Starofrancouzská omáčka s uzeným jazykem
Pokud jste milovníci křenové omáčky s uzeným masem, tento recept nabízí alternativu jak jí uvařit trochu jinak. Bešamelový základ s vůní hub a bylinek. A je jen na vás jakou si zvolíte přílohu, nebo si jí dáte bez masa.
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 4 918 kJ / 1 175 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 28,31 g |
| Tuky | 90,69 g |
| Vláknina | 14,38 g |
| Cholesterol | 285 mg |
| Sodík | 642 mg |
| Sůl | 1,50 g |
| Sacharidy | 55,50 g |
Postup přípravy
Krok 1: V hrnci rozehřejeme máslo a osmažíme na něm najemno nakrájenou cibuli. Přisypeme mouku a usmažíme světlou cibulovou jíšku. K hotové jíšce postupně přiléváme mléko. Dobře rozšleháme a přivedeme k varu. Osolíme, opepříme a přidáme na plátky nakrájené žampiony. Nakonec přidáme lžíci nasekané pažitky a petrželky.
Krok 2: Velmi zvolna vaříme asi 30 minut. Potom omáčku rozmixujeme ponorným mixérem a propasírujeme přes sítko. Hotovou omáčku posypeme zbytkem nasekané petrželky.
Krok 3: Omáčku podáváme k vařenému masu (já jsem měla s vařeným uzeným vepřovým jazykem), jako přílohu můžeme přidat dušené houby a k tomu bagetu opečenou s česnekovým máslem. Místo bagety se mohou použít například špecle.
Zveřejněno 28. 9. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Starofrancouzská omáčka s uzeným jazykem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5KWv
Moje poznámka
Starofrancouzská omáčka s uzeným jazykem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5KWv
Nejnovější recepty
Babiččin štrúdl z másla
Přidáno před 18 hodinami
Cibulová marmeláda s medem
Přidáno před 18 hodinami
Rajčatové bruschetty
Přidáno 29. 8. 2025 16:01:01
Kroupy s kořenovou zeleninou a trhaným vepřovým masem
Přidáno 29. 8. 2025 11:07:37
Placka z cukety s příchutí máty
Přidáno 29. 8. 2025 10:08:42
Marinovaná krkovička v trojobalu smažená na sádle
Přidáno 29. 8. 2025 08:48:07
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Klasické křupavé domácí rohlíky
GProch před 1 hodinou
České buchty
Martas6 před 1 hodinou
Nepečený jablečný dort
EvaUl před 1 hodinou
Rychlá sušená rajčata
Hellda před 2 hodinami
Nadýchané kefírové lívance
Beruna před 2 hodinami
Česnečka s uzeným masem
Lucie1001 před 2 hodinami
Krůtí plátky s hráškovými lusky
Krajanekcestovatel před 3 hodinami
Francouzské palačinky
Javor před 3 hodinami
Plátky z krkovičky na česneku
Sahula před 3 hodinami
Cibulové chutney (čatní)
Stanas před 3 hodinami
Tématické fráze:
omacka k uzenemu jazyku,
co k vepřovemu jazyku,
cibulová omáčka s uzeným,
cibulová omáčka s uzeným masem,
omačka k jazyku,
křenová omáčka s uzeným jazykem,
příloha k uzenemu,
omáčka k vařenému jazyku,
starofrancouzská žampionová omáčka,
omáčka k vepřovému jazyku,
priloha k uzenemu kolenu,
co k uzenemu,
omáčka k uzenému kolenu,
přílohy k uzenému kolenu,
omačka ke kolenu,
starofrancouská omáčka,
křenová omáčka k uzenému jazyku,
omáčka k vepřovým jazykům,
omáčka k vepřovému kolenu,
příloha k uzenému jazyku
Suroviny:
máslo,
mouka hladká,
mléko,
cibule,
žampióny,
sůl,
pepř mletý,
pažitka,
petrželka,
jazyk uzený
Komentáře (13)
překrásná omáčka., to jazyčisko.. to je uzené, néééé