Sušená rajčata v olejové lázni
Sušená rajčata se stávají oblíbenou součástí našich jídelníčků. Využijete je v teplé i studené kuchyni, ale pochutnat si na nich můžete i samostatně. Pokud takto zpracujete přebytky vyzrálých domácích rajčat, připravíte si lahůdku pro zimní sezónu.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 13 846 kJ / 3 309 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 20,57 g |
Tuky | 290,79 g |
Vláknina | 38,54 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 153 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 133,78 g |
Postup přípravy
Krok 1: Rajčata omyjeme a krájíme buď na přibližně 3mm plátky nebo rozkrojíme příčně. V tom případě ostrou lžičkou vydlabeme středovou dužinu, kterou můžeme použít například do leča.
Krok 2: Rozkrojená rajčata mírně osolíme a vložíme buď do trouby nebo do sušičky na ovoce a sušíme. Pokud sušíme v sušičce, plata je dobré po nějakém čase prohazovat.
Krok 3: Sušení v horkovzdušné troubě při teplotě 70 °C může trvat i 12 hodin. V případě sušení v troubě je lepší rajčátka rozložit na mřížku, zkrátíme tím proces sušení.
Krok 4: Usušená rajčata přendáme do misky, zakápneme lžičkou octa (možno použít i balzamikový), přidáme bylinky a důkladně promícháme.
Krok 5: Do kastrolu nalijeme olivový olej a zahříváme až k bodu varu.
Krok 6: Sklenici, do které dáme rajčata, vypláchneme horkou vodou.
Krok 7: Do horké sklenice naskládáme rajčata zhruba do 3/4 sklenice, ne výše, protože olejem rajčata nabydou na objemu.
Krok 8: Na napěchovaná rajčata lijeme pomalu a velmi opatrně olej. Všechna rajčata by měla být v oleji ponořená. Poté otřeme okraj sklenice dočista.
Krok 9: Sklenici pevně zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru. Po 24 hodinách můžeme ochutnat.
Zveřejněno 8. 8. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Sušená rajčata v olejové lázni
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/M7zG
Moje poznámka
Sušená rajčata v olejové lázni
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/M7zG
Nejnovější recepty
Čokoládové muffiny
Přidáno před 1 hodinou
Kinder mléčný řez se šlehačkou a kondenzovaným mlékem
Přidáno před 8 hodinami
Sýrová tortilla à la garlic bread
Přidáno před 9 hodinami
Toast s vajíčkem a anglickou slaninou
Přidáno před 17 hodinami
Brokolicový chlebíček s cottagem
Přidáno před 19 hodinami
Linecké sušenky s čarodějnickým tématem
Přidáno před 21 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Rebarborový koláč se sněhovou čepicí
Marceval před 47 minutami
Jogurtová bábovka II
káťa před 1 hodinou
Čokoládový dort s červenou řepou
stefi.f47 před 1 hodinou
Buchta Fešák
káťa před 1 hodinou
Kuřecí prsíčka s hruškou, kešu a červenou řepou
stefi.f47 před 1 hodinou
Vepřové nudličky se žampiony v pikantní omáčce
Sassa před 1 hodinou
Míša řezy
kaja.tremlova před 1 hodinou
Housky na hamburger
panilek před 1 hodinou
Rebarborový koláč
mika277 před 1 hodinou
Hovězí tokáň na víně - oblíbené jídlo Václava Havla
Erika2202 před 2 hodinami
Tématické fráze:
sušení rajčat,
sušená rajčata recept,
sušena rajčata,
sušení rajčat v sušičce,
sušená rajčata v oleji recept,
jak usušit rajčata,
recept na sušená rajčata v oleji,
sušení rajčat v troubě,
sušená rajčata v troubě,
jak sušit rajčata,
recept na sušená rajčata,
jak naložit sušená rajčata,
jak spravne susit rajcata,
jak dlouho sušit rajčata v sušičce,
sušená rajčata v oleji,
sušené rajčata recepty bez masa,
sušená rajčata v sušičce,
jak sušit rajčata v sušičce,
jak použít sušená rajčata,
recept sušená rajčata
Suroviny:
rajče,
olej olivový,
ocet,
sůl,
sušená bazalka,
koření oregáno sušené,
tymián sušený,
koření provensálské,
česnek sušený
Komentáře (96)
12 hodin není třeba, to jsou už přesušená příliš. Nezapomínejte při sušení troubu POOTEVŘÍT, stačí např. vložit nůž, jen na škvírku - aby vevnitř necirkulovala odpařovaná voda a nezpomalovala sušení.
Sušit je také dobré stejně veliké kousky, abychom nemuseli řešit různou dobu sušení (je dobré stejně zkontrolovat průběžně jak to jde, jestli nám např. trouba nehřeje víc vzadu než vepředu a případně plech otočit)
jinak sušená rajčátka to je super věc
díky Jahu
A jelikož už musela být 1. ochutnávka, tak nic nemění na tom, že je to delikateska
Suším v sušičce, trošku dražší, ale plata nemusím přehazovat.
Díky za recept, akce sušení stále pokračuje
Fotka nic moc, je to až ze sklepa - v celém domě jsem nenašla "dobré světlo"
a zase mi zůstala jenom jedna sklenice,dostala šéfina
A JÁ PŘITOM RAJČE NEVEZMU DO PUSY
Isi, nejen o flámování je život i o sušení
a děkuji
čéče,to fakt vypadá jak z Tuzexu
za bodík a komentík děkuji