Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vatikánský chléb štěstí

Vatikánský chléb je takovým tajemným rytířem mezi koláči či perníky. Nikdo pořádně neví, kde se vzal. Jíst ho můžete kdykoli, ale péct byste ho měli jen jedenkrát za život. Chléb přinese štěstí celé rodině, ale tomu, kdo se o něj celý týden staral, prý splní přání.

Hodnocení receptu je 4,8 (9×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 40 min +týden

60 min (20 min příprava + 40 min tepelná úprava, +týden )

7. 6. 2011 20:36

Suroviny pro 1 dávka

1 dávka

Nutriční hodnoty

Energie31 213 kJ / 7 460 kcal
Bílkoviny118,04 g
Tuky287,68 g
Vláknina22,50 g
Cholesterol 807 mg
Sodík 2,76 g
Sůl2,57 g
Sacharidy1 088,50 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Čerstvý chléb přinese štěstí celé rodině a osobě, která jej upekla splní velké přání.

Tento chléb se peče jen jednou za život.

Těsto nesmíme dávat do ledničky

Princip je v tom, že tento chléb (ve skutečnosti to je takový koláč) můžeme dělat jen v případě, že dostaneme jeden díl těsta (6. den ho rozdělíme a dáme ho dobrým přátelům). Každý den se přidávají nějaké ingredience a pak, 7.den se upeče.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Mirinda1999

9. 2. 2014 08:47

Já jsem dostala těsto od sestry a ochutnala jsem i hotový chléb.Přežila jsem to,takže se nebojte ochutnat. Mě to přišlo fakt luxusní. Pochutnala jsem si. Už se mi těsto množí v míse :-)) a těším se,až to upeču. Miluju sladké,tak to je přesně chuť pro mě.Připomíná mi to stoletý guláš,jestli to někdo znáte. To byl stejný princip,jenom že se vařil gulášek. Ale ten se ke mě nikdy nedostal.Takže dámy a pánové,přeji dobrou chuť. A nezapomeňte si něco přát.:yes:

Kočka

3. 2. 2014 17:42

Takže podle debaty jsem jeden z mála šťastných mužů,
kteří dostali možnost si ten chleba uklohnit...:-)
Je pondělí, jdu na to!

Hanka Tyburcová

2. 2. 2014 14:25

Dobrý den, těsto jsem dostala v pondělí, ale ještě jsem s ním nic neudělala. Může se zkazit nebo to nevadí a můžu začít s přípravou? =) děkuji

Katka

31. 1. 2014 21:15

Já dostala těsto zrovna v pondělí od kamarádky a koukala jsem na to dost nevěřícně. I když je mi přes padesát, nikdy se to ke mně nedoneslo - to je divný. Ale teď v pátek to vypadá opravdu pěkně, hodně to nabylo a voní to jako kynuté těsto. Docela se těším, co z toho v neděli vyleze až to upeču :-p

marketa

28. 1. 2014 12:09

ted ho momentálně peču:-) a nechápu jak někdo píše, že má těsto tuhé,ja ho měla,že v misce nezustal ani kousek,bylo pěkně nadýchané a mokré od oleje....jsem zvědavá jak bude chutnat..www adresu

Míša

18. 1. 2014 13:32

Terka: No nevím, ale mám pocit, že jste někde udělala chybu :no: Těsto je parádně tekuté a nalívá se jako např. těsto na perník... ;-)

gajdosovam

9. 12. 2013 17:57

pro Miladu: Dobrý den, Vatikánský chléb by se měl péct opravdu jen jednou za život, protože je spojen s legendou, že pokud ho upečete dvakrát, ztratíte nárok na to štěstí, které se vám v budoucnu bude nabízet za ten 1. :-K:-K Je jen na Vás, nakolik tomu budete věřit, ale třeba já - ačkoliv pověrčivá nejsem - budu této legendě věřit a podruhé ho dělat nebudu :-)):-))

Milada Němcová

9. 12. 2013 17:18

Dobrý den, už jednou jsem chléb pekla a byl vynikající. Teď mi ho kamarádka znovu nabízela, mohu jej upéct znova?díkyhttp://www.toprecepty.cz/recept/21358-vatikansky-c...

Terka

23. 2. 2013 14:10

sandra:Sladké se mi to taky zdá, akorát nevím, jak NALÍT na plech těsto, které je tak tuhé, že jde zpracovat jedině robotem.

sandra

16. 8. 2012 19:26

Chleba, neboli část těsta jsem dostala od kamarádky a můžu říct, že je opravdu výborný, vzhledem k výce ingrediencí, pořád zkoumáte jeho chuť i na to když těsto ochutnáte za syrova mi přišlo hrozně sladký, ale po upečení je vše akorát. Určitě se nebojte nikomu špatně nebylo a předala jsem další část mamce, aby jsme mohly zobat znova.:-D

Lucci

12. 7. 2012 21:06

gajdosovam:
Hlásím,že nám chléb chutnal a špatně nám kupodivu opravdu nebylo:-) Děkujeme:-)

gajdosovam

3. 7. 2012 20:37

Lucci, na slovo s Vámi souhlasím. Když jsem těsto dostala vůbec mi nevonělo a celou dobu mi přišlo podezřelé :-D:-D. Ale když jsem ho upekla, byla jsem strašně příjemně překvapená... "chleba" byl opravdu vynikající a i od mnoha kamarádů mám zkušenost, že nikomu špatně nebylo, takže snad není třeba se bát :-*;-). Ale je fakt, že když si představím, že počátek každého "chleba", který dnes upečeme zasahá tak daleko, že si to skoro ani neumím představit. :-D Dobrou chuť! :-K

Lucci

3. 7. 2012 15:23

Ahojky, dnes jsem také toto pekla, jen ještě nevíme jestli opravdu ochutnáme, přeci jenom když si představíme, jak je ta darovaná část těsta asi stará..aby nám z toho nebylo zle..těsto moc libě nevonělo i když teď po upečení voní moc pěkně..bylo někomu z vás, kdo jste to jedl po tom špatně? Přeci jenom kojím, tak nechci nic riskovat..díky:-K

gajdosovam

14. 6. 2012 14:59

tak potom písněte, jak chutnal :-K:-8 dobrou chuť! :-*

jitka

10. 6. 2012 20:28

prave dnes jsem ho upekla,ale jeste jsme ho nenacali.Tak zitra ke kaficku ochutname.:-K:-K

1 2 3 4

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Další recepty

Tématické fráze: vatikánský chlebíček vatikánský koláč koláč štěstí kvasek na vatikanský chleba koláč přátelství recept na štěstí jak se dělá kvásek na vatikánský chléb chléb přátelství buchta stesti chlebíček štěstí vatikanska buchta darované těsto štěstí vatykansky chleb koláč pro štěstí vatikánský chlebíček recept testo stesti kvásek na vatikánský chléb vatikánská buchta recept jak se peče štěsti

Suroviny: mléko, vejce, cukr krystal, mouka polohrubá, olej, soda jedlá, prášek do pečiva, rozinky, cukr vanilkový, čokoláda na vaření, ořechy, skořice

TopRecepty.cz

Vatikánský chléb štěstí

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/yp9E