

Kvásková vánočka (z formy)
Suroviny
- 20 g pravidelně krmeného pšeničného nebo žitného kvásku
- 110 g vody
- 110 g hladké mouky
- – dobře promícháme a zakyryté necháme v teple asi 9-12 h kvasit.
- (Vykvašený základ bude nakysle vonět a na povrchu se dělají „kráterky“ od prasklých bublinek.)
- Dále:
- 20 g vody
- 1 vejce
- 50 g měkké Hery
- 75 g cukru
- špetka soli
- strouhaná citrónová kůra
- hrstka rozinek
- 260 g hladké mouky
Postup přípravy receptu
k rozkvašenému základu přidáme postupně všechny ostatní suroviny a vymísíme těsto, které zakryjeme fólií (nebo i s mísou uložíme do sáčku) a necháme v teple kynout.
Vykynuté těsto propracujeme, zformujeme do válečku a uložíme do vymazané formy na vánočku – vymazala jsem sádlem a lehce vysypala mandlovými lupínky.
Těsto je vhodné i na zapletení vánočky, pouze bych ji, kvůli delší době kynutí před pečením, určitě z boků pod fólií, na které bude kynout, lehce zapřela, ať se nerozjede.Celou bábovku i s formou je dobré znovu nechat kynout v igelitu, neosýchá.
Vykynutou vánočku jsem vložila do studené trouby, zapnula na 170°C a upekla. Vpíchnutím špejle zjistíme, jestli je vánočka dostatečně propečená a opatrně vyklopíme z formy.
Zaplétanou vánočku, bez formy, je potřeba vložit do dobře vyhřáté trouby. Pokud bychom ji pekli jako tu ve formě, od studeného startu, na plechu by se hodně rozjela do stran.
Poznámka od kuchařky
Zdroj: Pekárnománie -> http://www.pekarnomanie.cz/kvaskova-vanocka-z-form...