Tamarindová omáčka k uzenému masu

evosheek Kuchař: evosheek

Doba přípravy: 40 minut 4 porce Omáčky 3 názory

Suroviny

500 g sladkých tamarindů
2 šálky vývaru (z uzeného masa)
1 kus velký jako palec čerstvého zázvoru oloupaný a nastrouhaný
3 lžíce třtinového cukru nebo více podle chuti
1/2 lžičky chilli
1 čajová lžička kvalitní sojové omáčky
koriandr mletý
badyán
skořice
hřebíček
Recept si zatím oblíbili 4 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Do hrnce dáme vařit na mírném ohni dužinu z tamarindových lusků s vývarem.

  2. Přidáme strouhaný zázvor, chili, mletý koriándr, badyán, skořici a hřebíček.

  3. Když omáčka začne houstnout, přidáme sojovou omáčku a opět zředíme vývarem. V této fázi je omáčka dosti kyselá a proto ji postupně dochucujeme třtinovým cukrem. Po 15-20 minutách by měla být omáčka hotová.

  4. Omáčku propasírujeme, zbavíme ji tím pecek a vláken. Propasírovanou omáčku vrátíme do hrnce, přidáme uvařené uzené maso a ještě prohřejeme. Podáváme s houskovým knedlíkem. Tamarind dává této omáčce nakyslou a neobvyklou chuť.

Poznámka

Při vaření této omáčky jsem hodně improvizoval, ale dosažená chuť byla celou mou rodinou hodnocena velmi vysoko. Kombinace exotické omáčky s českým uzeným a knedlíkem je vyloženě nadchla. A teď něco o tamarindu. Luskovité plody tamarindy, jsou cca až 10 centimetrů dlouhé a dva centimetry široké. Lusky obsahují čtyři až dvanáct jader obklopených červenohnědou až téměř černou kašovitou dření. Dřeň má silně sladkokyselou chuť a má vysokou cukernatost

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdíleli již 3 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Tamarindová omáčka k uzenému masu

  • Dana61 Dana61(neregistrovaný)

    teď jsi mě dostal:-D omáčka vypadá dobře, ale vůbec nevím, co to je tamarind:-S ale neboj, to se dozvím, vhodím do vyhledavače;-)

    Odpovědět

  • Iduun Iduun

    to vypadá zajímavě....přiznám se že o tamarindru slyším poprvé :-8
    Pokud ho seženu, tak určitě vyzkouším:-p

    Odpovědět

  • Pajaja Pajaja

    . . . má vysokou cukernatost. . . Skoro to vypadá, jako by tu byla řeč o víně. :-));-)

    Odpovědět

Tématické fráze: tamarinová omáčka šťáva k uzenému masu přílohy k uzenému masu sos k uzenemu příloha k uzenému masu tamarindová šťáva stava k uzenemu recepty s tamarindem uzené maso recepty co k uzenému uzené maso se sosem co k uzenýmu sos nebo omáčka k uzenému jak udělat sos k masu omáčky k vařenému masu sos k masu omáčka k uzenýmu masu recepty z uzeného masa omáčky k masu tamarinova stava