Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sametový švestkovo-jablečný koláč

Šťavnaté švestky a voňavá jablka zapečená v nadýchaném těstě tvoří koláč s jemnou, doslova sametovou chutí. Ideální dezert, který zahřeje u srdce a provoní celý domov.

Hodnocení receptu je 4,2 (4×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Oveska

Náročný

Doba přípravy 75 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 45 min + 2 hod. chlazení těsta

75 min (30 min příprava + 45 min tepelná úprava, + 2 hod. chlazení těsta)

Suroviny pro 1 dávka

Koláčová forma o průměru 26 cm

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie11 854 kJ /
2 833 kcal
Bílkoviny40,22 g
Tuky169,30 g
Vláknina6,00 g
Cholesterol 1,31 g
Sodík 117 mg
Sůl0,34 g
Sacharidy284,18 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do mísy prosijeme mouku (můžeme přimíchat část celozrnné )a cukr, přidáme skořici a sůl, případně špětičku prášku do pečiva (v surovinách ani neuvádím, nemusí být). Krok 2: Přidáme na kousky nakrájené změklé máslo, žloutek a vodu. Vidličkou vytvoříme něco jako sypkou drobenku a pak už hněteme a hněteme, až máme voňavý malý bochánek. Krok 3: Těsto uložíme na dvě hodiny do lednice (doporučuji čas dodržet, lépe se s ním pak pracuje). Krok 4: Rozpálíme troubu na 200 °C. Krok 5: Mezitím vypeckujeme a na čtvrtky nakrájíme švestky. Jablka vyjádříme, oloupeme, pokrájíme a zakapeme citronem, aby nezhnědla. Krok 6: Když je těsto vychlazené, rozválíme ho a vyložíme jím koláčovou formu. Krok 7: Těsto rovnoměrně poklademe promíchaným ovocem a dáme ještě bez náplně na 15 minut zapéct. Krok 8: Na náplň utřeme oba cukry se žloutky do světlé pěny a vmícháme smetanu. Směsí rovnoměrně zalijeme předpečené ovoce. Krok 9: Troubu zmírníme na cca 190 °C a dáme péct na dalších 20-30 minut, aby náplň ztuhla. Krok 10: Pokud už by vám připadalo, že povrch tmavne příliš rychle a náplň ještě není "usazená", zapněte pouze spodní pečení.

TIP: Švestkové koláče - nejlepší recepty

Zveřejněno 1. 10. 2011

Poznámka autorky Oveska

Těsto doporučuji válet na pečicím papíře, trochu se může trhat. Rozválenou placku pak přiklopte formou dnem vzhůru, obraťte, sloupněte pečicí papír, těsto zarovnejte a domačkejte do formy. Není třeba vymazávat, je mastné a nepřilepí se.

Recept jsem si upravila na základě receptu z Ona DNES.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Sametový švestkovo-jablečný koláč

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rM8W

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Sametový švestkovo-jablečný koláč

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rM8W

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (9)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Oveska: díky..zkusím, už ho tisknu, ale zítra ne, musím zlikvidovat půl kila tvarohu;-):yes::-)

Rebeka: Původní recept obsahoval jen jablka, takže to klidně zkus ;-)

Oveska: my jsme rádi za nového člena Topek a když budeš přidávat takové šťavnaté receptíky jako je tento, tak se budeme těšit:-):-):-K:yes:
my už máme po švestkách..resp. už jsou v sudu:-8:-D:-D
ale jablek je habakúk:-D sice to nebude tak hezky barevné, ale prubnu to jen s nimi;-)

A děkuji za vlídné uvítání :-)

rebeka: Jsem moc ráda, že se líbí, snad bude i chutnat ;-) Jablek a švestek je teď habaděj :-p

Hmmmm,dala bych si kousek.:yes: ;-)

Ovesko, vítej u nás na Topreceptech:-K:-K. Ať se ti tady líbí a tvůj koláč je opravdu hezký už od pohledu.;-)

vypadá, že bude šťavnatý:-p:yes: hezké:-K:-)

Tématické fráze:
jablečný koláč se švěstkami, švestkovojablečný koláč, jablečno-švestkový koláč, švestkovo jablečný, jablečnošvestkový koláč, švestkový koláč s jablky, jablecno svestkovy kolac se skořicí, co na sametový dort, jalecnosvestkovy kolac, chlazeny jablečny kolač, ona dnes jablečné recepty, šveskový jablečný koláč, jablečný koláč se se švestkami, švestkovo jablešný koláč, vlidny koláč recept, švestovo jablečný koláč, svestkovo jableny kolac, koláč se švestkami a jablky, šveskovo jablečný koláč, koláč se švestkami a jablky

Suroviny:
mouka polohrubá, máslo, žloutek, cukr moučkový, sůl, skořice, voda, švestky, jablko, šťáva citronová, cukr krupice, cukr vanilkový, žloutek, smetana ke šlehání, tuk

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu