

Celozrné pečivo II
Suroviny
- 280 ml mléka
- 2 žloutky
- 80 ml oleje
- 80 g rozpuštěného másla
- 500 g pšeničné mouky celozrnné
- 30 g čerstvého droždí
- 1-2 lžičky cukru
- 1-1,5 lžičky soli
- 1 tableta nešumivého celaskonu
Postup přípravy receptu
Do pekárny dáme suroviny v pořadí, jak je v receptu uvedeno.
Zapneme program Těsto.
Z těsta pak na vále vytvoříme rohlíky, bulky nebo housky, které případně potřeme rozšlehaným bílkem a posypeme libovolnými semínky.
Pečeme v troubě vyhřáté na 200°C, dokud povrch nezačne růžovět.
Pak snížíme teplotu na 180°C a dopečeme. Doba pečení je 25 až 30 minit.
Poznámka od kuchařky
Celaskon u celozrného těsta zlepšuje jeho kynutí.
Mléko se může nahradit vodou.
Já jsem pekla z poloviční dávky.
Zdroj - Stručná celozrná BIO kuchařka. Upraveno pro slané pečivo.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Celozrné pečivo II
-
pipre:
-
senky:Fotku rohlíčků jsem tam přidala z minulého pečení
-
Receptík se mi líbí
Pletýnky a hlavně ty rohlíky vypadají senzačně
-
Fotka rohlíčků tam včera nebyla
krásné
lákájí a moc, ale dnes už to nestihnu
-
Jani, to se ti moc povedlo!! Ty motanečky i ty rohlíky! Krásné a zdavé
-
No,Ty jsi pekařka,to je krása
-
Moc hezke housticky! C vitamin, myslim, ma v receptu na chleba i Tejaja, myslim, nejsem si jista.
-
Tak já o tom slyšela, vlastně jsem se to dočetla poprvé také
Je ale pravda, že těsto krásně nakyne, hlavně v troubě při pečení. Je měkké ještě druhý den. Když jsem dělala housky poprvé, tak se mi ve spojích na konci při tom kynutí rozjely, tentokrát jsem konce pořádně spojila
Původně je to recept na buchty, koláče a vánočky, jen je v receptu 60 g cukru a jen půl lžičky soli. Může se pak do sladkého těsta přidat vanilka, vanilkový cukr, citronová kůra, rum, ořechy, madle atd...
-
Uložila jsem a vyzkouším
s celaskonem
ještě jsem neslyšela o takovém použití
to budou takové protichřipkové pletynky