

Paštika z krůtích jater s brusinkami
Suroviny
- 500 g krůtích jater
- 750 g bůčku
- 100 ml červeného portského vína
- 4 lžíce brandy
- 10 dkg anglické slaniny
- 50 g sušených brusinek
- pepř
- sůl
- muškátový oříšek
- 2 menší zapékací misky
Postup přípravy receptu
Nejdříve pokrájíme brusinky a namočíme do portského vína, ve kterém je necháme min. hodinu ležet.
Z jater odebereme 150 g a nakrájíme na půlcentimetrové plátky.
Plátky anglické slaniny nakrájíme na centimetrové plátky.
Nyní si připravíme směs na paštiku.
Bůček nakrájíme na kousky a buď pomocí sekacích nožů rozmixujeme v robotu nebo 2x umeleme na masovém strojku (2x proto, aby byl umletý najemno).
Zbytek jater také rozmixujeme nebo umeleme. Obojí umleté maso dáme do mísy, osolíme, opepříme, strouhneme trochu muškátového oříšku, přidáme brandy a řádně promícháme. Namočené brusinky slijeme přes sítko, přidáme do hotové směsi a promícháme. Portské víno z brusinek můžeme vypít (hlavně dejte pozor, ať Vám ho dcera nevylije na koberec jako mě! :-D)
Dno obou zapékacích misek vyložíme proužky anglické slaniny, na kterou rozetřeme polovinu játrové směsi.
Směs řádně rozvrstvíme až ke krajům a uhladíme.
Na směs naskládáme plátky z jater a zakryjeme druhou polovinou játrové směsi. Opět hezky uhladíme.
Povrch poklademe zbytkem anglické slaniny.
Pečeme v předem vyhřáté troubě 2 hodiny při 120°C.
Po vychladnutí paštiku krájíme na plátky a podáváme na talířku s brusinkami. Nejlepší je s lehce opečeným toustovým chlebem (nám zbyl už jen obyčejný). Doporučuji si k ní otevřít lahvinku dobrého kvalitního červeného vína :-)
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Paštika z krůtích jater s brusinkami
-
Tak jsem ji dnes upekla.Manžel mlaskal,takže bude určitě výborná.
-
Supeeer!!!!!
-
dnes přišla návštěva..tak jsem paštiku nakrájela na rohlíky a ozdobila brusinkama..přikládám foto jak to krásně vypadá
-
Paštiku jsem ještě nevyráběl, co není brzo může být, tahle vypadá velmi jedle
-
Krásná paštika
-
-
Paštička s brusinkami...na tom teď docela ujíždím...takže bodík dávám a ukládám.
-
Paštik je snad 1000 druhů, a každá jiná, a každá dobrá
na téhle mi nejvíc chutná to, že má takovou pěkně poctivou játrovou chuť..ale takové ty paštičky ze skleničky, co se mažou na chleba, jsou taky výborné..příště musím takovou nějakou zkusit a pěkně ji okořenit
-
paštičku už jsem nedělal snad 10let asi si to budu muset oživit
+1
-
Duckie, taková paštička je moc dobrá, někde jsem jí jedla, ale sama jsem jí ještě nevyráběla, teď mám i recept, tak jí můžu udělat a ty máš 5.bodík
-