

Cuketový sladký koláč
Suroviny
- 350 g hladké mouky
- 3/4 sáčku kypřícího prášku do pečiva
- 50 g kakaa holandského typu
- 1 lžička perníkového koření
- 1 lžička soli
- 175 ml extra panenského olivového oleje
- 250 g přírodního cukru (nebo krupicového cukru)
- 3 vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 500 ml nahrubo nastrouhané cukety (zhruba 2 středně velké)
- 150 g nasekaných opražených lískových oříšků
- Na polevu:
- 200 g tmavé čokolády - nasekané
- 100 ml smetany ke šlehání
Postup přípravy receptu
V jedné míse smícháme mouku, kypřící prášek, kakao, koření a sůl.
V druhé olej, cukr, vejce, vanilku a nastrouhanou cuketu.
Obě směsi smícháme dohromady, vmícháme oříšky.
Pečeme v dortové formě o průměru 24 cm cca 40 min ve vyhřáté troubě na 180 stupňů. Necháme vychladnout.
Poté polijeme polevou, kterou připravíme tak, že přivede k varu smetanu, odstavíme, vsypeme do ní čokoládu, vymícháme dohladka. Můžeme podávat jen tak, nebo se šlehačkou či zakysanou smetanou.
Poznámka od kuchařky
Zdroj: časopis Apetit srpen 2012.
V původním receptu je 325 g cukru - vždy dávám míň a bohatě to stačilo.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Cuketový sladký koláč
-
Oveska:
Přesně tak to je :)já už totiž mezi angličtinou a češtinou často nedělám rozdíly, tak si pak vždycky říkám, že je zbytečné si kupovat něco, co mám celé na internetu...ale stejně vždycky podlehnu, říkám si, že tam určitě bude nějaká nová inspirace a jejich originální nápadsem tam tam nějakou inspiraci opravdu objevím
ale chápu, že pokud někdo angličtině neholduje, je to fajn -
Alka:
Mám dojem, že jsem někde narazila na informaci, že jsou prostě českou mutací BBC Good Food, většina jejich receptů je odtamtud (některé bohužel včetně fotek, všimla sjem si toho hlavně na webu Apetitu). Což mi vůbec nevadí, aspoň si to nemusím překládatAle všechno mají hodně sladké, to máte pravdu.
-
+9
-
Koláč vypadá moc dobře, jen s tím cukrem je to tak v Apetitu často - a to z toho důvodu, že drtivou většinu receptů prostě jen kopírují z nějakého amerického/britského zdroje - nejčastěji bbcgoodfood (je to vždy někde malinkým napsané, odkud je to převzaté, někdy nestačím koukat, že je to skoro 3/4 receptů
)
Ale když si člověk poupraví k obrazu svému, vyčaruje chutné věci -
Zrovna se na něj zítra chystám, v novém Apetitu mi padl do oka hned
A s cukrem naložím stejně, jejich množství je šílené.
-
-
nádhera
už si rcp ukládám
-
Super! Zrovna mám doma cukety a nevím, co s nimi! Mám moc ráda tyhle moučníky, v podstatě takhle dělám mrkvový dort, místo cukety mrkev a poleva cukrovo-citrónová. :)