Kuřecí pohlazení v zakysance

Anna Kocikova Kuchařka: Anna Kocikova

Doba přípravy: 20 minut příprava,20 minut vaření 4 porce Drůbeží maso 9 názorů

Suroviny

4 kuřecí čtvrtky
150 ml bílého vína
450 g žampionů
1 velká cibule
1 stroužek česneku
4 pl olivového oleje nebo másla
2 kelímky zakysané smetany
50 g parmezánu
sůl
pepř na dochucení
Recept si zatím oblíbilo 6 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Kuřecí čtvrtky opláchneme, osušíme, zbavíme kostí a kůže (ty uchováme na kuřecí vývar) a maso nakrájíme na stejnoměrné kousky.

  2. Žampiony sloupneme, mají-li zdravou nožku, tak ji ponecháme, jen ji na okoralém řezu zařízneme.

  3. Větší žampiony přepůlíme, menší necháme vcelku.

  4. Cibuli a česnek očistíme, cibuli nakrájíme nadrobno a česnek prolisujeme.

  5. Do jednoho hrnce, nebo hlubší pánve dáme na rozehřátý tuk osmahnout do zlaté barvy kostky masa, poté je osolíme, opepříme, zalijeme bílým vínem a pod pokličkou na mírném plameni dusíme 15minut.

  6. V druhém hrnci na rozehřátém tuku orestujeme do sklovata cibulku, přidáme prolisovaný česnek a připravené žampiony, podlijeme pouze půldecinkou vody a také pod pokličkou na mírném plameni dusíme 15 minut.

  7. Podušenou žampionovou směs přidáme k masu, vmícháme obě zakysané smetany a ještě 5 minut provaříme.

  8. Servírujeme posypané hoblinkami parmezánu. Jako příloha se hodí různě připravené noky.

Poznámka

Tento recept jsem našla ve starém časopise pro pamětníky:-) “Sedmička pionýrů“ pod názvem Smetanové kuře a v surovinách byly uvedeny kuř. prsa. Rcp jsem si trochu upravila. Vína tam bylo uvedeno jen 50 ml a žampionů 350 g tence nakrájených. Já jsem měla zbytek, tak jsem dala všechny a ve větších kusech a závěr byl moc príma. Jen se mi při focení rozbil fotoaparát, tak výsledná fotka je mobilem a jídlo vypadá trošku nevalně, ale věřím, že čtenáři prominou:-)

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdíleli již 4 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Kuřecí pohlazení v zakysance

  • Dana61 Dana61(neregistrovaný)

    Aničko - tak tyhle směsky my také můžeme :yes::-D je to dobrota
    dělám velmi podobně
    AntoníneZ - také se mi to stalo - ono je potřeba tu zakysanku nedávat studenou - pak má opravdu tendenci jakoby se srazit (já odeberu část horké omáčky a do té tu zakysanku zamíchám a po rozmíchání vliji do omáčky a už se mi nikdy nesrazila)

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova(autorka receptu)

    :-)Děkuji za pochvalné komentáře i bodíky:-KJen ta hlavní fotka mě opravdu mrzí:-(Ale i přes horší kvalitu je vidět,že se hotové jídlo neskládá z tvarohu a syrovátky;-):-D
    AntonínZ-zakysanku dávám i do svíčkové i jiných omáček,provařuji 10-15minut a ještě nikdy se mi nic nerozdělilo:-))Tato omáčka je bez mouky,tak těch 5minut provaření stačilo.Věřím,kdyby tento recept byl závadný,že by ho v tehdejší době"funkcionáři" vůbec nepustili do stranického tisku;-):-D:-DA já osobně přidávám do receptů pouze chutné a podařené jídla:-)

    Odpovědět

  • Andy Andy(neregistrovaný)

    AntoninZ: Pán bůh s námi a zlé pryč.
    Jak jste přišel na to, že v zakysané smetaně, se něco rozdělí na tvaroh a syrovátku:-O:-?:-D

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    AntoninZ::-8:-8 kam:-?:-?:-D
    ale na té fotce to nevypadá, že je z toho tvaroh;-):-)

    Odpovědět

  • AntoninZ AntoninZ

    Trochu bych se bál prováření zakysanky, má sklon k rozdělení se na tvaroh a syrovátku už při 60°. Spíš se doporučuje po přidání už nevařit. No zkuste a uvidíte. Při nejhorším to půjde tam ...

    Odpovědět

  • misza misza

    Podle mé chuti:-p:yes:

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    to bude moooc dobré:-p;-):yes::yes::yes::-):-K

    Odpovědět

  • Bahula Bahula

    Dobrá kombinace jako vždy :-p:yes:+

    Odpovědět

  • jirholu jirholu

    Určitě dobrá bašta :-p :-O +:yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: zdravé kureci ctvrtky kureci prsa v zakysance kuřecí křidélka v zakysance kureci rizky v zakysance kuřeci řízek v zakysance kuřecí prsa pečená v syrovátce kureci ctvrky v zakysane smetane kuřecí kuřecí v tvarohu kureci zbytky varene kůže kuřecí mouka provaření

Zapomněl/a jsem heslo