

Obrácený jablečný koláč
Suroviny
- 1 balení listového těsta
- 12 lžic moučkového cukru
- 1 kg jablek (tvrdých navinulých)
- 120 g másla
Postup přípravy receptu
Dno koláčové formy rovnoměrně pokryjeme deseti lžícemi cukru a zalijeme trochou vody.
Jablka oloupeme, rozčtvrtíme, vyřízneme jádřince a dílky vložíme na cukr.
Jablka zalijeme 100 g rozpuštěného másla.
Formu postavíme na oheň a opatrně zahříváme.
Mícháme a obalujeme jablka ve zkaramelizovaném cukru. Až trochu změknou, sejmeme je z ohně.
Jablka lehce nadzdvihneme a přidáme k nim zbývající máslo.
Posypeme cukrem. Troubu předehřejeme na 200°C. Těsto vyválíme a jablka jím zakryjeme.
Pečeme 25 minut, vyklopíme a podáváme teplé nebo studené.