, kytičky jsou krásné:yes::yes: 33.bodík ode mě:-)

    Odpovědět

  • zuzi777a zuzi777a(neregistrovaná)

    Zkoušela jsem a jen jsem musela dosýpnout mouku. Těsto i recept fajn. Chutnalo. Chválím za objevení nápadu !:-)

    Odpovědět

  • jitule jitule

  • isindy isindy(autor receptu)

    mišule, s těmi jablky si nejsem jistá, jestli by to moc nezřídlo, ale už mě napadly třeba rozinky....a skořicový cukr navrch klidně, místo vanilkového...:-)

    Odpovědět

  • isindy isindy(autor receptu)

    marcelko, máš je jako malované :yes: děkuji za fotku, jsem ráda, že vám chutnaly :-)

    Odpovědět

  • Mišule Mišule(neregistrovaný)

    Dobrý den, nemám s kyn.těstem takové zkušenosti, ale nešly by po vykynutí zamíchat třeba nastrouhaná jablka a vrch posypat skoř. cukrem? Myslíte že by to nešlo? Nemá s tím někdo zkušenost? Děkuji.

    Odpovědět

  • srettka srettka

    todlenc mi uplně uniklo:-O ty už nevíš roupama coby indiánko, co???:-)):yes::yes:

    Odpovědět

  • marcelka395 marcelka395

    Ahojky Ivo,tak jsem dnes vyzkoušela a jsou výborné:yes:a dovoluji si přidat fotku:-K;-)

    Odpovědět

  • AniCiz AniCiz

    :yes::-Kkrásné

    Odpovědět

  • isindy isindy(autor receptu)

    mardoso, to je rychlost :-O:yes: paráda, koukám, že se trochu rozjely...doporučuji příště po stočení a nastřihání do prostředka zapíchnout prst, aby se ten tvar trochu "zpevnil" a vršek zalezl dovnitř, pak to bude lépe držet :-) a stříhej je v rozestupu tak 1-1,5cm, klidně hlouběji, víc se ti otevřou ;-)
    díky za vyzkoušení, potěšilo mě to moc :-K

    Odpovědět

  • mardosa mardosa

    Tak jsme udělala,je to super,těsto bezvadný,krásně se s tím pracovalo a dala jsem fotečku.Akorát mě to trochu moc nakynulo,příště udělám více kousků.Alew je to bezvadný....:yes::yes::-K:-K

    Odpovědět

  • mysulka mysulka

    :-O:yes: to je krása;-):-K

    Odpovědět

  • isindy isindy(autor receptu)

    cathleen, nestraš :-O:-D stačí, jak mě "chytly" dorty :-D to už bych z té kuchyně fakt nevylezla :-8

    jinak hlásím, že i druhý den je těsto měkké a dobré :-p

    Odpovědět

Předchozí 1 2 3

Tématické fráze: kynuté těsto kynutá těsta chrizanténa moučníky z kynutého těsta chruščovovo těsto recepty z kynutého těsta chrysantema kytičky z kynutého těsta druhy chryzantém kynute moučníky kynuté těsto z pekárny vaření podle přídělové kuchařky kynuté těsto ze sušeného droždí jedlá chryzantéma recept kytička z kynutého těsta kynuté těsto recept domácí pekárna test dobré moučníky z kynutého těsta moučník z kynutého těsta jedlá chryzantéma recepty