Medovo-perníkové kostky s dýní a švestkou

varilamyskakasicku Kuchařka:

Moučníky , Ostatní, Perníky 24 názorů

515
Recept si zatím oblíbilo 15 kuchařů

Suroviny

250 g polohrubé mouky
1 čajová lžička sody nebo 1/2 prášku do pečiva
3 vejce
70 g másla
100 g sušených brusinek
50 g hnědého třtinového cukru
100 ml tekutého medu
1 čajová lžička strouhané citrónové kůry
1 čajová lžička perníkového koření
1 čajová lžička mleté skořice
60 g nasekaných oříšků
2 polévkové lžíce citrónové šťávy
300 g oloupané a nastrouhané dýně nebo mrkve
tuk na vymazání plechu
mouka na vysypání plechu
rum nebo rumová tresť
400 g švestek
čokoláda na vaření nebo čokoládová domácí poleva
Recept si zatím oblíbilo 15 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy vložíme změklé máslo, žloutky, vanilkový cukr, hnědý třtinový cukr a dvě polévkové lžíce polohrubé mouky. Ručním šlehačem našleháme do pěny. Dýni zbavíme slupky a nahrubo nastrouháme.

  2. Do této žloutkové tekuté směsi vmícháme tekutý med. Přisypeme omytou a nastrouhanou citrónovou kůru, perníkové koření, skořici, nahrubo nastrouhanou dýni, brusinky a oříšky rozdrcené na malé kousky.

  3. Přidáme také další mouku se sodou a vše vymícháme do hladkého těsta. Zvlášť ušleháme tuhý sníh z bílků a 1 polévkovou lžíci citrónové šťávy.

  4. Tuhý sníh nakonec opatrně a zlehka zamícháme do připraveného těsta. Těstem naplníme plech (formu) vymazaný máslem a vysypaný moukou.

  5. Švestky omyjeme, pokrájíme na osminky, pokapeme rumem a poklademe na povrch těsta a dáme péci do předehřáté trouby na cca 45 minut. Jestli je těsto upečené, zjistíme propíchnutím špejlí. Pokud se těsto nelepí, je již upečeno.

  6. Po upečení necháme moučník vychladnout a poléváme čokoládovou polevou a zdobíme nastrouhanou čokoládou, ovocem a šlehačkou.

Poznámka

Někdy dám do polevy i trochu povidel.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdíleli již 3 kuchaři a kuchařky


Ohodnoťte recept: Medovo-perníkové kostky s dýní a švestkou

1 2 Další

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo